Amănunte picante din viaţa generalului de Securitate Pacepa: soţia a fugit de acasă cu un alt bărbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Mihai Pacepa si Ileana Pacepa FOTO Mihai Pelin - Culisele spionajului romanesc
Ion Mihai Pacepa si Ileana Pacepa FOTO Mihai Pelin - Culisele spionajului romanesc

Enigmaticul Ion Mihai Pacepa a avut parte de o viaţă familială nu foarte liniştită. La un moment dat, soţia sa a fugit de acasă cu un alt bărbat, iar gurile rele spuneau că a fost de mai multe ori la dezalcolizare. Foştii colegi şi colaboratori au dezvăluit amănunte picante din viaţa privată a marelui spion după fuga acestuia.

După fuga lui Ion Mihai Pacepa, fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe din România şi consilier personal al preşedintelui Ceauşescu, în vara anului 1978, a fost creată o comisie formată din generalii Iulian Vlad şi Emil Macri şi coloneii Vasile Gheorghe şi Ion Moţ. Comisia şi-a desfăşurat activitatea până în primăvara anului 1980. 

Au fost audiaţi peste 500 de ofiţeri de securitate care au avut tangenţă sau au activat în spionajul românesc şi s-au întocmit peste 2.500 de rapoarte. Câteva dintre ele au fost publicate de istoricul Liviu Ţăranu, consilier în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în volumul „Ion Mihai Pacepa în dosarele Securităţii 1978 – 1980“, apărut în anul 2009 la Editura Enciclopedică. 

Probleme în paradis

Printre informaţiile legate de fuga sa apar şi amănunte picante pe care cei care i-au cunoscut familia le dezvăluiau în cadrul anchetei. 

„Din câte am observat nu ducea o viaţă de familie normală. În două rânduri a venit la birou lovit la cap şi zgâriat pe faţă“, spune despre el maiorul de Securitate Vasile Pop, şeful de cabinet al lui Pacepa. Generalul-maior Teodor Sârbu a dezvăluit, la rândul său, mai multe informaţii legate de viaţa personală a lui Pacepa. Cei doi s-au cunoscut în anul 1958, după ce Sârbu a fost mutat la Direcţia de Contrainformaţii militare, ca şef al Serviciului central de cifru al RSR. 

Evident, cei doi şi-au cunoscut şi familiile de-a lungul timpului şi iată ce a reţinut Sârbu din relaţiile lui Pacepa cu Ileana, soţia sa: „Am constatat că relaţiile soţilor Pacepa Ion nu-s dintre cele mai calde, în general era o atmosferă de râcă, deşi alternau şi momente de tandreţe. De fapt, deşi nu am făcut multe vizite lui Pacepa Ion şi mi-a făcut la rândul său şi el vizite, nu am reuşit să descifrez exact cam ce fel de relaţii erau cele dintre soţi, deoarece Ileana Pacepa are comportări deosebit de ciudate. Au fost momente când totul era normal între ei, ca în câteva minute să se ajungă la atmosferă înnourată, dar au fost şi situaţii inverse.

Menţionez că nu se certau în adevăratul sens al cuvântului, era un fel de schimburi de cuvinte în general cuviioncioase dar din care rezultau răbufniri şi nemulţumiri reciproce“, scrie el în raport.

Ileana Pacepa nu voia să se trateze 

Dezvăluirile nu se opresc aici. El vorbeşte de problemele medicale ale Ilenei Pacepa. „Pe tema aceasta atât eu cât şi soţia mea am discutat cu Pacea Ion să se îngrijească de sănătatea lui Ileana Pacepa. A replicat că nu vrea să ia medicamente, că a încercat să o interneze în spital dar fără rezultate şi că trebuie să facă rost de medicamente sub formă injectabilă. Nu am mai reluat acest subiect“. 

Ce probleme de sănătate avea soţia lui Pacepa? Ofiţerul de Securitate nu face lumină în acest caz, probabil aceste lucruri fiind cunoscute de toată lumea. Gurile rele spuneau că Ileana obişnuia să bea foarte mult.  

Tot el aduce în discuţie şi de un fapt petrecut în viaţa celor doi soţi care a avut loc în urmă cu un sfert de secol, când, se pare că Ileana a fugit de acasă. „În trecutul căsniciei lui Pacepa, probabil că au fost momente de criză majoră, deoarece într-o discuţie Ileana Pacepa a arătat o scrisoare care spunea că datează de 25 de ani, scrisoare în care Ion Pacepa o solicita să revină acasă. Cu acest prilej Ileana Pacepa a relatat că în urmă cu 26 de ani ar fi plecat cu alt bărbat de acasă de la Pacepa Ion şi ar fi revenit după un an, cu ocazia morţii mamei lui Pacepa Ion, după care s-a născut copilul“.

Ion Mihai Pacepa Concept grafic Florian Marina

Desen Vali Ivan

Moştenirea lui Pacepa

Pe 4 august 1978, ofiţerul de Securitate Teodor Sârbu a ajuns şi la domiciliul lui Pacepa, unde a discutat cu soţia şi cu fiica fugarului. „Soţia lui s-a gândit şi se gândeşte să se sinucidă, dar îi este încă milă de fată. Am sfătuit-o să-şi vadă de treburi, sinuciderea ei ar încurca şi mai mult lucrurile“, a consemnat el în raport. Vizita nu a fost în zadar, ofiţerul de Securitate aflând că, pe 23 iulie, Pacepa i-a dat fiice sale două plicuri în care se găseau trei-patru carnete CEC şi suma de 4.000 de lei, familia crezând că banii sunt pentru un  concediu.  

Cine este Ion Mihai Pacepa

Ion Mihai Pacepa s-a născut la Bucureşti, pe 28 octombrie 1928. Tatăl său, de meserie tinichigiu auto, de origine cehă, a fost exclus din partid pentru atitudine nejustă faţă de muncitori. Mama sa era casnică. A urmat cursurile Facultăţii de Chimie Industrială din Bucureşti, fiind încadrat în Securitate cu puţin timp înainte de absolvire, la recomandarea organizaţiei UTM, în anul 1951, ca sublocotenent. A devenit apoi şef serviciu în Direcţia a IV-a (Contrasabotaj) a Securităţii, după ce a îndeplinit cu succes mai multe misiuni la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Odată cu numirea sa în Direcţia 1, la 1 ianuarie 1956, ascensiunea sa a fost rapidă. A fost numit şef adjunct al grupului operativ din cadrul Agenţiei Comerciale Române din Republica Federală Germană (1956-1959), deţinând practic funcţia de şef al rezidenţei de spionaj a României în RFG. Apoi, a fost rechemat în ţară şi numit locţiitor şef serviciu la Serviciul 3-Germania, Austria, ţări nordice.

În 1963 era deja colonel pentru ca în 1967 să fie avansat general-maior. Cinci ani mai târziu este numit secretar de stat la Consiliul Securităţii Statului în cadrul Ministerului de Interne şi prim-adjunct al şefului DIE. În 1974 este din nou avansat, la gradul de general-locotenent, Ion Mihai Pacepa urmând lui Nicolae Pleşiţă în funcţia de secretar general al Internelor.

Vă mai recomandăm:

Mihail Moruzov, spionul cu trei clase şi omul lui Carol al II-lea, care a înfiinţat primul Serviciu Secret din România

Acţiunea „Missouri”. Minciunile şi mofturile Ceauşeştilor la Casa Albă, la întâlnirea cu Nixon. Dictatorul i-a şocat pe americani cu subiectul privind evreii

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria


Secretele cu care a fugit Mihai Pacepa în SUA: diamantele sintetice, traficul de arme clandestin, numele agenţilor străini
 

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Operaţiunea „Olimp ’72“ – Cum i-a urmărit Securitatea pe sportivii români la Olimpiada de la München. Patzaichin: „Securiştii aveau urme de caschetă“


EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite