Cât de rău arată unul dintre cele mai mari cimitire ale eroilor din România. „E Anul Centenarului şi e mai mare ruşinea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Asociaţia Cultul Eroilor Constanţa
FOTO Asociaţia Cultul Eroilor Constanţa

La 100 de la terminarea Primului Război Mondial, Cimitirul Eroilor din localitatea constănţeană Mircea Vodă continuă să se degradeze sub ochii autorităţilor. Lipsa banilor este invocată atunci când vine vorba de memoria celor care au făcut posibilă Marea Unire.

Imediat după terminarea Primului Război Mondial şi realizarea Marii Uniri, între 1919-1920, Societatea Mormintelor Eroilor căzuţi în Război şi Prefecturile judeţelor Constanţa, Tulcea, Durostor şi Caliacra au trecut la identificarea celor 19.000 de soldaţi morţi în luptele din Dobrogea. În următorii 18 ani, osemintele multor militari au fost reînhumate în cinci cimitire: Turtucaia, Bazargic, Constanţa, Tulcea şi Mircea Vodă.

Istoria celui mai mare cimitir al eroilor din Dobrogea

Lucrările de amenajare a Cimitirului Internaţional de Onoare „Mircea cel Bătrân” din localitatea Mircea Vodă, judeţul Constanţa, au început în anul 1926. Societatea „Mormintele eroilor căzuţi în război” a reuşit finalizarea acestuia abia în 1941. În acest interval, pe o suprafaţă de 7.500 de metri pătraţi au fost aduse osemintele a 5.160 de militari căzuţi în Primul Război Mondial. Cimitirul, cel mai mare din Dobrogea, este printre puţinele care adăposteşte în acelaşi loc ostaşi care au luptat în tabere diferite: români, ruşi, germani, bulgari şi sârbi.

Complexul cimitirului, care cuprinde patru parcele unde sunt amplasate mormintele, două monumente, o capelă inaugurată în 1928 şi o clădire, a fost declarat în anul 2010 monument istoric clasa A. Capela, care a devenit biserică în anul 1933, este o construcţie în stil bizantin, cu trei cupole, una mai mare şi joasă în centru şi două mici, laterale. Pictura interioară a fost realizată în 1932. În perioada comunistă biserica a fost transformată în depozit de cereale.

În anul 2001, Arhiepiscopia Tomisului înfiinţează Mănăstirea Înălţarea Domnului care preia în administrare cimitirul eroilor. Clădirea complexului devine chilia măicuţelor care ar fi trebuit să aibă grijă de acest monument istoric.

În anul 2007 se finalizează o serie de lucrări de reabilitare a Cimitirului Internaţional de Onoare de la Mircea Vodă iniţiate de autorităţile judeţene. Însă, după 11 ani de la acel moment, din cauza unor lucrări superficiale şi a nepăsării, problemele au reapărut.



Acum, pe poarta cimitirului nu mai intră niciun urmaş al acestor eroi. Nimeni nu le mai aprinde o lumânare la căpătâi. Doar turiştii germani, spun maicile, mai trec din când în când pe la morminte.

„E anul centenarului şi mai mare ruşinea”

Colonelul în rezervă Remus Macovei, preşedinte al Filialei Constanţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” este cel care încearcă să sensibilizeze autorităţile cu privire la starea cimitirului. La 100 de ani de la moartea eroilor îngropaţi la Mircea Vodă, Remus Macovei subliniază principalele probleme ale acestui monument: „acoperişul bisericii permite infiltrarea apei de ploaie şi astfel se distruge pictura interioară; rigolele de scurgere a apei din jurul bisericii sunt distruse în proporţie de 80%; la monumentul central parte din plăcile de marmură de pe monument s-au desprins, iar cele de pe trepte s-au crăpat sau umflat; 6 cruci au fost distruse; locuinţa maicilor este un adevărat pericol - orice trecere a unor barje pe canalul Dunăre-Marea Neagră se simte ca un cutremur; varul cu care s-a zugrăvit la exterior biserica a fost de proastă calitate, acum existând importante porţiuni scorojite; zidul exterior s-a fisurat în mai multe locuri; parcarea este o ruşine, fiind realizată din piatră care este plină de denivelări”, spune colonelul în rezervă.

Cimitirul Eroilor Mircea Vodă FOTO Asociaţia Cultul Eroilor Constanţa



Cele 3 măicuţe care alcătuiesc obştea mănăstirii Înălţarea Domnului încearcă să păstreze locul cât mai curat, dar când vine vorba de reparaţii sau alte investiţii ridică din umeri. „Doamne, dar câte nu s-ar mai putea face aici. Este foarte greu: trebuie să aprobe Cultul Eroilor, trebuie să aprobe Ministerul Culturii, că trebuie un proiect bine definit, arhitecţi, iar noi bani de proiecte nu avem. Arhiepiscopia mă trimite la domnul primar, domnul primar la Arhiepiscopie, suntem plimbate de colo-colo”, declară maica stareţă Veniamina.

Măicuţele spun că le este frică să nu se îmbolnăvească din cauza igrasiei care este în biserică. Şi locuinţa în care stă duhovnicul mănăstirii este afectată de mucegai.

Cimitirul Eroilor Mircea Vodă FOTO Asociaţia Cultul Eroilor Constanţa
Cimitirul Eroilor Mircea Vodă FOTO Asociaţia Cultul Eroilor Constanţa

Primarul comunei Mircea Vodă, George Ionaşcu, a declarat că vor reabilita măcar fundaţia bisericii anul acesta şi, probabil, vor face ceva şi cu acoperişul. „Cimitirul este în proprietatea Consiliului Local. L-am dat în administrare Arhiepiscopiei Tomisului cu titlu gratuit. Trebuie doar să aibă grijă de acel locaş. Ei (Arhiepiscopia) nu au fonduri să facă reparaţii la acoperiş. Cupola este dintr-o foiţă de cupru destul de scumpă şi nu prea se bagă nimeni acolo să o repare. Vreau să urgentăm un pic, totuşi e anul centenarului şi mai mare ruşinea. La momentul actual avem un prim proiect cu finanţare locală privind consolidarea fundaţiei. Cred că singura variantă ar fi pe nişte fonduri norvegiene sau ceva de genul. Până acum, din ce am întrebat, nu am găsit niciun proiectant pe monumente istorice.”

Cimitirul Eroilor Mircea Vodă FOTO Asociaţia Cultul Eroilor Constanţa

Răspunsul Arhiepiscopiei Tomisului

Arhiepiscopia Tomisului a declarat că în 2018 expiră contractul de comodat încheiat între Arhiepiscopie şi Primăria Mircea-Vodă. „Rămâne de văzut dacă se va încheia unul nou”, transmite biroul de presă al instituţiei.

De asemenea, actualul administrator al cimitirului spune că acesta a „fost complet reabilitat între anii 2005-2007, prin efortul comun al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Consiliului Judeţean, Arhiepiscopiei Tomisului şi personal al subprefectului de atunci, Claudiu Palaz, precum şi al donaţiilor unor oameni de afaceri.  Au fost reabilitate Capela cimitirului şi crucile soldaţilor (unele au fost turnate din nou) dar şi perimetrul exterior. Au fost realizate alei noi de acces şi parcări. S-au făcut lucrări speciale de punere în valoare a parcelelor de onoare. Cu ajutorul ENEL s-a realizat iluminarea iar RAJA a realizat alimentarea cu apă, rigolele şi canalizarea.

După acestea, s-au făcut lucrări de întreţinere a mormintelor şi aleilor de acces, s-a reabilitat o clădire anexă a cimitirului, s-a văruit din nou, pe exterior, Capela şi s-a instalat o centrală termică-electrică în Capelă pentru atingerea unei temperaturi care să conserve pictura. Mai mult, valorificarea obiectivului se face în fiecare clipă, din moment ce acolo funcţionează o mănăstire în care se înalţă permanent rugăciune pentru pomenirea eroilor.”

Arhiepiscopia Tomisului are în vedere punerea în valoare a acestui „obiectiv cu reverberaţii istorice şi spirituale... supranumit şi „Mărăşeştiul Dobrogei”. Pentru aceasta, ne exprimăm disponibilitatea de a lua parte la orice proiect ce vizează acest lucru”, transmite biroul de presă.

Cimitir mai mare decât la Măreşeşti

Cimitirul Internaţional Onorific de la Mircea Vodă se află la 55 de kilometri de Constanţa. În cimitir, sunt aşezate, pe 4 parcele, sute de cruci identice. Unele sunt inscripţionate cu numele soldatului căzut, pe altele scrie „erou necunoscut“. Alte oseminte odihnesc într-o groapă comună. Deasupra a fost ridicat un mausoleu pe care scrie: „Ca un simbol al vitejiei şi onoarei militare în acest cimitir îşi dorm somnul de veci împreună români, bulgari, germani, ruşi“. Cimitirul de la Mircea Vodă are cu 87 de soldaţi înhumaţi mai mulţi decât cel de la Mărăşeşti.

Dintre cei 5.160 militari căzuţi în Primul Război Mondial, 1.317 sunt români (99 cunoscuţi, 1.218 necunoscuţi), 1.066 ruşi (78 cunoscuţi, 988 necunoscuţi), 504 germani (76 cunoscuţi, 428 necunoscuţi), 2.028 bulgari (134 cunoscuţi, 1.894 necunoscuţi) şi 225 sârbi (1 cunoscut, 244 necunoscuţi).

Pe aceeaşi temă:

Brutus, eroul de la Mărăşeşti al neamului românesc. Rănit grav în luptă, a cerut să se întoarcă, ca să moară pe front

Cum au celebrat bulgarii cu fast bătălia de la Turtucaia, cea mai ruşinoasă înfrângere din istoria Armatei Române

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite