Cât de important este micul dejun consistent în alimentaţia copiilor. Secretul glucidelor cu absorbţie rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începutul unui nou an şcolar nu înseamnă doar cumpărarea de rechizite, uniforme sau alte obiecte vestimentare, ci şi implementarea unui regim de viaţă mai disciplinat. Dacă în vacanţe nu exista o regulă a orei de culcare sau trezire, odată cu şcoala vin şi aceste ”restricţii”. Însă, nu numai copiii trebuie să se pregătească de şcoală, ci şi părinţii.

Micul dejun este unul dintre obiceiurile care trebuie să devină obligatorii în viaţa şcolarului. Chiar dacă dimineaţa timpul nu ne ajunge niciodată, câteva minute pentru a mânca sunt foarte importante, subliniază medicii. Iar aici trebuie să intervină părinţii pentru a se respecta acest obicei.

”Este foarte important ca elevii să mănânce dimineaţa. Din păcate, mulţi părinţi sar peste micul dejun şi nu-şi dau seama că trimit copiii la şcoală fără aportul de glucoză pentru creier. Dacă trimitem copiii nemâncaţi, ei nu se pot concentra la primele ore. Abia când mănâncă pacheţelul pe care îl au de acasă încep să funcţioneze în parametrii cât de cât normali”, susţine medicul Cristina Mihai, şeful secţiei de Pediatrie din Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa.

Se întâlnesc deseori părinţi care afirmă că cel mic refuză să mănânce dimineaţa, înainte de a pleca la şcoală. Pentru aceste cazuri, medicii sunt de părere că trebuie avut în vedere programul copilului. ”Începeţi ziua cu micul dejun, mai bine culcaţi copilul mai devreme seara, iar dimineaţa rezervaţi o jumătate de oră pentru micul dejun. Ar prinde foarte bine o felie de pâine cu orice vrea copilul (muşchi, o felie de brânză, caşcaval, ou) şi o cană cu lapte cald sau ceai cald, asta îi dă un impuls foarte bun metabolismului şi îi dă şi nişte glucide cu absorbţie rapidă”, adaugă medicul Cristina Mihai.

Părinţii trebuie, însă, să fie atenţi şi la grăsimile pe care le consumă copiii. Din ce în ce mai mulţi dintre aceştia mănâncă hipocaloric, un lucru foarte periculos pentru sănătate.

Şefa secţiei Pediatrie din Spitalul Clinic Judeţean Constanţa atrage atenţia şi asupra consumului exagerat de cereale cu lapte, un mic dejun destul de răspândit în rândul elevilor.

”Cerealele sunt foarte bogate în zahăr. Nu ar fi nicio problemă dacă ar mânca o dată sau de două ori pe săptămână. Contribuie şi ele cu carbohidraţi, atât lenţi cât şi rapizi, ceea ce le prinde bine pentru şcoală. Dar nu trebuie ca micul dejun să fie compus exclusiv din aşa ceva, deoarece carbohidraţii pe care-i conţin cerealele, în combinaţie cu laptele, anihilează destul de mult absorbţia calciului din lapte. Această combinaţie, cereale cu lapte, nu este prea bună pentru copii.”

Şi sucurile naturale de fructe, pregătite în casă trebuie oferite copiilor cu moderaţie. În primul rând cantitatea de suc pe care o bea dimineaţa elevul nu este bine să depăşească 100 de mililitri.

”Sucurile, în general, trebuie evitate. Dacă se fac fresh-uri de fructe şi nu depăşesc 50-100 de mililitri nu este nicio problemă. Până la urmă, este o sursă foarte bună de energie şi de glucide cu absorbţie rapidă. Evitaţi cantităţile mari şi exclusive, nu faceţi din suc alimentul exclusiv al micului dejun. Dacă acesta conţine glucide cu absorbţie rapidă, trebuie şi ceva cu absorbţie lentă, o felie de pâine cu ceva care va menţine glicemia până la pauza în care se poate mânca pacheţelul de acasă sau un fruct.

Nu se recomandă cantităţile mari de sucuri concentrate (200 de mililitri) deoarece este o cantitate mare de calorii. În momentul în care noi stoarcem fructul, pulpa rămâne şi în sucul respectiv sunt concentrate 90% din zaharuri. Este o concentraţie foarte mare care se duce direct în sânge”, atrage atenţia medicul Cristina Mihai.

Şi rolul pachetului cu mâncare este deosebit de important, de aceea specialiştii în nutriţie recomandă ca elevul să aibă la el ceva gătit sau pregătit de către părinţi, nu cumpărat din magazine. Astfel, părintele deţine controlul alimentelor pe care copilul le va mânca. Conform medicului pediatru ”mulţi părinţi reclamă lipsa de timp şi le dau bani copiilor pentru a-şi lua ceva de la chioşc dar nu e acelaşi lucru, deoarece nu ştim ce ingrediente  sunt în produsul respectiv sau cât de proaspăt este.”
 

Pe aceeaşi temă:

Boala gravă care face ravagii printre turişti la Marea Neagră. „Provocată de virusuri, nu răspunde la antibiotice“

Mâncarea „exotică“ introdusă în alimentaţia bebeluşului. Sfatul medicilor: moderaţie şi simplitate

Secretele bucătăriei de la Mănăstirea Dervent, dezvăluite de călugărul Efrem. „Pentru a prepara o mâncare cât mai reuşită e musai să mai daţi şi greş“

 

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite