VIDEO Pleşu despre Mitropolitul Bartolomeu: „Un domn impunător, cu costum alb, cu pălărie cu boruri foarte largi şi cu trabuc, părea din altă lume“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu a vorbit unei audienţe de circa 200 de persoane. FOTO: Remus Florescu
Andrei Pleşu a vorbit unei audienţe de circa 200 de persoane. FOTO: Remus Florescu

Scriitorul Andrei Pleşu a vorbit miercuri, în sala muzeului de la demisolul Catedralei Mitropolitane, despre mitropolitului Bartolomeu, care a trecut la cele sfinte în urmă cu doi ani, pe 31 ianuarie 2011. Mii de clujeni sunt aşteptaţi la parastasul care va avea loc duminică.

Pleşu şi-a reamintit cum la sfârşitul anilor 60 l-a văzut pe Bartolomeu Anania  pe străzile Bucureştiului. “Eram foarte tânăr atunci. Am perceput pe străzile Bucureştiului un personaj care se distingea net de tot ce era împrej. Un domn foarte impunător, foarte elegant, îmbrăcat cu costum alb, era vară, avea o pălărie cu boruri foarte largi, cu chipul foarte puternic, cred că avea şi un trabuc în mână, părea din altă lume. Părea un om de lume în sensul de om întreg, asta nu echivala cu o fragilitate existenţială. Acesta era un om întreg, un om viguros, un om care ştia să afirme ceea ce avea de afirmat, un om puternic. Era un om care avea toate datele necesare să seducă pe cei pe care-i întâlnea spre altă lume decât aceea din care se prefăcea, în mod generos, să facă parte. Mi-a rămas în minte acest portret. Era greu să vezi pe străzile Bucureştiului asemenea personaje”. În finalul cuvântării, Pleşu a susţinut că Bartolomeu Anania l-a uimit pentru că a făcut ceva ce rar se face în România: “a avut un proiect şi l-a terminat. În general în România totul e la început”. La acceeaşi întâlnire, Mitropolitul Andrei a susţinut că dumincă se va oficia parastasul pentru IPS Bartolomeu Anania. 

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite