Cum l-a filat Securitatea pe Arsenie Papacioc la mănăstirea Techirghiol. „Deşi bigot, totuşi în mod ascuns duce o viaţă libertină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsenie Papacioc
Arsenie Papacioc

În ianuarie 1976 părintele Arsenie Papacioc este numit preot duhovnic la schitul Sfânta Maria din Techirghiol, judeţul Constanţa. Va rămâne aici până în clipa în care trece la cele veşnice, în 19 iulie 2011.

Imediat după venirea marelui duhovnic în Dobrogea, Serviciul Judeţean de Securitate Constanţa a întocmit o notă privind „măsurile ce vor fi întreprinsă în D.U.I. „Bărbosul” (numele de cod dat părintelui Arsenie), notă aprobată de locotenent-colonelul Alexandru Suciu, şeful serviciului.

Din nota publicată de Mariana Conovici, Iuliana Conovici şi Arhimandritul Andrei Tudor în volumul „Am înţeles rostul meu…Părintele Arsenie Papacioc în dosarele securităţii”, reies măsurile luate ca duhovnicul să fie în permanenţă urmărit.

Informatorii „Constantinescu” şi „Stoica” aveau „prin natura funcţiilor lor posibilitatea de a ajunge pe lângă obiectiv”, aşadar sarcina securităţii era să mărească încrederea părintelui Arsenie în cei doi informatori. „Constantinescu” este, conform autorilor, o persoană din administraţia bisericească, cel mai probabil cleric, iar „Stoica” este un monah care a participat la cursurile de ghizi organizate la mănăstirea Techirghiol.

Pe lângă cei doi clerici informatori, securitatea şi-a propus „definitivarea studiului candidaţilor Voinea şi Iacob, persoane care dispun de unele posibilităţi pe lângă obiectiv”.

De asemenea, securiştii de la Constanţa au notat că vor solicita sprijinul colegilor de la Vâlcea şi Ilfov (judeţe unde părintele Arsenie a stat la diferite mănăstiri) pentru a trimite în sezonul estival „unele surse cu posibilităţi” care ar putea fi cazate „în mod stimulativ” pentru tratament chiar la Techirghiol.

„Fiind un obiectiv important pe linia problemei, avem deja în plan instalarea mijloacelor speciale la schitul (casa de odihnă) Techirghiol, ocazie cu care vom analiza şi posibilitatea instalării acestora şi în chilia obiectivului”, se mai arată în nota securităţii. Microfoanele urmau să fie instalate cu ocazia unei renovării.

Toate aceste măsuri urmau a fi coordonate şi verificate de maiorul de securitate Teodor Borcan.

Pe lângă microfoane sau informatorii infiltraţi în jurul părintelui Arsenie Papacioc, securitatea avea în plan să „stabilească persoanele femei la care se deplasează şi cu care are relaţii amoroase”, după care ar fi urmat filajul acestora şi obţinerea de materiale compromiţătoare. Totodată, nu erau uitaţi nici foştii deţinuţi de la Aiud cu care Arsenie Papacioc a împărţit celula, unii dintre ei urmând a fi folosiţi pentru obţinerea de informaţii cu privire la viaţa şi activitatea duhovnicului.

Nota securităţii, întocmită în 9 septembrie 1976, cuprinde şi câteva pasaje cu aprecierile ofiţerilor legate de viaţa părintelui Arsenie. „Deşi bigot, totuşi în mod ascuns duce o viaţă libertină, părăsind în multe ocazii mănăstirile şi plecând pentru a se distra sau a se întâlni cu rude, femei sau cunoştinţe”, se arată în nota privind măsurile ce vor fi întreprinse în dosarul de urmărire informativă „Bărbosul”.

În 21 septembrie 1978, securitatea decide închiderea Dosarului de Urmărire Informativă deschis pe numele lui Arsenie Papacioc, dar duhovnicul rămâne în continuare sub supraveghere informativă.

Pe aceeaşi temă:

Preoţii şi călugării care l-au turnat la Securitate pe părintele Arsenie Papacioc. „Nu mi-e frică decât de Hristos!“

Sfaturile duhovnicilor pentru cei care postesc: „Postul trebuie să fie luminat, consimţit de bunăvoie, nu cu ciudă, ci să fie ca o bucurie“




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite