Video Dunărea, traversată de a doua linie electrică aeriană, după 35 de ani. Cum arată LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu VIDEO
0Linia Electrică Aeriană (LEA) Cernavodă-Stâlpu (400 kV), care traversează Dunărea, este a doua linie de acest gen din România după LEA 400 kV Cernavodă – Gura Ialomiței, dată în folosință în anul 1987.
Proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu a depășit cea mai dificilă și provocatoare etapă tehnică: traversarea Dunării pe o distanță de 2,6 kilometri, din care 1,13 kilometri deasupra apei. Linia electrică aeriană dublu circuit este susținută pe cele două maluri ale fluviului de cei mai înalți stâlpi de înaltă tensiune – 150 de metri – din întreaga infrastructură energetică națională.
Traseul liniei proiectate are o lungime de 160 de kilometri și străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanța (6 kilometri cu dublu circuit), judeţul Ialomiţa (94 de kilometri cu dublu circuit și 5 kilometri cu simplu circuit) și judeţul Buzău (54 kilometri cu dublu circuit).
„Asistăm la înfăptuirea unei lucrări magistrale care marchează evoluția tehnologică și dezvoltarea rețelei electrice de transport. Înțelegem urgența extinderii rețelei electrice de transport în scopul asigurării securității energetice naționale și regionale și tocmai de aceea am prevăzut investiții de aproximativ 2 miliarde de euro pentru următoarea decadă”, spune Gabriel Andronache, CEO Transelectrica
LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu este o investiție în valoare totală de circa 75 de milioane de euro, beneficiază de cofinanțare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei - Connecting Europe Facility (CEF).
„Această linie este un proiect foarte important, are o dimensiune energetică semnificativă atât pentru noi, cât și pentru întreaga Europă. Pot să vă spun că recenta agresiune rusă asupra Ucrainei ne-a reconfigurat viața. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de fonduri pentru energie electrică”, spune Ona Kostinaite-Grinkeviciene, Head of Sector CEF.
Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) și are rolul de a consolida secțiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.
Lucrare de măiestrie inginerească
Reprezentanții Transelectrica spun despre acest proiect că este unul istoric, fiind a doua traversare a Dunării a unei linii electrice aeriene.
„Este o lucrare de o măiestrie inginerească unică în ultimii 35 de ani. Procesul, de o complexitate inginerească unică, a fost finalizat de echipele constructorului Electromontaj SA”, arată reprezentanții Transelectrica.
Etapa traversării fluviului a fost realizată în aproximativ trei săptămâni, inclusiv fazele pregătitoare.
Traseul liniei proiectate are o lungime de 160 de kilometri și trece prin 22 de unități administrativ-teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Fetești şi Luciu.