Zece lucruri inedite despre Ungaria. Care a fost prima capitală a ţării şi cum arătau relaţiile cu ţările române în Evul Mediu
0Ungaria este o destinaţie de vacanţă importantă, aleasă de tot mai mulţi români în fiecare an. Lacul Balaton şi Budapesta sunt considerate „perlele turismului maghiar“.
Deşi se vorbeşte puţin despre acest lucru, marii voievozi ai Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, dar şi Ştefan cel Mare al Moldovei au beneficiat de pe urma alianţei cu vecinul din Vest. Bineînţeles că şi maghiarii au avut avantajele lor în urma relaţiilor bune, iar faptul că Ţările Române erau de regulă primele atacate de Imperiul Otoman le asigura acestora suficient timp pentru a-şi mobiliza trupele.
De cele mai multe ori, în bătăliile purtate de Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul împotriva turcilor, ungurii au trimis trupe însemnate, onorându-şi statutul de aliat al românilor. Nu în ultimul rând, secole la rând, în Evul Mediu, Ţările Române au fost vasale regatului din Vest.
O primă doamnă a Ţării Româneşti a fost unguroaică
Istoria consemnează şi alte lucruri care i-au unit mai mult decât i-au dezbinat pe români şi pe maghiari. Dacă toată lumea ştie că Matei Corvin, unul dintre regii importanţi ai Ungariei, era pe jumătate român, mai puţini ştiu că soţia lui Vlaicu Vodă, doamna Clara, era unguroaică. În realitate, numele ei era Klara Dobokai şi provenea dintr-o importantă familie de nobili maghiari.
Ungaria este una dintre cele mai vechi ţări europene. Regatul maghiar a fost fondat încă din anul 896.
În prezent, Ungaria este un stat mic situat în Estul Europei şi are o populaţie de numai 9.830.485, conform recensământului din 2016. În acelaşi timp, peste cinci milioane de maghiari trăiesc în afara graniţelor ţării, din SUA şi până în fostele ţări ale URSS. Cei mai mulţi dintre aceştia trăiesc în România, Slovacia, Cehia, Austria sau Polonia.
Lacul Balaton şi Budapesta sunt perlele turismului maghiar
Deşi Ungaria nu are ieşire la mare, maghiarii au reuşit să-şi transforme ţara într-o importantă destinaţie turistică. Chiar dacă la acest capitol nu se pot compara cu ţări ca Franţa, Spania şi Italia, ungurii punctează printre celelalte ţări din centrul şi estul continentului. Lacul Balaton, care este cel mai mare lac din centrul Europei, are proprietăţi curative şi mai este numit „litoralul maghiar”. Încasările de aici le depăşesc pe cele avute de litoralul românesc.

Lacul Balaton este o destinaţie populară în special pentru turiştii din Germania. FOTO: easyvoyage.co.uk
Un alt atu al ţării, pe care vecinii noştri au ştiut să-l speculeze din plin, este faptul că Ungaria stă practic pe un rezervor uriaş de ape termale, al doilea din Europa după Islanda. Nu întâmplător, maghiarii au peste 1.500 de staţiuni termale, multe dintre fiind foarte populare şi în rândul turiştilor români.
Budapesta nu a fost prima capitală a ţării
Mulţi turişti atunci când aud numele Ungariei se gândesc la capitala Budapesta, una dintre perlele Dunării. Cu o populaţie de peste două milioane de locuritori, Budapesta se bucură de cele mai importante investiţii străine în această ţară, dar şi artişti, oameni de ştiinţă, academicieni şi un mediu universitar competitiv. Însă Budapesta nu a fost dintotdeauna capitala ţării. Până în secolul al XIII-lea, capitala regatului a fost la Ezstergom, o localitate care cu greu poate fi găsită pe hartă, în prezent.
Şi tot referitor la acest oraş, odata cu intrarea Ungariei în Uniunea Europeana, Budapesta a devenit a doua cea mai vizitată capitală din centrul continentului. Lider în acest top este capitala Cehiei, Praga.

Budapesta este cel mai important, dar şi cel mai vizitat oraş al Ungariei. FOTO: pixabay.com
Dincolo de stilul de viaţă luxos, occidental, din Budapesta, Ungaria a fost şi este o ţară care se confruntă cu unele probleme economice, specifice ţărilor din jumătatea de est a Europei. Cea mai dificilă perioadă a fost cea de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când economia se afla la pământ. Din cauza inflaţiei galopante, în anul 1946 Banca Centrală a ţării a emis bancnota de 1.000.000.000.000.000.000 pengo, un cvintilion pengo, un adevărat record la nivel mondial.
O naţie de sportivi
Ungaria este şi una dintre ţările în care sportul este foarte preţuit. Deşi este o ţară mică, Ungaria a punctat întotdeauna la Jocurile Olimpice şi se află printre primele 10 ţări ale lumii, în funcţie de numărul de medalii cucerite.
La fotbal, Ungaria traversează o perioadă catastrofală începând din 1986, anul în care a participat ultima dată la un Campionat Mondial de Fotbal. De atunci, de la Mondialul din Mexic, maghiarii nu au reuşit nicio altă calificare. În tot acest timp, Ungaria s-a calificat doar la Campionatul European din 2016, care a avut loc în Franţa. Practic, doar istoria mai aminteşte de „Echipa de aur a Ungariei” care disputa două finale de Campionat Mondial în 1938 şi 1954 sau de vremurile în care echipele de club maghiare jucau de la egal la egal cu forţele Spaniei, Angliei ori Franţei.