Cui donăm 2% din impozit. Ce strategii folosesc ONG-urile pentru a strânge fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fundaţia Baylor strânge bani pentru a acorda servicii medicale persoanelor seropozitive
Fundaţia Baylor strânge bani pentru a acorda servicii medicale persoanelor seropozitive

Pentru a convinge oamenii să doneze 2% din impozit pentru seropozitivi, singurul Centrul de Excelenţă HIV din ţară a atras în campanie doi supercampioni: Horia Tecău şi Răzvan Florea. 

Până la 15 mai, puteţi decide cum să fie cheltuită o parte din impozit, direcţionând un procent de 2% către organizaţii ce nu înregistrează profit, dar au proiecte de reponsabilitate socială.

Fundaţiile deja au început campaniile de strângere de fonduri, fiecare dintre ele recurgând la strategii de marketing. Pentru a convinge oamenii să doneze 2% din impozit pentru seropozitivi, singurul Centrul de Excelenţă HIV din ţară, Baylor Marea Neagră, din Constanţa, a atras în campania organizată doi supercampioni: Horia Tecău şi Răzvan Florea.
„Infectarea cu unul dintre virusurile hepatitei, HIV sau tuberculozei înseamnă o piatră de încercare pentru orice om, adult sau copil, care se confruntă cu una dintre aceste boli. De aceea am ales să mă alătur acestei campanii”, spune Răzvan Florea.
Implicarea lui Horia Tecău în cadrul acestei campanii nu este întâmplătoare. „În urma unor analize medicale am fost diagnosticat cu Hepatita C. În urma unor teste efectuate ulterior am aflat că, de fapt, nu sunt infectat, dar am rămas cu gândul la această experienţă, la câte persoane sunt infectate şi dacă aş putea să îi ajut cumva fiind ambasadorul acestei campanii”, a povestit Horia Tecău.

Pledoarie pentru oamenii bolnavi

Campionii vor să ajute persoanele deja diagnosticate cu HIV, hepatita B sau C, care au nevoie în permanenţă de servicii medicale. Mihai (23 de ani) a fost dignosticat cu HIV la vârsta de 7 ani, iar de câţiva ani toate serviciile medicale de careare nevoie îi sunt oferite la Centrul de Excelenţă HIV. „În adolescenţă mă săturasem să iau pastile în fiecare zi. Am interrupt tratamentul şi am ajuns la spital în stare gravă, a fost o minune că am scăpat. Acum, sunt bine, vin în fiecare lună şi-mi iau medicamentele, iar serviciile medicale de care am nevoie îmi sunt oferite aici, la centru”, spune tânărul.
Fundaţia Baylor a început din timp campania pentru direcţionarea a 2%, pentru a strânge cât mai mulţi bani pentru bolnavi. „Direcţionarea a 2% din impozit ar permite suplimentarea fondurilor existente şi, astfel, preluarea de noi cazuri sau efectuarea de teste rapide şi confidentiale de HIV, Hepatita B şi C. Anul trecut, 7.000 de persoane au putut să facă aceste teste gratuit”, a declarat Ana Maria Schweitzer, directorul centrului.

Lupta pentru 2%

De altfel, şi alte organizaţii au început campania pentru direcţionarea a 2% din impozit. MIhaela Oprea, o mamă din Constanţa, a înfiinţat o asociaţie umanitară şi foloseşte reţelele de socializare pentru a-i convinge pe oameni să doneze 2% pentru copiii autişti, fiul ei, Paul Mihăiţă, fiind el însuşi victima acestui sindrom. 

Şi organizaţiile de mediu vor să atragă atenţia că au nevoie de fonduri pentru a-şi derula proiectele. Printre organizaţiile active, cu responsabilitate socială, se numără şi Societatea de Explorări Oceanografice şi Cercetări Marine Oceanic Club şi ONG Mare Nostrum, care organizează campanii pentru salvarea vieţuitoarelor marine.

Datele necesare pentru completarea declaraţiilor fiscale, pentru a dona 2% din impozit, sunt disponibile pe site-urile organizaţiilor. Este nevoie să completaţi declaraţia 200 sau 230, ce trebuie depusă la Administraţia Fiscală.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite