Cum va arăta litoralul românesc când vor putea ajunge primii turişti. „O să ţipi la vecinul de şezlong ca să te audă“ FOTO

0
0
Primele şezloguri în staţiunea Mamaia, montate în mai 2020 la piciorul telegondolei FOTO C. Gavrilaş
Primele şezloguri în staţiunea Mamaia, montate în mai 2020 la piciorul telegondolei FOTO C. Gavrilaş

Cu toate că autorităţile nu au spus o dată certă când vom putea pleca în vacanţe, hotelierii de pe litoralul românesc şi din Delta Dunării se pregătesc intens pentru primirea turiştilor.

Data la care românii pot pleca în vacanţe este încă incertă, fapt care creează multă tensiune în rândul operatorilor din turism, domeniu afectat din plin de pandemia de COVID-19. Chiar dacă nu ştiu când le vor trece pragul primii turişti, hotelierii de pe litoral şi din Delta Dunării se pregătesc pentru a-i întâmpina. Vor să salveze ce se mai poate salva din acest sezon atipic.

În acest context, se fac multe scenarii cu privire la măsurile de igienă şi de siguranţă pe care le vor lua hotelierii, agenţiile de turism, operatorii plajelor sau ai unităţilor de alimentaţie publică.

 „Hotelurile, care nu au fost niciodată închise, pot să funcţioneze. Românii percep data de 15 mai, cu sau fără declaraţii contradictorii, ca moment de ieşit din oraşe. Evident, noi îi încurajăm să iasă, chiar şi pentru o zi, către destinaţii de vacanţă, la munte sau la mare”, spune Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Promovare Turistică (FAPT).

Turiştii aşteaptă „relaxarea măsurilor“

Hotelierii sau cei din pensiuni vor spori măsurile de igienă a camerelor de cazare, unii dintre ei achiziţionând lămpi cu ultraviolete care le permit să dezinfecteze un loc într-un timp scurt, au mărit timpul între check in şi check out, astfel încât să se poată dezinfecta spaţiile, au cumpărat substanţe dezinfectante şi echipamente de protecţie pentru angajaţi. Grijă mare vor avea şi cu apa din piscină, astfel încât oaspeţii să se simtă protejaţi.

„De data asta, turiştii vor alege litoralul pentru relaxare şi mai puţin pentru distracţie. Nu vom mai putea vorbi de evenimente, de festivaluri, de concerte sau de cluburi deschise. Însă hotelierii îşi aşteaptă turiştii şi cei care vor deschide vor garanta toate măsurile de siguranţă şi de igienă”, declară Aurelian Marin, directorul general al agenţiei „Paradis Vacanţe de Vis”.

Mamaia

                                           Plajă din Mamaia - vara 2019

În ceea ce priveşte preţurile de anul acesta de pe litoral, specialiştii spun că ele pot creşte doar „teoretic” (toţi hotelierii fac aceste investiţii din bugetele proprii, fără să fie ajutaţi de către stat) însă mecanismul este stabilit doar de cerere şi ofertă. „Pe vârful de vară, care va fi în luna august, deoarece toată lumea va vrea să vină la mare atunci, se pot înregistra creşterile de tarife”, spune Corina Martin.

În acest moment, pentru 5 nopţi la un hotel de 4 stele în Mamaia, un cuplu plăteşte între 1.800 de lei şi 3.500 de lei pentru o cameră, în funcţie de serviciile de masă incluse în ofertă.

VIDEO: MAMAIA - Administratorii plajelor instalează primele şezlonguri

Scenariu de groază: masca pe plajă

„Destinaţia vedetă din această vară va fi, din nou, litoralul. Nu ne imaginăm că vor sta oamenii pe plajă cu mască la gură, nu ne imaginăm că vor sta cu panouri de plexiglas pe şezlong. Nici un operator de plajă nu va face asta. Este un scenariu care sperie”, adaugă Corina Martin.

Paul Marin a închiriat mai multe sectoare de plajă în staţiunea Mamaia, dar încă aşteaptă decizii clare din partea autorităţilor pentru a şti cum se derulează acest sezon. De aceea, încă nu a scos şezlongurile pe nisip, la fel cum au făcut majoritatea celor care au închiriat plajele. Doar în zona centrală a staţiunii Mamaia un operator s-a încumetat să simuleze distanţarea.

 „O să fac o distanţare chiar şi mai mare de 2 metri, deoarece spaţiul îmi permite. O să fie o distanţare vizibilă. O să ţipi la vecinul de şezlong. Nu o să vedem panouri pe plajă, nu cred că de la Bucureşti va fi o directivă de genul acesta. Ne-ar omorî economic”, spune Paul.

Tot el explică faptul că din 500 de şezlonguri, cât avea în mod normal pe un sector de plajă, anul acesta va instala doar 300, pentru a respecta distanţarea socială. Iar toate acestea înseamnă pentru el pierderi pe care le va contabiliza la finalul sezonului estival.

„Preţul la şezlonguri îl decide oferta. Nu va fi nicio plajă plină de şezlonguri dar goală pentru că sunt preţuri mari. Nu mai scoţi nimic în acest caz. Mă gândesc să-mi acopăr chiria şi să sper ca anul viitor să fie mai bine”, mai spune Paul.

Delta Dunării ăşi aşteaptă oaspeţii FOTO

                 Turiştii sunt aşteptaţi în Deltă cu mâncare tradiţională  FOTO: Cătălin Ţibuleac
   

„Decalogul“ siguranţei în Delta Dunării

Hotelierii din Delta Dunării au schiţat un „decalog”, o listă de măsuri pe care le vor lua în unităţile de cazare, o listă pe care doresc să o transforme într-un regulament. Totul pentru protecţia turiştilor şi a personalului care lucrează în domeniu. Trebuie amintit că Delta, în comparaţie cu litoralul, are avantajul spaţiului în natură, a distanţării naturale a turiştilor, precum şi faptul că fiecare unitate de cazare (hotel sau pensiune) dispune de propriul restaurant sau spaţiu pentru alimentaţie.

„Proprietarii vor fi dotaţi cu măşti sanitare de protecţie, pentru personal, dar şi pentru turişti (cu toate că aceştia ar trebui să vină cu ele), cu substanţe dezinfectante, inclusiv spaţiile comune vor fi dotate cu dozatoare cu dezinfectant, se va stabili un orar clar a  operaţiunii de curăţenie şi dezinfectare zilnică a camerelor şi spaţiilor comune, se vor instala covoraşe cu soluţie de clor la intrările din exterior. Nu în ultimul rând, personalul va fi instruit pentru respectarea cerinţelor de igienă şi siguranţă sanitară”, explică preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac.

Delta Dunării ăşi aşteaptă oaspeţii FOTO

                                        Delta Dunării - FOTO: Cătălin Ţibuleac

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Cele cinci tipuri de turişti la mare. Cu ce se laudă Piţipoanca de Mamaia

Incertitudini privind sezonul estival. „Dacă se infectează mai mulţi turişti, cine răspunde? Nu ştim cum deschidem hotelurile”

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri