Constanţa, printre cele mai poluate fonic oraşe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în domeniu apreciază că în oraşele mari sunt zone în care zgomotul depăşeşte 80 de decibeli, mult peste nivelul optim, de 50 de decibeli. Constanţa este clasată pe locul al doilea la nivel naţional în ceea ce priveşte poluarea fonică.

Din clasamentul dat publicităţii de Enviro Consult, care citează date centralizate la nivel european reiese că în topul celor mai poluate fonic oraşe din România sunt Bucureşti (85% din populaţie afectată), Constanţa (76%), Cluj-Napoca (64%), Braşov şi Ploieşti (61%), Galaţi (55%) şi Timişoara (49%). La polul opus, cel mai liniştit oraş este Iaşi, cu doar 16% din populaţie afectată de zgomot, relatează Mediafax.

În comunicat se precizează că persoanele care locuiesc în blocurile cu ieşire la bulevarde şi în apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse.

Până la jumătatea anului 2012 un număr de 25 de oraşe din România, cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, trebuie să prezinte autorităţilor europene hărţile de zgomot, se arată în comunicat. Precedentul termen de auditare a fost sfârşitul anului 2007, referindu-se doar la oraşele cu peste 250.000 de locuitori (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Timişoara).

Termen limită

Directivele europene prevăd că până la finele anului viitor toate oraşele din Uniunea Europeană cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie să dispună de o hartă de zgomot, care să indice nivelul poluării fonice.

Legislaţia europeană prevede ca fiecare hartă de zgomot să fie actualizată la fiecare cinci ani, aici intrând în calcul nu numai oraşele, ci şi reţeaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau şantierele navale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite