Un lector universitar din Cluj, „creierul“ escrocheriilor din dosarul de evaziune Romprest. Decanul: „Am aflat din presă. Academic nu avem ce să-i reproşăm“

0
0
Iustin Pop, lectorul UBB arestat preventiv în dosarul de evaziune în care marele acuzat este Florian Walter FOTO: UBB, Facultatea de Business
Iustin Pop, lectorul UBB arestat preventiv în dosarul de evaziune în care marele acuzat este Florian Walter FOTO: UBB, Facultatea de Business

Lectorul Iustin Atanasiu Pop, care predă Contabilitate la UBB, este arestat preventiv în dosarul de evaziune fiscală Romprest. Pop a fost cel care a creat circuitul financiar prin care membrii grupării conduse de Florian Walter au fraudat statul cu circa 14 milioane de euro.

Iustin Atanasiu Pop (37 de ani) este un lector la UBB care predă Contabilitate şi care este cercetat, în stare de arest preventiv, pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare de bani.

Concret, prin intermediul cabinetului său individual de contabilitate şi sub acoperirea că realiza activităţi de audit şi contabilitate, Iustin Pop superviza tot ce însemna traseu financiar al grupului infracţional, prelua solicitările transmise de Florian Walter, stabilea cum să fie retraşi banii din circuitul financiar al companiei Romprest Service şi le transmitea membrilor grupului. Într-un cuvânt, era ”creierul” financiar al ilegalităţilor.

„Circuitul financiar prin care membrii grupării fraudează bugetul de stat a fost iniţiat de numitul Pop Iustin-Atanasiu, fiind şi persoana abilitată să depună electronic declaraţiile financiar - fiscale către ANAF, în numele tuturor societăţilor din grupul „Naptrif", dar şi al SC Laminat Aek SRL”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a acuzaţilor din dosarul Romprest, remis de DIICOT Bucureşti în urma unei solicitări.

Procurorii DIICOT Bucureşti susţin că, între 2012-2014, Pop prelua bani în numerar de la membrii grupului, se deplasa des în zona Bucureştiului ca să-i predea. Tot el dirija demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv, conducea evidenţa contabilă a firmelor ”fantomă”, depunea electronic declaraţiile în numele lor, negocia direct cu reprezentanţii băncilor condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor „fantomă”.   

image
image

Florian Walter, plecat din ţară cu 10 zile înainte de începerea anchetei. Ultima dată ar fi fost localizat în Monaco

Omul de afaceri Florian Walter, suspectat că a coordonat o reţea specializată în evaziune fiscală şi dat în consemn la frontieră în 6 mai, ar fi plecat din ţară cu zece zile înainte de începerea anchetei. Acesta ar fi fost localizat ultima dată la Monaco.

„A contribuit la realizarea circuitului comercial fictiv şi a dirijat demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv, a condus evidenţa contabilă a acestor firme, a depus electronic declaraţiile în numele lor, a negociat cu reprezentanţii băncilor condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor fantomă, împreună cu numiţii: Walter Florian, persoană care controlează S.C. Compania Romprest Service S.A. Bucureşti, Necula Marin, director general, administrator şi preşedintele Consiliului de Administraţie al S.C. Compania Romprest Service S.A. Bucureşti şi Grigoraş Grigore Adrian, asociat în cadrul S.C. La Team Line Solutions S.R.L. şi S.C. Romconcord Tehnic Service S.R.L.”, mai arată procurorii DIICOT în referatul cu propunere de arestare preventivă în dosarul Romprest.

Iustin Pop a prejudiciat statul cu 71.984.499 de lei (circa 16,3 milioane de euro) - 17.919.530 lei,  reprezentând impozit pe profit şi TVA, la care se adaugă suma de 54.064.969 lei (echivalentul a 12.300.000 de euro) - reprezentând prejudiciul produs prin comiterea infracţiunii de complicitate la spălare a banilor.

Poziţia UBB

Iustin-Atanasiu Pop este cadru didactic la UBB şi, potrivit referatului procurorilor DIICOT Bucureşti, este recunoscut drept un expert în probleme financiar-fiscale.

„Iustin Pop este angajatul Universităţii Babeş-Bolyai, el având funcţia de baza de lector doctor în cadrul Facultăţii de Business, din UBB. Direcţia de Resurse Umane a UBB nu a primit nicio înştiintare din partea organelor de poliţie. Iustin Pop rămâne în continuare angajatul universităţii noastre”, este poziţia oficială a UBB, furnizată de purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaş.

Decanul Facultăţii de Business, Alin Nistor, spune că a fost surprins să afle, din presă, cu ce se ocupa acest lector.

„Surpriza, pentru noi este spectaculoasă. Iustin Pop nu este suspendat. El este absent nemotivat. Ieri, 11 mai, nu s-a prezentat la cursurile pe care le avea”, declară decanul Nistor.

La 30 de zile de absenţă nemotivată de la cursuri, poate fi suspendat

Cursurile lui Pop au fost preluate de alţi profesori, iar la 30 de zile nemotivate de absenţă la cursuri, facultatea poate solicita suspendarea lectorului. Uimirea decanului a fost cu atât mai mare cât Pop este considerat un cadru didactic bun. ”Academic, este un lector bun. Nu avem ce să-i reproşăm”, adaugă Nistor.

În unui CV-ul lui Pop, disponibil pe internet şi neactualizat, el este angajatul UBB, la  Facultatea de Business, de aproape 12 ani (din octombrie 2003), are titlul de doctor în economie. Purtătorul de cuvânt al UBB spune că Iustin Pop şi-a început doctoratul în 2002, la FSEGA, şi l-a susţinut, în urmă cu 4 ani,  la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Pop a fost şi broker (august 1998- iunie 1999), dar şi consultant financiar  la grupul de firme Romvest (din septembrie 2003 şi până în prezent) şi consilier clienţi la o bancă (din octombrie 2004 şi până în prezent). În CV are şi studii de specialitate.

Tribunalul Prahova a decis, vineri, 8 mai, arestarea celor 15 persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care este implicată compania Romprest. Cererea DIICOT Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Florian Walter a fost amânată pentru 15 mai.

Mai puteţi citi:

Arestări în dosarul evaziunii fiscale de la compania de salubrizare Romprest. Florian Walter, în continuare de negăsit

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite