Ce lasă turiştii în urma lor pe plaje: plastice, mucuri de ţigară, seringi, scutece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoralul Mării Negre Mamaia staţiunea plaja nisip Foto Sînziana Ionescu

O monitorizare efectuată de cea mai mare organizaţie ecologistă dedicate Mării Negre, Mare Nostrum, a scos la iveală faptul că 75,5% din sectoarele de plajă sunt acoperite de plastic. Studiul a fost făcut doar pe 1.5% din suprafaţa totală a plajelor româneşti, ceea ce face ca situaţia să fie mai gravă în ansamblu.

Mai exact, dintr-un total de 9.003 deşeuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. Principalul tip de deşeu înregistrat este mucul de ţigară, urmat fiind de beţişoarele de amestecat cafeaua şi diferite tipuri de ambalaje. Sectorul de plajă cu cele mai puţine plastice este cel din Costineşti, iar cel mai murdar sector este cel din Năvodari.

ONG Mare Nostrum a monitorizat 8 sectoare de plajă, suprafaţă care însumează 41.547 metri pătraţi, adică 1.50% din totalul suprafeţelor de plajă de pe litoralul românesc. A fost înregistrată o cantitate de 9.003 deşeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textil, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, de 3 ori mai puţine decât în sesiunea din octombrie 2016.

Cel mai murdar sector de plajă a fost în Năvodari, cu 2.807 de elemente, iar cel mai curat - cel din Costineşti, cu puţin peste 140 deşeuri identificate şi eliminate.

La capitolul deşeuri existente pe plajă, plasticul (materialul polimeric artificial), a predominat şi în această sesiune, numărul de deşeuri ajungând la 6.799 de elemente, reprezentând 75,5% din totalul deşeurilor identificate.

Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate pe sectorul din Năvodari (peste 2.000), fiind urmat de sectorul din Constanţa, zona Universitate şi cel din Mamaia Nord. 

Sticla/ceramica şi metalul urmează în clasamentul celor mai întâlnite deşeuri.

Comparativ cu celelalte sesiuni, această etapă de monitorizare a relevat o cantitate mult mai mică de deşeuri, din fiecare categorie în parte. Un exemplu ar fi legat de categoria material polimeric artificial, unde în sesiunea octombrie 2016 au fost descoperite peste 23.000 astfel de elemente pe porţiunile de plajă monitorizate. 

Mucurile de ţigară, aruncate direct în nisip

Dintre deşeurile din material polimeric artificial, mucurile de ţigară ocupă primul loc - peste 2 300.

Cele mai multe mucuri de ţigară au fost înregistrate pe sectorul din Constanţa, acesta fiind urmat de sectoarele din Năvodari, Vama Veche şi Saturn. Acest tip de deşeuri pot fi foarte periculoase, atât pentru vietăţile marine, cât şi pentru oameni, deoarece prin descompunere, toxinele din mucurile de ţigară sunt eliberate în mediul înconjurător.

Următoarele locuri la capitolul deşeuri sunt ocupate de paiele şi beţele pentru amestecat, capacele ce provin de la sticlele de băuturi, dar şi pungile, pet-urile, beţele de acadea şi cele de îngheţată, spumă/burete, ambalajele din plastic etc.

„Ca elemente neobişnuite şi nocive pentru sănătatea omului, în această monitorizare am descoperit: seringi/ace, odorizante pentru toalete şi chiar scutece“, spune Ramona Crângaşu, PR Mare Nostrum.

Cantităţile totale de deşeuri ridicate de pe plaje în timpul monitorizării se ridică la peste 225 kg. Cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Năvodari, peste 115 kg, aici echipa ONG Mare Nostrum descoperind plase de pescuit abandonate pe plajă, ce cântăreau peste 70 kg.

„Aceste monitorizări reprezintă o modalitate foarte clară de a evalua starea de curăţenie a plajelor româneşti. Vom vedea cum vor rămâne aceste plaje la finalul sezonului, dacă turiştii au avut bun simţ şi dacă operatorii de plajă şi-au îndeplinit condiţiile contractuale“, a declarat Mihaela Mirea Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Chiar dacă cifrele relevate de ultima monitorizare de plajă sunt mai mici decât cele de anul trecut, mesajul ONG Mare Nostrum către toţi constănţenii şi turiştii care ajung pe plajele româneşti este #aruncalacos pentru #plajecurate

Pe aceeaşi temă: 

Litoralul a avut 50.000 turişti în vacanţa de Rusalii. Cât au cheltuit românii în zilele libere

VIDEO Motocicliştii sună adunarea pe litoral. Începe Seawolves Bike Fest 10, în campingul din Mamaia Nord

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite