Constanţa: Delicatese pentru Paşte după reţete dobrogene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţii de Paşte
Tradiţii de Paşte

Gospodinele din nordul Dobrogei respectă un adevărat ritual atunci când pun la plămădit tradiţionalul cozonac pentru Paşte în Joia Mare.

Gospodinele din nordul Dobrogei respectă un adevărat ritual atunci când pun la plămădit tradiţionalul cozonac pentru Paşte în Joia Mare. Unele femei sunt atente să cântărească ingredientele. Altele, după ani de experienţă, le pun „la ochi“. Reţeta este pentru un kilogram de făină din care iese, de regulă, un cozonac. În funcţie de câţi cozonaci vor să facă, dobrogencele sporesc ingredientele.

Pentru un kilogram de făină este nevoie de trei ouă, 300 de grame de zahăr, 100 de grame de ulei, 300 de mililitri de lapte, drojdie „cât o nucă“ şi esenţe în funcţie de gust. „Eu bat ouăle cu zahărul şi dizolv drojdia de bere în cei 300 de mililitri de lapte. Toată cantitatea de făină o pun în copaie şi fac un cuib în mijloc, unde pun ingredientele. Frământ până se amestecă bine tot conţinutul şi apoi las la dospit. Am grijă ca în încăpere să fie cald pentru ca aluatul să crească. Înainte să acopăr copaia spun şi o rugăciune“, a declarat Maria Simion, o gospodină din Tulcea. Între timp, se prepară umplutura, de preferat cât mai bogată, din nucă, zahăr, cacao şi rahat, bine amestecate.

Frământată de două ori

Odată crescută coca, Maria Simion o mai frământă odată, după care o porţionează şi, bucată cu bucată, o întinde ca pe o foaie de plăcintă, doar că mult mai groasă, şi pune umplutura în mijloc, apoi rulează aluatul şi îl pune în tăvi unse bine cu ulei cald. „Până pregătesc focul din cuptor, tăvile sunt bine învelite şi ţinute la cald pentru ca aluatul să mai crească puţin. Astfel cozonacul devine mai pufos“, explică gospodina. La cuptor îl ţine aproximativ o oră, dar verifică mereu focul să nu fie prea tare şi să se ardă. Odată scos din cuptor, cozonacul este aşezat pe o masă în cămară şi acoperit cu hârtie albă şi o faţă de masă curată pentru a-l menţine proaspăt până în ziua de Paşte.

Ciorba acrită cu borş de putină

Pentru ca produsele să fie proaspete şi să u îşi piardă savoarea, gospodinele pregătesc produsele pentru masa de Paşte de sâmbătă. Ouăle au fost vopsite de joi, iar cozonacul tot atunci a fost făcut. Carnea pentru friptura de miel este şi ea pregătită pentru a fi băgată la cuptor înainte de masa de prânz din ziua de Paşte. Ceva mai mult de lucru este la ciorba de miel şi la drob. Pentru ciorbă, nu este o reţetă specială: carne de miel, măruntaie şi nelipsitul cap, zarzavaturi - de preferat cele de sezon, iar la sfârşit este acrit cu borş de putină.

Drob cu ouă fierte

Pentru drob, Maria Simion pregăteşte rinichii, inima, plămâni şu puţină carne macră de la miel. „Fierb toate ingredientele cu boabe de piper şi foi de dafin. Plămânii îi dau prin maşina de tocat, iar restul mărunţesc la cuţit. Ca ingrediente mai pregătesc ceapă şi mărar, de preferat verde, piper şi sare după gust. La măruntaiele pe care le folosesc de la un miel pun şi opt ouă în compoziţie. Le amestec bine, iar prapurul de la miel îl aşez pe o tavă. Pun compoziţia în prapur şi prin ea amestec şi ouă fierte tare pentru ornament. Acopăr totul cu bucata de prapur rămasă şi pun totul la cuptor“, spune Maria Simion. Şi drobul este ţinut la cuptor cam o oră, dar este verifiat cu un pai de mătură pentru a verifica dacă s-a copt şi mijlocul. Când este gata, drobul este pus la presat pentru ca toată grăsimea să să scurgă. La micul dejun, drobul este feliat şi servit cu ouăle vopsite, brânză proaspătă şi ceapă verde.

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite