Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“

0
Publicat:

Administraţia Naţională Apele Române a anunțat că, în urma sesizărilor primite, inclusiv din partea presei,  va cere investitorului „sistarea de urgenţă a lucrărilor şi readucerea sectorului de plajă la forma iniţială“.

Lucrări ilegale pe Plaja Caelia din centrul stațiunii Mamaia FOTO USR Constanța
Lucrări ilegale pe Plaja Caelia din centrul stațiunii Mamaia FOTO USR Constanța

Conform autorității centrale, „lucrările aflate în curs de execuție se realizează atât în zona autorizată prin PUZ, cât și pe plaja extinsă unde există reguli stricte impuse prin proiectul de «Reducere a eroziunii costiere Faza II – Lot 2 Mamaia»“. Prin urmare, spune echipa de control, s-a descoperit că „o parte din lucrările care se realizează pe plaja extinsă nu respectă obligațiile din consultanța tehnică. Prin urmare, ANAR urmează a trasa operatorului economic măsuri, respectiv sistarea de urgență a lucrărilor care se realizează în prezent în zona plajei extinse și readucerea sectorului de plajă la forma inițială“.

S.C. BC COGEN MANAGEMENT SRL a primit autorizație de construire de la Primăria Constanța pentru „amenajare plajă turistică“. Conform pancartei, autorizația a fost emisă la 13.03. 2024, termenul de execuție este de 12 luni.

Nisipul a fost excavat pe o suprafață întinsă de pe Plaja Caelia, lăsând în loc două perimetre săpate cu o adâncime de cel puțin trei metri, pe fundul cărora a așternut și nivelat un strat de piatră spartă. Aici, urmau a se realiza o piscină.

Despre aceste lucrări, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a susținut că „sunt lucrări de amenajare a plajei”, iar toate dotările și construcțiile „vor avea un caracter provizoriu și se vor dezafecta la data încetării contractului”.

Vergil Chițac, primarul Constanței, a precizat pentru Adevărul faptul că S.C. BC COGEN MANAGEMENT SRL a primit autorizație de construire pentru „amenajare plajă turistică“ cu respectarea tuturor prevederilor legale. „Între avizele prevăzute în Certificatul de urbanism a fost și acordul ABADL (administratorul suprafețelor de plajă, Ministerul Mediului fiind proprietarul). Pe suprafețele pe care se vor edifica piscinele și beach barul ABADL încasează o sumă importantă. Noi, Primăria Constanța, dacă nu eliberam această autorizație, având în vedere că toate documentele erau în ordine, riscam să fim acuzați de abuz în serviciu“, spune Vergil Chițac.

Edilul Constanței crede că se respectă proiectul tehnic: „Discutând despre materialele utilizate, acestea respecta prevederile legale fiind prietenoase cu mediul. Nu se folosesc beton sau fier. Totul este din lemn. Totul este modular și ușor demontabil. Vom vedea în mini-vacanța de 1 Mai și Paște cum va arăta locația“.

Din punctul de vedere al oportunității, Vergil Chițac consideră că România are nevoie de plaje amenajate la nivel internațional, mai ales că acum noua suprafața permite acest lucru. „Oricum, intenționăm, ca din aproape în aproape, să prelungim sezonalitatea în stațiunea Mamaia, iar în viitor, probabil, să avem o stațiune deschisă 12 luni pe an (în anumite zone/locații)“, spune primarul.

În schimb, ministrul Mediului, Mircea Fechet, are alt punct de vedere: „Pe PUZ-ul vechi, autorizaţia din 2024 nu putea decât să trateze perimetrul vechi de plajă, nu putea să trateze o zonă care la momentul PUZ-ului era sub luciul de apă. În niciun caz pe noile plaje pe care le-am dobândit ca urmare a înnisipării nu putem avea astfel de investiţii“, a precizat el pentru Observator.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite