Comoara îngropată mii de ani sub vechiul Tomis: „Fortuna poartă pe cap o coroană murală, simbolizând zidurile acelui oraş“ FOTO
0La începutul lunii aprilie a anului 1962, în zona fostei gări a orașului Constanța, sub terasamentul feroviar, au fost descoperite 24 de sculpturi într-o groapă.
Unele dintre artefacte sunt piese din marmură de foarte bună calitate.
Tezaurul este compus din 24 de statui și reliefuri, toate datate în sec.II-III p.Chr, și care aparțineau unor divinități diverse din panteonul religios greco-roman, oriental și autohton.
Chiar dacă între obiecte există diferențe calitative, ele, luate per ansamblu, reușesc să creeze imaginea unui Tomis cosmopolit și cu un multi-divers univers religios.
Potrivit unei ipoteze a specialiștilor, Tezaurul de Sculpturi de la Tomis a fost ascuns, cel mai probabil, la sfârșitul secolului IV p.Chr., într-o perioadă în care creștinismul devenise singura religie oficială a Imperiului Roman iar celelalte culte, considerate păgâne și idolatre, fuseseră scoase în afara legii. O altă teorie propune ca ascunderea tezaurului să fie datată în epoca modernă, cel mai probabil în secolul XIX.
Din piesele de înaltă calitate artistică se remarcă ansamblul statuar Fortuna cu Pontos, zei protectori ai orașului Tomis, piesa unică în lume Șarpele Glykon (statueta cu cap de oaie, păr şi urechi de om şi coadă de leu), dubla reprezentare a zeiței Nemesis și bustul marii divinități egiptene Isis.
Celelalte piese din tezaur reprezintă zeități precum Cybele, Bacchus, Mercur, Diana, Selene, Hekate, Grațiile, Dioscurii, patru basoreliefuri ale Cavalerului Trac sau reprezentarea zeului Mihtras. Din păcate, Cavalerul Trac a fost furat din Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța și nu a fost găsit niciodată.
La 1 aprilie 1962 primul secretar Vasile Vâlcu l-a sunat pe Vasile Canarache, cel care a fondat Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, şi l-a anunţat că pe terenul Gării Vechi «s-a găsit un cap de statuie». Foarte mirat, acesta a chemat arheologii şi s-au dus la locul indicat, adică la şantierul de vizavi de Complexul Colonadelor de pe strada Traian din Constanţa. Într-adevăr, din pământ ieşea capul unei statui, care o reprezenta pe Zeiţa Fortuna.
„Când apare ca o protectoare a oraşului, Fortuna poartă pe cap o coroană murală, simbolizând zidurile acelui oraş. La picioarele ei este reprezentată uneori o altă divinitate, personificare a unui element geografic, care ajută la identificarea oraşului respectiv”, preciza Vasile Canarache în albumul dedicat descoperirii.