Când viaţa bate filmul: crima petrecută în urmă cu un secol într-o familie săracă de lipoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O crimă îngrozitoare a zguduit comunitatea din Slava Rusă, judeţul Tulcea. Povestea ei este, parcă, desprinsă dintr-un scenariu de film.

Şirul evenimentelor a fost prezentat pe larg în ziarul „Dacia”, ediţiile de la finalul lunii aprilie şi începutul lunii mai 1925, aflate în colecţia Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” din Constanţa. Jurnaliştii au descris în detaliu tot ce s-a întâmplat în comunitatea de lipoveni din satul Slava Rusă. Cu titlul „Înfiorătoarea dramă din Slava Rusă”, publicaţia a alocat spaţii largi acestei crime ieşite din comun.

Totul s-a întâmplat în casa familiei Achimof, care era un „bordei aproape dărăpănat”. Ivan Achimof, capul familiei, născut în Ucraina, a dezertat din armata rusă fugind în Dobrogea. Aici s-a căsătorit cu Catiuşca. Toată viaţa a fost pescar pe lacul Razelm, dar la bătrâneţe nu mai avea putere să iasă cu barca. Aşa au ajuns cei doi soţi să trăiască de pe o zi pe alta.

Unicul fiu al familiei, Gheorghe, plecase în urmă cu 18 ani, pe când avea vârsta de 9 ani, în America „cu un grup de emigranţi lipoveni din Dobrogea”, se arată în publicaţia „Dacia”. Băiatul a muncit ani buni într-o fabrică americană de conserve unde a ajuns să fie director, spun jurnaliştii. Părinţii însă nu au mai ştiut nimic de el, crezându-l mort.

După 18 ani de pribegie, Gheorghe a luat decizia să se întoarcă acasă. S-a îmbarcat pe transatlanticul „Asia” din portul New York, iar în preajma sărbătorii de Paşti a ajuns în portul Constanţa.

„În oraş, tânărul zăbovi câteva zile pentru a-şi procura diverse acte şi pentru a-şi aranja situaţia militară, la cercul de recrutare din localitate”, scrie sursa menţionată.

A ajuns în satul natal, unde nu-l mai cunoştea nimeni, iar primul loc unde a mers a fost cârciuma. Aici, „în stilul lipovenesc” tânărul a început să se cinstească cu foştii săi prieteni cărora le povestea aventura sa americană şi de la care a aflat sărăcia în care trăiau părinţii săi.

Seara, pe la ora 20.00 a mers spre bordeiul familiei cu gândul să le facă o surpriză. De aceea nu le-a spus soţilor Achimof cine este, afirmând că e un trecător care merge la Tulcea unde are afaceri. Gazdele, prea sărace, i-au oferit drumeţului un loc de dormit, dar mâncare nu aveau în casă. Atunci tânărul a scos portofelul plin cu bani şi i-a dat bătrânului Ivan 100 de lei pentru a cumpăra mâncare şi băutură.


                                                           Ziarul „Dacia”, aprilie 1925 

Imagine indisponibilă

Banii i-au luat minţile femeii, spun ziariştii, care a ieşit după soţul său care plecase să facă unele cumpărături cu propunerea de a-l ucide şi jefui pe tânărul care se afla în casa lor. Însă, bătrânul a refuzat şi şi-a continuat drumul. În acest timp, Gheorghe, rămas singur în casă părintească, a adormit.

Mama băiatului, întoarsă în locuinţă şi-a continuat singură planul: l-a ucis cu mai multe lovituri de topor, apoi i-a luat banii pe care i-a ascuns în curte. Cadavrul urma să fie îngropat într-un loc retras.

Ivan Achimof, ajuns la cârciuma din sat pentru a cumpăra vin, află cine este tânărul şi surpriza pe care fiul a vrut să le-o facă părinţilor săi. Aleargă spre casă, dar la poartă este întâmpinat de soţie care-i spune: „Taci, nu face zgomot, căci eu l-am achitat”.

Părintele a intrat în locuinţă unde a văzut cadavrul fiului său, plin de sânge. Apoi a început să alerge pe străzile satului urlând că el nu este vinovat de crima comisă.

Imediat, curtea soţilor Achimof s-a umplut de lume, iar femeia a aflat cine este în realitate victima sa. Anchetatorii au prins-o exact în clipa în care voia să se arunce în fântână. Femeia a fost arestată, procurorul găsind în curte suma de 30.000 de dolari. Bătrânul Ivan a fost internat la un ospiciu din Bucureşti.

Ce au descoperit anchetatorii

Soţii Achimof îşi credeau copilul mort de multă vreme deoarece nu primiseră nicio veste de la el în cei 18 ani de când Gheorghe plecase. Totul s-a schimbat în urmă cu câteva luni, când cei doi au primit o scrisoare de la o femeie din Tulcea în care aflau că fiul lor trăieşte în Philadelphia în mare sărăcie. Din acel moment, mama tânărului se gândea mereu cum să facă să vină în ajutorul copilului aflat atât de departe. De aceea, femeia a văzut o oportunitate de a face bani prin uciderea drumeţului care a stat la ei în casă în acea seară.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Poveste de succes în ţinutul lipovenilor: o casă în ruină transformată într-o bijuterie de arhitectură tradiţională

FOTO Paştele în comunităţile de lipoveni: „Aici, sărbătoarea are culoare“



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite