Ce reprezintă SOS, strigătul de ajutor pe mare. Semnalul nu i-a ajutat pe cei de pe Titanic
0Semnalul SOS, transmis prin Codul Morse, a devenit un strigăt de ajutor la nivel universal de la 1 iulie 1908. El a fost adoptat de guvernul german.
Cel mai cunoscut semnal în Marină este SOS, care reprezintă „Salvaţi Sufletele Noastre“ sau „Save Our Ship“ („Salvaţi Nava Noastră“). Semnalul „SOS“ (· · · — — — · · ·) a fost adoptat pentru prima dată de către Guvernul German în regulamentul de transmisiuni în radiotelegrafie la 1 aprilie 1905. Acest semnal a devenit aplicabil universal după a doua Conferinţă Internaţională a Radiotelegrafiei a cărei Convenţie a fost semnată la 3 noiembrie 1906 şi a intrat în vigoare la 1 iulie 1908.
Primul semnal SOS a fost transmis de nava Slovenia a companiei engleze Cunard, la 10 iunie 1909. „Un asemenea semnal de ajutor cerut de către Titanic la 14 aprilie 1912 la ora 11.40 nu a fost recepţionat de către radiotelegrafistul de la nava Californian ce se afla la câteva mile marine de catastrofă, provocând moartea tuturor pasagerilor aflaţi în apă. Cei 710 supravieţuitori aflaţi în barcile de salvare au ajuns la bordul navei Carpatia, care a sosit în zonă după patru ore de la lansarea apelului de salvare“, spune Nicolae Moise, fost director Navrom Constanţa.
Conform Wikipedia, Codul Morse sau alfabetul Morse este o metodă de transmitere a informaţiei folosind secvenţe standardizate de semne sau pulsaţii scurte şi lungi - cunoscute în mod comun ca „puncte” şi „linii” - pentru litere, cifre şi caracterele speciale specifice oricărui mesaj.
Creat iniţial de către Samuel Morse pe la mijlocul anilor 1830 pentru a fi folosit la transmiterea informaţiei cu ajutorul telegrafului electric, al cărui inventator a fost, alfabetul Morse a fost folosit pe scară largă începând cu perioada timpurie a comunicaţiilor radio (anii 1890).
În ultimul timp, există un număr tot mai mare de dovezi ce indică faptul că adevăratul inventator al alfabetului Morse, cel puţin în varianta sa de început, a fost asistentul lui Morse, Alfred Vail. Acesta a murit sărac şi aproape uitat. Vail a avut, de asemenea, şi contribuţii importante la realizarea tehnologică a primului telegraf şi a variantelor sale ulterioare. Morse şi urmaşii săi au susţinut şi continuă să susţină contrariul.
Vă mai recomandăm:
FOTO Poveştile unui comandant de navă: „În 1989, am crezut că ungurii au intrat în Ardeal“