Comandantul Rechinilor Albi a fost trimis în judecată de DNA. Peste 100 de ofiţeri militari sunt acuzaţi de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul Ministerului Apărării Naţionale au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie sub învinuirea de fapte grave de corupţie. Printre aceştia se numără şi colonelul Vasile Aurel Vreme,  fost comandant al Batalionului Rechinii Albi de la Topraisar şi cetăţean de onoare al Constanţei.

Colonelul este învinuit că s-a folosit de funcţia sa pentru a ajuta la promovarea unor examene candidaţi  care doreau să se angajeze în cadrul Ministerului Apărării Naţional.  Procurorii au arătat că Vreme face parte dintre  ofiţerii care au exercitat presiuni asupra comandanţilor şcolii militare în favoarea candidaţilor. Aranjamentele se făceau pe bani.

Colonelul Vreme a fost decorat pentru misiunile executate în Afganistan, împreună cu Batalionul 341 Infanterie Topraisar iar în anul 2009 a devenit cetăţean de onoare al Constanţei.

În acest caz sunt trimişi în judecată 112 militari din toată ţara.

Update:  Colonelul constănţean este acuzat de infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, instigare la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Update: Vasile Vreme, fost comandant al Batalionului Rechinilor Topraisar, este singurul ofiţer român din ţară care a comandat o unitate în trei misiuni internaţionale, în Kosovo, Irak şi Afganistan. El preluase de aproximativ doi ani o funcţie superioară, cea de locţiitor al comandantului Brigăzii 9 Mecanizată din Constanţa, una dintre cele mai mari unităţi militare din judeţ. 

Update : Printre ofiţerii trimişi în judecată se numără şi doi generali în rezervă. Procurorii anticorupţie au arătat că militarii au fost trimişi în judecată după ce au trucat un concurs organizat, în august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I“ Piteşti. Concursurile fuseseră organizate pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi de subofiţeri.

Ofiţerii cu funcţii de comandă i-au cerut colonelului Valerică Diaconu să favorizeze anumiţi candidaţi. Pe prima listă a favoriţilor s-au numărat 50 de candidaţi iar numele acestora a fost transmis pe bileţele, pentru ca cei implicaţi să evite să vorbească la telefon. Printre cei care aveau candidaţi de susţinut, spun procurorii, s-a numărat şi colonelul Vreme.

Favoriţii urmau să primească, prin sms, cu o seară înainte de susţinerea examenelor, răspunsurile. Din cauză că preşedintele comisiei de examinare s-a opus, favoriţii nu au primit decât răspunsurile la proba de limbă engleză, nu şi la cea de matematică –fizică, aşa că marea lor majoritate au fost declaraţi respinşi.

A urmat un al doilea concurs, unde alţi zece candidaţi au primit grilele de răspuns, de această dată la ambele probe.

„La unitatea militară din Piteşti, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndrituiţi la ocuparea locurilor respective. În total s-a stabilit că, în această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei“ au arătat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite