50 de hectare noi de plajă unde se poate sta pe cearşaf, disponibile pe Litoral din 1 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plajele din Mamaia s-au extins cu 50 de ha foto: ABADL
Plajele din Mamaia s-au extins cu 50 de ha foto: ABADL

La 1 Mai este startul sezonului estival, iar pe turişti îi aşteaptă o mare surpriză: o mare de nisip la Marea Neagră. Plajele au fost lăţite cu zeci de metri în proiectul Apelor Române de înnisipare a plajelor, parte din proiectul de reducere a eroziunii costiere.

În Mamaia, staţiunea cea mai căutată de pe litoralul românesc, sunt deja 50 de hectare de plaje noi, iar alte zeci de hectare voi apărea în Mamaia Nord-Năvodari.

„Antreprenorul lucrează 24 de ore din 24, de luni până duminică, pentru ca sezonul estival să se desfăşoare începând din acest an în cele mai bune condiţii pentru turişti. Aceştia vor beneficia de plaje extrem de generoase în staţiunea Mamaia”, spune Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).

Proiectul de reducere a eroziunii costiere face ca anul acesta, cel puţin, oamenii să poată sta cu cearşaful oriunde pe plaja din Mamaia şi din Mamaia Nord-Năvodari, fără conflicte cu operatorii de plajă care puneau şezlongurile până în buza mării, de cele mai multe ori.

Plajele din Mamaia-Mamaia Nord-Năvodari vor fi predate operatorilor privaţi abia la 1 iulie. Este vorba de plajele unde s-au executat lucrări de lărgire, spun membri Asociaţiei Patronale RESTO. Lucrul acesta este cauzat de faptul că porţiunile respective de plajă sunt acum în grija firmelor care execută lucrările de înnisipare. Ele urmează să fie predate celor de la ABADL care vor face recepţia lucrărilor, un proces care durează.

Abia după ce această etapă este depăşită, operatorii privaţi vor putea intra în drepturi pe porţiunile de plaje închiriate anul trecut sau mai demult. Aceste porţiuni sunt acum situate la zeci de metri de malul mării deoarece au apărut noi suprafeţe de plajă între timp.

„Din păcate, data predării către operatori a plajelor supuse extinderii rămâne 1 iulie pentru acest sezon, în schimb suprafeţele de plajă neafectate de Programul de lărgire a zonei costiere se vor preda în cursul lunii aprilie”, spun cei de la RESTO, după o întâlnire cu ABADL.


Plaje extinse în Mamaia foto: ABADL

Plaje Mamaia foto ABADL

Cei de la RESTO şi-ar dori să poată exploata chiar din acest sezon porţiunile de plajă nou apărute, „astfel încât să poată acorda facilităţile de plajă aşteptate de turişti”, spun ei. De aceea, au anunţat că vor solicita ministerelor de resort acordarea unei „excepţii”.

Acces neîngrădit pe plajele noi

Doar că cererea celor de la Asociaţia RESTO nu va putea fi pusă în practică. Surse apropiate Apelor Române au explicat că noile suprafeţe de plajă trebuie să ajungă oficial în proprietatea statului român şi în administrarea ABADL pentru ca mai apoi să poată fi închiriate. Un proces de durată, imposibil de împlinit în cursul acestui an.

„Plajele care nu sunt date în închiriere, atât cele vechi cât şi cele noi vor fi administrate de ABADL. Noile plaje nu vor putea fi închiriate prea repede. ABADL, după ce va recepţiona lucrările are anumite termene pentru a înregistra plajele la cadastru, pentru a le intabula. Apoi, ele trebuie să apară şi în Anexa 12 a Ministerului de Finanţe ca bunuri ale statului român, administrate de ABADL. Până nu va exista această menţiune nu se va putea organiza nicio licitaţie”, explică un specialist tot procesul borocratic.


Conducta prin care este adus nisip din larg foto: ABADL

Plaje Mamaia foto ABADL

În consecinţă, în sezonul estival 2021, cele 50 de hectare de noi plaje din Mamaia şi Mamaia Nord vor putea fi folosite de orice turist, ele nefiind amenajate de vreun operator privat. Nimeni nu va putea interzice ca pe acest nisip să fie puse cearceafuri.

Vor exista în continuare şi porţiuni de plajă închise publicului, zone unde este amenajată organizarea de şantier, unde constructorul are utilajele, ţevile şi alte materiale necesare proiectului de reducere a eroziunii costiere.

Lucrările de lărgire a plajelor vor continua şi în lunile de vară, dar se va lucra cel mai mult la digurile de ţărm. Ca să nu fie deranjaţi vizitatorii se va munci în zonele care nu sunt turistice şi se va lucra în larg la diguri.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sezonul estival schimbă regulile de circulaţie în staţiunea Mamaia

Cât costă vacanţa de 1 Mai şi Paşte la malul mării
 

ConstanţaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite