Adrian Cioroianu: „Nicolae Ceauşescu a fost inteligent, dar drama lui a fost lipsa de cultură. A murit din cauza minciunii“
0Prezent recent la Constanţa la lansarea cărţii despre Partidul Comunist, istoricul Adrian Cioroianu a analizat personalitatea dictatorului, de departe cea mai cunoscută figură a totalitarismului din România.
Istoricul Adrian Cioroianu, prezent recent la Constanţa, a analizat, alături de Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii I.N. Roman, personalitatea lui Nicolae Ceauşescu, la peste 100 de ani de la apariţia Partidului Comunist Român. „Ceauşescu nu a fost un idiot. Când s-a semnat Tratatul de la Helsinki, care recunoştea drepturile omului, Ceauşescu simţise capcana care i se întindea, însă Brejnev nu“, spune Cioroianu.
„Va veni vremea când ne vom putea relaxa şi îl vom considera cu mai puţine epitete. Nu înţeleg care-i plăcerea oamenilor de a-l face tâmpit sau idiot. Pentru că, dacă tu accepţi că noi am fost conduşi 24 de ani de un tâmpit sau idiot, se pune un semn de întrebare şi la calitatea poporului condus. Este evident că Ceauşescu nu a avut cultură. Drama lui a fost drama tuturor oamenilor fără cultură, dar el a fost inteligent şi descoperi asta dacă eşti deschis la minte“, a spus prof.univ. Adrian Cioroianu, care şi-a început cariera în învăţământ având alături două mari nume: Lucian Boia şi Dinu C. Giurăscu.
Cum a ajuns Nicolae Ceauşescu să conducă România
Istoricul dezvăluie cum a ajuns la putere să-l moştenească Nicolae Ceauşescu pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, printr-un troc politic făcut cu Ion Gheorghe Maurer şi cu Gheorghe Apostol, prin care, spune el, „i-a jucat ca la şah“. Ion Gheorghe Maurer, care avea studii de Drept făcute în perioada interbelică, dar care a ajuns ulterior să-i apere pe comunişti, a povestit după Revoluţie, la postul public de televiziune, cum a ajuns Ceauşescu la Putere. „Ne-am înşelat. Noi ne-am gândit că el este aşa, mai molcom, prostuţ, şi că noi îl puteam teleghida în chestiunile importante. Pe de altă parte, nu voiam să avem ca preşedinte pe cineva care să fie de partea Uniunii Sovietice“, a mărturisit el la acea vreme.
Din informaţiile puse în prezent de istoriografie, spune Cioroianu, aflăm că succesiunea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej prin alegerea între comuniştii de seamă a lui Nicolae Ceauşescu a fost un troc. Astfel, erau trei comunişti cu pretenţii la moartea lui Dej în anul 1965: Gheorghe Apostol, Alexandru Drăghici şi Nicolae Ceauşescu.
Ultimul dintre ei, care lucra din anul 1955 la „Organizare şi cadre“, s-a gândit că este momentul lui. Aşa că s-a dus la Gheorghe Maurer şi l-a întrebat: „Tovarăşe, vreţi să candidaţi?“. „Nu ştiu, numele ăsta Maurer nu este românesc... Tu vrei?“, i-a răspuns el. „Eu aş vrea. Vă promit că dacă mă susţineţi veţi rămâne prim-ministru“, a spus tânărul Ceauşescu. Şi Maurer a rămas prim-ministru până în 1974, fiind prim-ministrul cu cea mai lungă carieră din istoria României.
Pe urmă s-a dus la Chivu Stoica şi i-a pus aceeaşi întrebare: „Vă promit că dacă mă lăsaţi, rămâneţi la Consiliul de Stat“ unde era deja preşedinte. Şi Chivu Stoia a mai rămas pe funcţie câţiva ani.
„Ceauşescu a negociat cu ei. Pe de altă parte, ei se temeau de Alexandru Drăghici, care fusese şef la Securitate, ştia despre fiecare câteva lucruri, iar pe Apostol îl bănuiau că este cu ruşii. Deci Ceauşescu a fost ales în virtutea unui context de împrejurări foarte clare în care el a jucat activ, nu pasiv“, spune istoricul.
Adrian Cioroianu si Angelo Mitchievici FOTO Ionut Druche
Crizele care nu existau la Nicolae Ceauşescu
Adrian Cioroianu crede că poporul român s-a răzbunat pe Nicolae Ceauşescu din cauza minciunii care era prezentă zilnic, la orice pas: la postul de televiziune, pe stradă, în alimentări, la muncă. „La Ceauşescu nu exista criză, nici a carburantului, nici a alimentelor, ori asta te înnebunea. Făcea vizite prin pieţe de ziua recoltei şi când ştiai că aşa ceva nu există, normal că erai frustrat. De asta a murit, din cauza minciunii“.
Spre exemplu, criza carburantului - care a dus la circulaţia pe rând a autoturismelor: o duminică cele înmatriculate cu soţ şi o duminică a celor fără soţ - nu i se poate imputa lui, însă minciuna endemică a sistemului îl împiedica să recunoască.
„Ceauşescu nu a recunoscut cum a fost lovită România de primul şoc al petrolului din ’73, şi de al doilea şoc din ’79, când s-a produs revoluţia islamică în Iran şi preţul a luat-o razna, iar în şase ani preţul a crescut de vreo 12 ori, de la doi-trei dolari barilul de petrol la 40. Însă nu găseai în presă măcar câteva vorbe să dea vina pe occidentali. Nu, Ceauşescu spunea că era benzină. Ori chestia asta te exaspera“, spune istoricul.
Spre deosebire de el, Fidel Castro era un populist. În cuvântările sale, spunea: «Da, popor cubanez, ştiu că nu aveţi mâncare. Mămicuţo, aşa că nu ai lapte?» E din cauza yankeilor, ne înfometeaz㻓.
Cioroianu crede că, dacă Nicolae Ceauşescu ar fi ieşit să spună: «Popor român, ştiu că nu aveţi carne. Dar să vă spun de ce nu aveţi carne: mi-a venit mie ideea să rămânem independenţi şi suverani şi plătim datoria externă şi trimitem carnea în Germania şi Uniunea Sovietică», s-ar fi găsit nişte români care să spună: «Mă, poate are şi el dreptate». Uitaţi-vă acum când, la orice aberaţie pe care o auzi, se găsesc unii care să spună poate că aşa este“.
Prin anii ’80, într-un număr din ziarul „Scânteia“ a apărut un plan de alimentaţie raţională. Conform articolului, mai mulţi oameni de ştiinţă preocupaţi de bunăstarea cetăţeanului au ajuns la concluzia că, date fiind condiţiile noastre de trai, climaterice, poziţia geografică, ar trebui să avem o alimentaţie după modelul zonelor temperat continentale. În realitate, spuneau ei, românii mănâncă prea multe grăsimi, prea mulţi carbohidraţi. Concluzia era că ar trăi mai bine cu 1.300 de calorii, decât cu 3.600 de calorii câte, spuneau ei, că avea alimentaţia românilor. „Lumea a înnebunit. Asta se întâmpla în 1983. În magazine nu era mai aproape nimic, dar ţie ţi se spune că mănânci prea mult. Nu înţeleg de ce a preferat să mintă în permanenţă, că nu cred în povestea că nu ştia care este realitatea din ţară“, spune Cioroianu.