Conducerea Liceului Callatis Mangalia, schimbată în urma scandalului Xerox. Elevii au denunţat taxa ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Facebook Liceul Teoretic Callatis din Mangalia, Constanţa
Sursa Facebook Liceul Teoretic Callatis din Mangalia, Constanţa

Conducerea Liceului Teoretic Callatis din Mangalia a fost schimbată, ca urmare a scandalului de colectare a unor fonduri „pentru xerox“. Elevii sunt cei care au sesizat ilegalitatea.

Inspectorul şcolar general Sorin Mihai a anunţat că la finele săptămânii şcolare trecute s-a deplasat la Liceul Teoretic Callatis Mangalia o comisie de verificare stabilită în Consiliul de administraţie al ISJ Constanţa, ca urmare a unor noi informaţii primite cu privire la acest subiect. Raportul comisiei a fost prezentat în cadrul şedinţei CA al ISJ Constanţa din aceeaşi zi de vineri.

„Am hotărât încetarea detaşării în interesul învăţământului pentru cele 2 directoare şi începerea unei misiuni de audit prin care se vor verifica documentele contabile. Astăzi (marţi, 1 februarie - n.n.) aştept să fie depuse cereri de ocupare a funcţiilor de director prin detaşare în interesul învăţământului, mâine (miercuri, 2 februarie - n.n.) va fi o nouă conducere a unităţii de învăţământ“, a declarat Sorin Mihai. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a făcut public ce se întâmpla la Liceul Callatis, prin vocea unei eleve, Daria Mateciuc. AEC a publicat luni, 24 ianuarie a.c., un tabel din Liceul Teoretic Callatis în care erau evidenţiate „datorii la xerox“ ale elevilor, sume de bani strânse complet ilegal de către conducerea liceului. 

Directoarea a negat acest lucru, dar elevii au venit cu argumente în continuare.

„În urma publicării, doamna director a transmis în presă următoarea declaraţie: <Acela este un tabel pe care oricine îl poate redacta în calculator şi poate să adauge ce cifre vrea şi poate să denigreze cum doreşte, pentru că asta s-a dorit. Nu are antetul şcolii sau un număr de înregistrare ori semnătura celui care l-a redactat, nu poartă numele directorului şi nu este ştampilat. Eu nu-l recunosc ca fiind document. Este un simplu draft care nu ştiu de unde provine. Probabil că cineva doreşte să lezeze imaginea liceului. Şi noi credem că un adult este în spatele acestor lucruri, pentru că altfel nu ar fi apărut în presă lucruri ştiute numai de un adult. Nu ar fi ştiut un elev ceva ce numai o persoană cu funcţie de conducere poate să ştie>. Afirmaţiile doamnei director cu privire la falsificarea tabelului pentru denigrarea liceului au fost dovedite ca fiind complet false anterior, în urma publicării de către AEC a unei conversaţii purtate cu peste o lună înainte de publicarea tabelului în care, în mod evident, doamna director citea din tabel şi încuraja colectarea respectivelor sume“, au precizat cei de la AEC. 

În urma publicării înregistrării, AEC a intrat în posesia unei chitanţe semnate de către secretarul unităţii de învăţământ, ştampilate, din luna noiembrie a anului 2021, ce atestă primirea unei sume de la o anumită clasă, pentru “contravaloarea lucrărilor trase la xerox”.

„Amintim din nou că această colectare de fonduri este complet ilegală, încadrându-se în infracţiunea de luare de mită. Considerăm strigătoare la cer atitudinea doamnei director de a dezinforma şi minţi pentru a scăpa nepedepsită, precum şi intimidările făcute la adresa Dariei Mateciuc, eleva ce a publicat tabelul. Solicităm de urgenţă demiterea dumneaei, deoarece elevii merită directori responsabili, cu respect faţă de lege!“, a cerut Asociaţia Elevilor din Constanţa. 

Ulterior, AEC a jubilat: „Victorie pentru AEC şi pentru elevii din Mangalia! În urma demersurilor efectuate de Asociaţia Elevilor din Constanţa, directoarea Liceului Teoretic "Callatis" din Mangalia a fost demisă. După nenumărate minciuni, directoarei i s-a depus plângere penală pentru luare de mită, iar în urma unei comisii de verificare stabilite în Consiliul de Administraţie al ISJ Constanţa, s-a decis demiterea directoarei Daniela Diaconu. Este momentul să luam iniţiativă si să luptăm pentru drepturile noastre. Dacă în liceul tau sunt strânşi bani de către şcoală, pentru xerox sau pentru orice altceva, te rugăm să ne scrii şi vom opri împreună fenomenul“ 

O absolventă de la Callatis, Roxana Chiriţoiu, fostă membră în conducerea AEC, confirmă vechimea practicii: „Situaţia colectării fondurilor este una bine cunoscută în cadrul instituţiei de învăţământ - când eram eu la liceu, tabelul despre care ISJ spune că nu este redactat de angajaţii liceului era în permanenţă la secretariat, iar cei care refuzau să plătească aceste sume colectate fără bază legală erau presaţi să o facă. Mai mult, la încheierea studiilor a trebuit să "achităm datoriile" la xerox ca să ni se încheie situaţia şcolară. Nu este vorba, aşadar, de o cotizaţie cu caracter neobligatoriu, precum se arată în declaraţia ISJ. Mi-ar plăcea să pot spune că sunt dezamăgită şi de conducerea liceului pentru modul cum au tratat-o pe eleva care a avut curajul de a trage un semnal de alarmă (directoarea a chemat-o în biroul ei şi a încercat să o intimideze, timp de mai bine de o oră, pentru a o face să tacă). Totuşi, conducerea liceului Callatis şi-a pierdut de mult timp capacitatea de a mă mai surprinde negativ în vreun fel, încă de pe când eram eu elevă şi au recurs la metode similare de intimidare cu mine. În marea aceasta de adulţi care ar trebui să fie oneşti şi morali, dar care recurg la a intimida copii şi la a-i face mincinoşi pe cei suficient de curajoşi cât să nu tacă, avem şi un model de îndrăzneală şi coloană vertebrală. Daria, sunt mândră de tine şi îţi mulţumesc că îmi dai încredere într-un mâine mai normal. Nu te lăsa intimidată! Eşti o luptătoare a dreptăţii şi dreptatea câştigă mereu“

Palmaresul Asociaţiei Elevilor din Constanţa

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013.

De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România.

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). 

Vă mai recomandăm: 

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită conducerii Liceului Callatis să nu mai ceară elevilor bani pentru printarea lucrărilor scrise 

Universitatea Ovidius va pregăti SRI-işti. Viitoarele cadre vor fi şcolarizate la Facultatea de Matematică şi Informatică  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite