După 67 de ani, România trimite din nou o fregată la război!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fregata Regele Ferdinand pornește astăzi spre teatrul de operaţiuni din Marea Mediterană, într-o misiune de impunere a embargoului asupra Libiei.La bordul navei-comandant a flotei militare româneşti se află 205 militari şi doi ofiţeri de stat major.

O pagină din istoria Marinei Militare Române se scrie astăzi: Fregata Regele Ferdinand participă cu 207 militari la prima misiune de război pe mare a României de la terminarea celui de-al doilea Război Mondial. Nava-comandant a Marinei Militare va pleca vineri spre Marea Mediterană, în zonele coastei Libiei, pentru a se alătura forţelor NATO într-o misiune de impunere a embargoului.
Decizia de a trimite forţe proprii în sprijinul forţelor NATO a fost luată la data de 22 martie de Consiliul Superior de Apărare al Ţării, odată cu lansarea embargoului împotriva Libiei. Pentru ca România să se poată alătura forţelor aliate, Guvernul a alocat din fondul de urgenţă al Ministerului Apărării Naţionale suma de 4,5 milioane de euro.

O lună de pregătire

Fregata va pleca în misiune mai repede decât se preconiza. „Cei doi ofiţeri de stat major au un termen de pregătire de cinci zile, iar fregatele - de 60 de zile de la data solicitării de către NATO“, declara în 23 martie ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea. Președintele Traian Băsescu anunțase că nava trebuie să fie în dispozitiv la 4 iunie. Pregătirile au durat, însă, doar o lună: fregata va pleca spre coastele Libiei în această seara, la ora 19.00.

Ultima zi de pace

În acest timp, pe fregată au fost făcute revizii şi etalonări ale echipamentelor de propulsie, de luptă, de navigaţie, de comunicaţii şi de protecţie a navei. Echipajul a fost instruit pentru misiunea primită, verificat medical şi testat psihologic, iar documentele organizatorice şi de executare a misiunii au fost atent elaborate.

Joi, pregătirile erau pe ultima sută de metri: nava era trasă la cheul danei militare,  iar echipajul la bord. Singurul lucru care mai rămăsese de organizat era ceremonialul de mâine şi construcţia estradei cu copertină unde se vor afla oficialităţile prezente la ceremonial.

„Înainte de a pleca într-o astfel de misiune importantă există foarte multe lucruri de pus la punct. Se pregătesc documentele, se fac vizitele medicale, reparaţiile, aprovizionarea, se verifică armamentul şi muniţia“, a declarat comandorul (r) Costel Tătaru, fost comandant al fregatei Mărăşeşti.

Citiţi care a fost ultima misiune de război la care a participat Marina Militară Română în Adevărul de Seară de astăzi!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite