Cum arăta viaţa noastră în comunism: închisori, lagăre de muncă, alimente pe cartelă, pionieri şi primul Abecedar
0La Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa s-a deschis joi, 17 august, o expoziţie permanentă intitulată „Comunismul în Dobrogea (1945 - 1989)“.
Scene din viaţa celor care au suferit după gratii doar pentru că s-au opus regimului, dar şi traiul greu al românului de rând sunt readuse la viaţă într-o expoziţie-unicat, la Constanţa.
Organizatorii au recreat spaţiul concentraţionar, dar şi o cameră de apartament în care locuia românul care era liber, însă prins în chingile sistemului.
La inaugurarea expoziţiei, au fost prezente două victime ale regimului: Alexandru Mihalcea şi Paul Andreescu, care au împărtăşit celor prezenţi din experienţele terifiante trăite în lagărele de muncă. Cei doi au donat obiecte păstrate cu sfinţenie de-a lungul anilor, cum ar fi ultima bucată de pâine primită după gratii sau biletul de eliberare.
La expoziţia găzduită de Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa şi-au adus contribuţia şi Consiliul naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Biblioteca Judeţeană I. N. Roman Constanţa, Penitenciarul Jilava, Arhivele Naţionale.
Tot în cadrul expoziţiei, cei prezenţi au putut viziona filmul „Canalul morţii“, în regia lui Nicolae Mărgineanu.
Vă mai recomandăm:
EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini