Care este rolul femeilor, potrivit Bisericii Ortodoxe. „Trebuie preţuite pentru că ne reprezintă în Împărăţia Cerurilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rugăciune în Biserică                                                                FOTO: Shutterstock
Rugăciune în Biserică                                                                FOTO: Shutterstock

În primele secole creştine, femeia a avut un rol cu mult mai activ în viaţa Bisericii. Treptat, acesta s-a diminuat, ajungându-se în zilele noastre la unul destul de voalat.

Deşi femeile sunt cele care formează corpul de bază al credincioşilor activi care participă la slujbele religioase, ele se mai regăsesc doar atunci când vorbim de femeia care vinde lumânări sau care face curăţenie în biserică. Desigur, sunt anumite femei care sprijină activitatea Bisericii în ceea ce priveşte latura filantropică sau catehetică (de exemplu, profesoarele de religie).

„De 5.000 de ani a întemeiat Dumnezeu preoţia, prin Moise şi Aaron şi fiii lui Levi, şi niciodată n-a dat poruncă nimănui să hirotonească femei”, spune duhovnicul Ilie Cleopa (volumul 3 „Ne vorbeşte Părintele Cleopa”), atunci când vorbeşte despre problema hirotoniei femeilor.

De asemenea, Cleopa aminteşte şi de diaconiţele care au existat în Biserica primelor veacuri creştine. „Aceste diaconiţe aveau şapte misiuni în Biserică: ajutau la botezul femeilor, ajutau bolnavii la spitale, duceau împărtăşanie la femeile bolnave, slujeau la mesele agape etc. Dar nicidecum n-aveau hirotonie, fără numai hirotesii. Hirotonia se face în altar, hirotesia afară de altar.”

Nu doar diaconiţele sunt femeile menţionate în istoria Bisericii. Chiar în perioada Mântuitorului au existat mironosiţele, numele acestora fiind consemnat chiar în Evanghelii, fiind considerate femei purtătoare de mir, plecând de la faptul că ele au fost cele care s-au dus la mormântul Mântuitorului pentru a-i unge trupul cu mir. În Noul Testament este menţionat numele unora: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov şi a lui Iosif ori Iosie, Salomeea, Ioana, soţia lui Huza, un ispravnic al regelui Irod, Suzana, care au ajutat pe Mântuitorul şi pe Sfinţii Apostoli în lucrarea lor de propovăduire a Evangheliei.

Duhovnicul Dobrogei, părintele Arsenie Papacioc, spune că „femeia trebuie preţuită pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăţia cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ţi-e şi frică să vorbeşti comparând-o pe ea cu oamenii.”

Treptat, rolul diaconiţelor, din primele secole ale creştinismului, s-a diminuat, acestea dispărând din Biserică.

„Vocaţia femeilor creştine de astăzi este de a mărturisi credinţa în Hristos Cel răstignit şi înviat, de a da viaţă şi a proteja viaţa copiilor, de a promova iubirea milostivă faţă de semeni, de a aduce pace şi comuniune, prin prezenţa şi lucrarea lor în Biserică şi în societate, spune PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica a luat şi o serie dedecizii în ceea ce priveşte anumite perioade din viaţa unei femei. Sinodul Trulan a interzis femeilor să se împărtăşească şi să intre în biserică în perioada menstruaţiei. În secolele VII-XI apare şi noţiunea de necurăţie în cazul femeilor lăuze, în paralel dezvoltându-se o serie de rugăciuni pentru curăţirea acestora, rugăciune ce se regăsesc în cartea numită Molitfelnic.

Pe aceeaşi temă:

„Există Dumnezeu?“ Argumentele aduse de teologi pentru a răspunde la această întrebare

În ce condiţii acceptă BOR transplantul de organe. „Nimeni nu trebuie ucis pentru că să trăiască altcineva“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite