Epava de la Costineşti, soră cu Titanicul. „Evangelia“ a fost construită în acelaşi şantier cu legendarul vas
0Împlinirea unui veac de la scufundarea Titanicului a readus în atenţie o altă epavă cunoscută ca simbol al unei staţiuni renumite de pe litoralul românesc.
Nava Evangelia, care a eşuat la finele anilor `60 pe coasta Mării Negre
aproape de plaja din Costineşti, a fost construită în acelaşi şantier cu
celebrul vas Titanic: Harland & Wolff din Belfast - Irlanda de
Nord.
Evangelia a aparţinut faimosului armator grec Aristotel Onassis, fiind o navă comercială construită în anii `30. A avut în timp patru nume: Empire Strengh, Saxon Star, Redbrook şi în final Evanghelia. Una dintre legendele povestite în Costineşti de localnici spune că naufragiul a fost provocat intenţionat chiar de către comandant, la ordinul armatorului Onassis.
Vezi aici galerie foto cu Evangelia, epava Costineştiului
Alte imagini în galerie foto cu nava lui Aristotel Onassis
Nava a fost lansată la apă pe data de 28 mai 1942 sub numele de Empire Strength, fiind construită pe timp de război pentru Ministerul britanic al Transportului. Vasul are 131 de metri lungime, 17 metri lăţime şi 10 metri înălţime. Evangelia a eşuat în Marea Neagră la data de 15 octombrie 1968, oficial din cauza furtunii.
Incidentul s-a produs pe timp de noapte: nava a eşuat la 1,5 mile marine în larg de plaja staţiunii Costineşti, între două stânci în formă de V. În noaptea naufragiului, spun localnicii, căpitanul era beat şi le-a declarat autorităţilor că a crezut că se află în Portul Constanţa, ceea ce este puţin probabil, pentru că instrumentele de navigaţie erau în perfectă stare de funcţionare, în ciuda furtunii.
Epava lui Onassis, ţinta hoţilor de fier vechi
Varianta cea mai credibilă este că Aristotel Onassis însuşi ar fi comandat căpitanului să eşueze sau să scufunde vasul, pentru a putea obţine despăgubiri considerabile din asigurări. Ipoteza este întărită de faptul că Evangelia mai avea doi ani până să fie trimisă la casat, pentru că era o navă veche.
Nimeni nu şi-a pierdut viaţa în naufragiul navei greceşti ce a devenit ţinta căutătorilor de comori, dar mai ales a hoţilor de fier vechi care încearcă să o dezmembreze.
În schimb, pe Titanic au pierit la 14 aprilie 1912, peste 1500 persoane din aproape 2230 aflate pe vas. Legendarul pachebot s-a scufundat în Oceanul Atlantic din cauza ciocnirii cu un iceberg, la scurtă vreme după ce a fost lansat la apă. Titanicul a fost construit în şantierul naval Harland & Wolff din Belfast în perioada 1909-1912.