CEDO a condamnat România în cazul unei ziariste din Constanţa UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat ieri în cauza ziaristei Cornelia Popa împotriva României şi a condamnat statul român pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare.

UPDATE Cornelia a confirmat victoria pentru constanteanul.com şi a spus că statul român are dreptul de a contesta decizia Curţii în termen de trei luni. Dacă nu o va face, după expirarea acestei perioade, este obligat să achite daunele şi cheltuielile de judecată în termen de alte 3 luni.

Cazul a fost adus la cunoştinţa APADOR-CH de către ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei. Ziarista Cornelia Popa a fost susţinută în demersurile sale în faţa Curţii Europene de APADOR-CH de avocaţii cu care colaborează.

Cornelia Popa este jurnalist de profesie şi s-a plâns Curţii Europene pentru că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare deoarece a fost condamnată penal pentru calomnie în 2002 pentru un articol pe care l-a publicat în cotidianul constănţean Independentul, actual Liderul de Opinie.

Articolul intitulat „Judecătoarea C.C. recidivează cu sentinţe stupefiante“, conţinea informaţii care puneau la îndoială competenţa profesională a magistratului. Sesizate ulterior de judecătoarea în cauză, instanţele române au condamnat-o pe ziaristă pentru infracţiunea de calomnie, apreciind că articolul aducea atingere nu doar magistraţilor, ci diminua încrederea publicului în justiţie.

Curtea europeană a criticat faptul că instanţele române au acordat prioritate calităţii de magistrat a victimei, încercând astfel să creeze principiul conform căruia magistraţii nu pot face obiectul vreunei critici în presă. Curtea a mai observat că instanţele române nu au analizat circumstanţele concrete ale cauzei, cum ar fi interesul general al subiectului tratat sau existenţa unei anchete disciplinare împotriva judecătoarei respective. Toate acestea au condus Curtea la concluzia că Articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care garantează dreptul la liberă exprimare a fost încălcat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite