Andrei Postelnicu, zborul frânt al unui jurnalist român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumit analist economic în presa internaţională, Andrei Postelnicu (36 de ani) este căutat de vineri de autorităţile americane. Avionul de mici dimensiuni pe care îl pilota s-a prăbuşit în apele Atlanticului.

Jurnalistul român Andrei Postelnicu a dispărut în apele Oceanului Atlantic la finele săptămânii trecute. Andrei, în vârstă de 36 ani, se afla la manşa unui avion de dimensiuni mici, care s-a prăbuşit în largul coastelor Floridei. Ziaristul era în vacanţă, în Statele Unite ale Americii, unde mersese special pentru a face ore de zbor care să-i permită avansarea în pilotaj.

Andrei Postelnicu este dat dispărut de vineri, 7 februarie, iar autorităţile americane îl caută în continuare în Oceanul Atlantic. Un rucsac cu obiecte personale (brevetul de pilot şi acte) şi un bocanc au fost descoperite pe ţărm, la 8 kilometri distanţă unul de celălalt. 

Familia speră într-o minune

Jurnalistul închiriase vineri un avion de la Pilot's Paradise din Vero Beach şi a zburat cu el spre sudul Floridei. Vineri, la ora 22.00, el nu a mai putut fi contactat. Epava avionului uşor, un Piper PA-28, cu un singur motor, nu a fost încă localizată.

Mama lui Andrei, profesoara de franceză Mihaela Postelnicu care predă la Colegiul Comercial Carol I din Constanţa, simte că fiul ei este în viaţă.

„Eu simt că trăieşte şi nu îmi pierd speranţa asta. Este singurul nostru copil, un băiat excepţional. Este foarte curajos şi foarte bine călit fizic“, a declarat marţi Mihaela Postelnicu. Tatăl lui, Mihai Postelnicu, este la fel de încrezător. „Sunt curenţi care pot să-l ducă oriunde. Să dea Dumnezeu să trăiască undeva, pe o insuliţă!“, se roagă Mihai Postelnicu.

image

Zborul lui Andrei Postelnicu FOTO http://learn-to-fly-in-france.blogspot.ro

„A cedat motorul“

Părinţii au aflat vestea dispariţiei lui Andrei de la logodnica sa, tot româncă. De vineri seara, ea nu mai ştia nimic de el. Andrei nu o sunase nici pe Skype, iar când a încercat ea să îl contacteze, telefonul lui era închis. Sâmbătă dimineaţa, ea i-a sunat pe părinţii lui Andrei, la Constanţa. „Tot ce ştim este că a cedat motorul. Autorităţile americane nu m-au contactat. Un prieten a încercat să vorbească cu ei, dar i-au zis că până nu găsesc ceva, nu declară nimic“, a mai spus tatăl jurnalistului.

Andrei Postelnicu îşi aniversase ziua de naştere pe 31 ianuarie, iar mama lui îl vizitase la Londra, acolo unde el locuieşte. În anul 1995, jurnalistul a absolvit Liceul George Călinescu din Constanţa, unde studiase intensiv engleza, uimindu-şi profesorii prin calităţile excepţionale. „Se remarca pentru că avea un accent nativ. Vorbea impecabil engleza. Am fost uimiţi când am aflat mai târziu că el urmase Academia de Poliţie, la un moment dat. Era briliant! Îl iubea toată lumea, şi colegi, şi profesori“, a povestit o fostă colegă de la liceu. „Aşa l-am crescut, pe ideea «să facă ce vrea». Acum o lună l-am vizitat la Londra. Era plin de speranţă pentru viitor“, spune mama lui Andrei.

image

Andrei Postelnicu pilotând avionul FOTO http://learn-to-fly-in-france.blogspot.ro

Zborul, ca un drog

Iar ceea ce voia Andrei, după ce îşi descoperise pasiunea şi capacitatea de a face jurnalism la cel mai înalt nivel, era să piloteze. Din cauza unui defect congenital, acest lucru îi fusese refuzat în ţară. Andrei se născuse fără degete la mâna dreaptă. Era un impediment serios în manevrarea unui avion, astfel că a trebuit să meargă în străinătate şi să facă şcoala de pilotaj. A obţinut brevetul de zbor în Franţa, în 2010. „Pentru el a fost o provocare. Mi-a zis: «Mama, vreau să fiu profesionist»“, îşi aminteşte profesoara.

„Am decis că viaţa este prea scurtă pentru a nu încerca măcar să îmi îndeplinesc visul cel mai aproape de suflet. Primul zbor solo este o experienţă definitorie pentru mine. După ce am coborât din carlingă, mi-am dat seama de drogul pe care tocmai mi-l injectasem în vene. E un drog la care nu vreau să renunţ vreodată“, s-a confesat Andrei în 2013, pe site-ul vocipentruromania.ro.

Andrei Postelnicu a fost căsătorit cu colega de breaslă Adina Sădeanu, fostă ziaristă „Adevărul“. „Sper din tot sufletul să fie în viaţă, să se întâmple o minune!“, a declarat Adina pentru reporterii „Adevărul“.

Carieră de succes

Andrei Postelnicu (foto) reprezintă un vârf al jurnalismului românesc. El a reuşit performanţa de a deveni reporter la prestigioasa publicaţie economică Financial Times, unde a activat în anii 2000-2006. În perioada septembrie-octombrie 2003 a avut o perioadă profesională extrem de fastă. Timp de 12 zile consecutiv, materialele sale au fost publicate pe prima pagină a revistei. În 2004, românul Andrei Postelnicu a fost ales pe lista celor mai influenţi jurnalişti de business sub vârsta de 30 ani din Statele Unite ale Americii. În aceeaşi perioadă, 2000-2006, a fost comentator financiar la BBC, secţia română. O scurtă perioadă a activat şi pentru presa română, furnizând materiale pentru Realitatea TV, Evenimentul zilei, Capital, Foreign Policy.

image

Andrei Postelnicu FOTO commons.wikimedia.org

În perioada 2006-2007 a devenit reporter la agenţia de ştiri Bloomberg News. Semnătura românului Andrei Postelnicu a apărut astfel în publicaţii ca International Herald Tribune sau New York Times. Andrei a fost apoi corespondent de la Londra pentru Radio France International.

În 2009, a urmat experienţa politică. Mircea Geoană i-a propus să intre în echipa sa de campanie electorală, astfel că Andrei i-a fost o vreme consilier.  În acea perioadă, el a fost propus să facă parte din Consiliul de Administraţie al CEC. După eşecul lui Geoană, Postelnicu a revenit la jurnalism. Au urmat  2 ani în care a activat ca specialist în consultanţă financiară, iar în 2012 a ajuns director de cercetare la Campden Wealth. Din august 2013, Andrei Postelnicu a devenit asistentul vicepreşedintelui de la Moody`s Investors Service.

„O menţiune despre jurnalism: continui să cred că este o profesie frumoasă şi cred că ştiu cum să o fac bine, continui să profesez în domeniu. Dar acum fac asta cu profesionalism rece şi detaşare, clinic - fac ce trebuie, la parametri optimi, cu seriozitate. Nu o mai fac cu acea pasiune mesianică de acum câţiva ani“, se confesa Andrei pentru site-ul vocipentruromania.ro.

Pasionat de avioane

În urmă cu un an, Andrei Postelnicu povestea, într-un interviu acordat site-ului vocipentruromania.ro, cât de îndrăgostit este de zbor şi de avioane. „Pilot visez să fiu de când eram mic şi asamblam kit-uri de modelism făcute în Germania de Est, modele de avioane de linie. În clasa a VI-a, am împrumutat de la biblioteca şcolii o carte tradusă din ruseşte, numită «Tehnica Pilotajului». Ulterior, mi-am dat seama că problemele de vedere şi un handicap fizic (n.red. - infirmitate la degetele mâinii drepte) nu îmi permiteau să devin pilot“, declara Andrei.

Totuşi, în 2010, jurnalistul român a mers în Franţa şi acolo a obţinut un brevet de zbor de la o şcoală de pilotaj pentru amatori. În ultima vreme, Andrei se gândea să treacă de la amatori la profesionişti, motiv pentru care încerca să îşi perfecţioneze tehnica de zbor.

image

Cazul lui Andrei, în presa internaţională

Televiziunile locale din Florida sunt cele care au mediatizat cazul lui Andrei Postelnicu încă de duminică. Jurnaliştii au încercat să ajute autorităţile să găsească orice indicii legate de avionul dispărut. Reporterii posturilor de televiziune americane CBS şi NBC au transmis în direct de pe insula unde a fost găsit rucsacul lui Andrei şi de la aerodromul privat de care aparţinea avionul.

O echipă a cotidianului Keynoter, din oraşul Key West, Florida, a mers la aeroportul din Marathon, acolo unde Postelnicu a făcut o escală înainte să dispară în ocean.

De asemenea, News Channel 5 a relatat încă de duminică dimineaţă informaţii legate de modul în care au loc căutările şi au anunţat că au fost găsite bucăţi de metal care se presupuneau că ar face parte din avionul Piper PA-28 pe care îl pilota Andrei.

Toată presa americană a vorbit despre Andrei ca despre un cetăţean britanic, venit în vacanţă în Florida. Un reportaj difuzat duminică făcea referire la un alt pilot care l-a auzit pe Andrei Postelnicu în timp ce discuta cu turnul de Control de la Aeroportul Vero Beach.

„Au vorbit despre vreme şi despre faptul că în apropierea ţărmului este foarte întuneric. Nu am auzit să fi zis că are probleme cu avionul“, spunea pilotul citat de jurnaliştii americani. De asemenea, şeriful din Martin County a postat pe Facebook două anunţuri şi fotografia lui Postelnicu, în încercarea de a mobiliza localnicii cu orice fel de informaţii ar putea oferi.

Vă mai recomandăm

UPDATE VIDEO Jurnalistul român Andrei Postelnicu, dispărut în apele Oceanului. „Eu simt că trăieşte şi nu-mi pierd speranţa asta“, spune mama lui

Dosarul catastrofei aviatice de la Tuzla a fost desecretizat

VIDEO UPDATE Un avion militar american a aterizat de urgenţă pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Pilotul a anunţat că avea parbrizul fisurat


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite