Cum putem schimba soarta copiilor condamnaţi la excludere. Fac parte dintr-o comunitate nerecunoscută din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai săraci musulmani vor avea un centru comunitar în Dobrogea. Horahaii trăiesc la marginea comunei Castelu, lângă Medgidia, în condiţii extrem de grele. Câţiva oameni vor să schimbe lucrurile şi soarta copiilor de horahai, care fără educaţie nu au nicio şansă la integrarea în societate.

Horahaii sunt atât de săraci şi de ignoranţi, încât nicio etnie – turcă sau tătară - nu vrea să şi-i asume. Uliţele sunt desfundate, oamenii stau în bordeie din chirpici, trăiesc din ce apucă, sunt analfabeţi, iar copiii lor nu ştiu nici măcar româneşte.

Pentru a-i atrage pe micuţi către societate, dându-le o şansă la civilizare şi la integrare, organizaţia umanitară Reality Check a pornit să renoveze şi să utileze un centru comunitar în care copiii de horahai să aibă un loc în care să fie îngrijiţi şi educaţi. 

Printre ei sunt destui copii care vor să înveţe, care se ţin de şcoală şi ale căror ghiozdane sunt model pentru orice elev, cu condiţii mult mai bune de trai. 

Comunitatea a început să acţioneze. Primăria Castelu a pus la dispoziţie clădirea, aflată pe aceeaşi stradă cu şcoala. Este un imobil cu multe anexe, ce a aparţinut fostului CAP, are utilităţi trase, iar oengiştii fac restul. Au pornit strângerea de fonduri şi au înscris proiectul „Centrul comunitar Castelu“ la Bursa Binelui de pe platforma BCR. 

Dacă până la 19 februarie, proiectul pentru horahai se află printre primele trei clasate ca donaţii, banca va dubla suma, în limita a 5.000 euro.

Suma strânsă a depăşit 15.000 lei, dar lupta pentru podium încă se duce. Iniţiatoarele acestui proiect şi-au rugat public toţi prietenii să doneze bani pentru acest proiect, în contul zilelor lor de naştere. 

Apelul Alinei 

„O să vă cer un mic cadou. Împreună cu prietenii cu care am fondat Reality Check, am ajuns pe locul 12 (dar situaţia fluctuează - n.red.) la Bursa Binelui cu un proiect prin care sprijinim renovarea unui centru comunitar pentru câteva sute de copii turci-romi foarte săraci. 

Dacă vreţi să ne daţi o mână de ajutor, puteţi dona rapid cu cardul pe https://www.bursabinelui.ro/…/Dezvoltare-centru-comunitar-C…. Orice sumă, cât de mică, este extrem de importantă, pentru că scorul se calculează din numărul de donatori x suma strânsă. 

Şi dacă ajungem până pe 19 februarie între primele trei proiecte, BCR dublează suma strânsă, până în limita a 5.000 de euro! 

Iar proiectul e chiar fain - e mare nevoie de el în comunitate, sunt mulţi voluntari care pot să ajute, iar în clădirea cumpărată de Primărie se pot face o grămadă de activităţi folositoare pentru oamenii din sat. Mulţumesc!!!“, transmite Alina Seghedi, fondatoarea Reality Check.

Mesajul Mariei 

„Împreună cu Alina şi Raluca, am hotarât ca anul acesta, cu ocazia zilelor noastre de naştere, să ne unim forţele pentru renovarea unui centru comunitar care va deservi câteva sute de copii şi părinţii lor, foarte săraci, din Castelu. Vă rugăm să donaţi şi voi pentru acest proiect accesând următorul link: https://www.bursabinelui.ro/…/Dezvoltare-centru-comunitar-C….

Durează fix un minut din momentul în care apăsaţi butonul DONEAZĂ.

Orice sumă, chiar şi 5 lei, este foarte importantă, pentru că scorul se calculează din numărul de donatori x suma strânsă. Şi dacă pe 19 februarie vom fi între primele trei proiecte, BCR dublează suma strânsă, până în limita a 5000 de euro!

Acum proiectul este pe locul 12 – mai avem puţin, dar se poate! Pentru noi, o mână de ajutor de la voi va însemna cel mai frumos cadou.

Proiectul e frumos, e mare nevoie de el în comunitate, sunt mulţi voluntari care şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta, iar în clădirea cumpărată de Primărie se pot face o grămadă de activităţi pentru locuitorii din sat.

PS: Dacă aveţi probleme cu site-ul, vă rugăm să încercaţi de pe telefon sau de pe alt browser. Mulţumim mult. Doar împreună reuşim!“, a transmis şi Maria Gheorghiu, fondatoare OvidiuRo alături de Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Pe urmele horahailor, copiii din Dobrogea care nu ştiu româneşte: „Ce să înveţe la şcoală? Numai prostii!“

Singuri împotriva tuturor: românii care au schimbat legi. Patru oameni din societatea civilă datorită cărora ţara se transformă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite