Constanţa: Fregata „Regele Ferdinand“ s-a întors acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata a ajuns în Portul Militar Constanţa la ora 10.00
Fregata a ajuns în Portul Militar Constanţa la ora 10.00

Nava militară a participat în luna noiembrie la o misiune a Alianței Nord Atlantice (NATO) în Marea Mediterană. Fregata, având la bord 203 marinari, a sosit la ora 10.00  în Portul Militar Constanţa.

Pe un frig de minus 3 grade Celsius, sute de părinţi, copii şi soţii priveau cu bucurie spre fregată de unde, din clipă în clipă, urmau să coboare cei dragi. În jurul orei 10.00, nava de luptă „Regele Ferdinand“ își făcea intrarea în dana Portului Militar.

La ora 10.30, viceamiralul Aurel Popa a urcat în sunet de fanfară la bodul navei pentru a saluta echipajul. După terminarea ceremoniei, marinarii au putut să coboare de la bordul navei. Fericiţi şi cu ochii în lacrimi, militarii au vorbit despre operaţiunea „Active Endeavour“ din Marea Mediterană.

Lacrimi de bucurie

Fetiţa căpitanului Marian Ioan a izbucnit în lacrimi când din mulţime a reuşit să-şi zărească tatăl. „Mi-a fost foarte dor de el, mă bucur foarte mult că a venit acasă. Moşul a venit la mine aseară, dar nu m-am bucurat de cadou pentru că tata nu era acasă. Sunt foarte fericită că a venit“, a spus micuţa.

Marinarul Anghelescu a fost întâmpinat în port de soţie şi de fiică. „Nu este prima misune, pot spune că sunt obişnuită, dar de fiecare dată când pleacă sau vine acasă am emoţii. Mă bucur mult că totul s-a terminat cu bine şi că soţul meu a s-a întors“, a spus printre lacrimi soţia militarului.

„A fost o misiune ce a avut ca scop securitatea în Europa şi descurajarea acţiunilor teroriste. În timpul patrulelor am descoperit nave suspecte ce transportau ţigări. Noi nu ne ocupăm de acestea, dar am dat raportul mai departe pentru a se lua măsuri“, a explicat Marian Ioan, căpitan secund al fregatei „Ferdinand“.

Misiune de o lună


Căpitan-comandorul Mihai Panait s-a declarat mulţumit de activitatea marinarilor pe care i-a condus şi consideră misiunea o adevărată reuşită. „Când totul decurge aşa cum trebuie, în calitate de commandant, simţi o mare bucurie. Sunt foarte mulţumit de oamenii mei. Nava noastră a avut activităţi de patrulare, monitorizare şi interogare a navelor de transport. Din fericire nu am avut incidente, a fost un adevărat success. Sunt sigur că şi misiunea viitoare, din anul 2011, va fi la fel“, a declarat căpitan-comandorul.

Nava a colindat Marea Mediterană în perioada 1 - 30 noiembrie. Misiunea a fost coordonată de Alianţa Nord Atlantică şi a reprezentat a şasea participare a Forţelor Navale Române la operaţiunile de sporire a securităţii în Europa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite