VIDEO Milioane de euro în plus pentru nord-vestul ţării. ADRNV va avea, pentru perioada 2014-2020, un buget dublu faţă de intervalul 2007-2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) va avea, în următoare lună, întâlniri cu autorităţile locale din cele şase judeţe din regiune pentru a stabili care vor fi cele 10 proiecte strategice care vor fi finanţate prioritar. Bugetul ADRNV pentru 2014-2020 va fi dublu faţă de cel din 2007-2013, adică  peste un miliard de euro.

ADRNV lucrează la noul Planul de Dezvoltare Regională (PDR) care va cuprinde toate proiectele strategice pentru perioada 2014-2020 din întreaga regiune.
Acest Plan va fi principalul document strategic de la nivelul Transilvaniei de Nord şi va avea un rol esenţial în orientarea investiţiilor publice şi private în următoarea perioadă de programare. 

Noul director general al ADRNV, Marcel Boloş, spune că sunt deja circa 1.400 de proiecte în valoare de 16,9 miliarde de euro. „Este o sumă impresionantă“, afirmă directorul.
Pentru perioada 2014-2020, Nord-Vestul ţării va avea un buget dublu faţă de cel din perioada 2007-2013.

„Bugetul discutat este de 1 miliard şi 24 de milioane de euro. Subliniez că această sumă nu e una finală, poate suferi însă modificări. E o sumă dublă faţă de perioada anterioară“, afirmă Boloş.

Din acel PDR vor fi selectate 10 proiecte prioritare după discuţiile cu autorităţile din fiecare judeţ (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Maramureş, Sălaj, Satu Mare).

„Pentru ca un proiect să fie considerat prioritar acesta trebuie să aibă în vedere tocmai această dezvoltare economică şi apoi să depăşească valoarea de 75 de milioane de euro. Respectivul proiect trebuie să aibă impact economic. Nu se vor finanţa proiecte de sine stătoare care să nu ducă nicăieri”, zice directorul ADRNV.

O listă a celor 10 proiecte prioritare va fi dată publicităţii peste câteva săptămâni.

Ce vor comunităţile locale?

În cadrul întâlnirilor privind planificarea regională pentru perioada 2014-2020 s-a văzut că priorităţile comunităţilor locale sunt legate de reabilitarea/ modernizarea /extinderea infrastructurilor de utilităţi (mai cu seamă reţele de apă potabilă şi de canalizare) şi a infrastructurii rutiere (de la drumuri naţionale şi judeţene până la străzi şi uliţe), crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investitori, prevenirea migraţiei tinerilor, incluziunea socială a grupurilor şi comunităţilor defavorizate (ex. romi, persoane asistate social, comunităţi izolate geografic), dezvoltarea potenţialului turistic, valorificarea produselor agricole locale, protecţia mediului şi a resurselor naturale (ex. păduri), măsuri de răspuns la provocările datorate schimbărilor climatice (ex. inundaţii, secetă), eficienţa energetică şi reducerea consumului de energie.

În aceste zile are loc desemnarea, prin vot, a membrilor Comitetul Regional de Planificare (CRP), care este organismul cu rol consultativ în elaborarea şi avizarea Planului de Dezvoltare Regională, pentru 2014-2020.
CRP este organizat şi coordonat de către ADR Nord-Vest, prin funcţia de secretariat care îi revine acesteia.

PDR poate fi consultat AICI, fiind supus dezbaterii publice.

Ce vrea directorul Agenţiei

Noul director a afirmat că în ultimii şapte ani doar 37% din fondurile europene au fost absorbite în regiune:

„Astăzi avem un grad de absorbţie de 37% la nivelul regiunii ceea ce spune că suntem în întârziere şi va trebui să ne mobilizăm şi noi, ca şi agenţie, dar şi autorităţile locale pentru ca acest grad de absorbţie să treacă binişor de 45%“.

Mai puteţi citi:

VIDEO Noul şef al ADRNV, hotărât să recupereze integral prejudiciul creat de contabila hoaţă: „E un prejudiciu pe care încercăm să-l recuperăm!“

Opt ani de închisoare pentru contabila care a sustras peste 2,5 milioane de euro de la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite