Soluţia „miraculoasă” prin care au reuşit elveţienii să scape de cerşetorii români. „Era teroare, parcă eram sub asediu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cerşetorii cu cetăţenie română au umplut marile oraşe din vestul Europei
Cerşetorii cu cetăţenie română au umplut marile oraşe din vestul Europei

Elveţienii par să fi găsit soluţia miraculoasă care îi va scăpa de cerşetorii români care au ajuns să pună stăpânire pe străzi şi să-i deranjeze pe cetăţeni.

Autorităţile elveţiene din Basel oferă fiecărui cerşetor român dispus să plece din oraş câte un voucher de călătorie către o destinaţie europeană, cu condiţia să accepte să nu se mai întoarcă în Elveţia.

Serviciul de migraţie de la Basel oferă practic bilete de tren, precum şi o donaţie de 20 de franci elveţieni, oricărui cerşetor care doreşte să părăsească ţara, a informat presa elveţiană. Potrivit The Local, e vorba de fapt de un voucher de călătorie care acoperă o călătorie cu trenul către orice destinaţie europeană. Şi pentru a fi mai convingători, pentru cei care locuiesc prea departe pentru a merge cu trenul, de exemplu în România, de unde provin mulţi cerşetori, autorităţile achiziţionează un bilet de avion pentru aproximativ 60 de franci elveţieni, pentru distanţa Basel - Bucureşti.

Dar există o condiţie fără de care cerşetorii nu primesc vouchere de călătorie şi bani. „Beneficiarii trebuie să fie de acord în scris să nu se întoarcă în Elveţia. Dacă vor fi găsiţi din nou aici, riscă să fie expulzaţi din ţara noastră”, a declarat Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din Basel.

Deja zeci de cerşetori, cei mai mulţi din România, dar şi câţiva unguri, polonezi şi bulgari au acceptat oferta autorităţilor din Basel. Localnicii sunt mulţumiţi şi speră că vor scăpa de cerşetorii care au ajuns agresivi şi îi terorizează în special pe vârstnici şi pe copii. „Era teroare, parcă eram sub stare de asediu, bine că scăpăm de ei”, a spus unul dintre localnici, în timp ce altcineva a pus punctul pe i: „Dăm un ban, dar merită dacă nu-i mai vedem pe aici.”

Autorităţile din Geneva, obligate să-i plătească daune unei românce

Potrivit sursei citate, soluţia aleasă de autorităţile din Basel pare mai inspirată decât cea a autorităţilor locale de la Geneva, care au amendat o cerşetoare din România cu 500 de franci pentru încălcarea legii anti-cerşetorie a cantonului, iar apoi au arestat-o pentru că nu a plătit. Incidentul datează din 2014, dar a revenit în actualitate în ianuarie 2021, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că pedepsele împotriva femeii erau disproporţionate.

Instanţa a statuat că românca avea „dreptul, care este inerent demnităţii umane, de a-şi exprima suferinţa şi de a încerca să-şi satisfacă nevoile cerşind. Drept urmare, instanţa a obligat atunci Geneva să-i plătească româncei 922 de euro daune morale, considerând că oraşul elveţian a încălcat articolul 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care garantează protecţia vieţii private şi de familie.

Sfârşit de telenovelă?

Autorităţile locale din Basel au fost la un pas să ia o măsură radicală, acum un an, după ce zeci de cerşetori, majoritatea proveniţi din România, au invadat străzile oraşului. Liderii politici din Cantonul Basel-Stadt au fost nevoiţi să introducă pe ordinea de zi o problemă pe care o credeau rezolvată, dar care a reîncepuse să le dea serioase bătăi de cap . La doi ani după ce aceleaşi autorităţi au ridicat interdicţia pentru cerşetorie, care a fost în vigoare timp de mai mulţi ani, situaţia s-a înrăutăţit, iar oraşul a fost invadat de zeci de cerşetori.

Potrivit publicaţiei elveţiene SRF, cei mai mulţi dintre cerşetorii prezenţi pe străzile oraşului provin din România. Confruntate cu un adevărat fenomen, la cererea locuitorilor din Basel, care erau deja exasperaţi de situaţia existentă, autorităţile au interzis din nou cerşetoria. 

„Cerşetorii au devenit o pacoste intolerabilă în Basel. Aceasta este limita. Nu poţi sta într-o cafenea de stradă fără să fii asediat de mulţi cerşetori", a declarat consilierul local Pascal Messerli, pentru sursa citată. Spusele sale au fost întărite de consilierul liberal René Häfliger. „Modul în care cerşesc este foarte agresiv, mai ales dacă nu doreşti să le dai bani. Oamenii sunt hărţuiţi în oraş, iar asta îi deranjează enorm. Este nevoie să acţionăm urgent", a spus Häfliger. „Au asediat practic oraşul, veneau ca muştele, iar unii au devenit agresivi”, a adăugat un alt coleg.

Însă nu toţi colegii lor consilieri au fost de acord cu introducerea interdicţiei de a cerşi. Consilierii grupaţi în Alianţa Verde au considerat că interzicerea cerşetoriei este o încălcare a libertăţii personale: „Cerşitul în mod organizat este deja interzis. Pentru unii oameni, cerşitul este singura modalitate de a obţine bani", a contraatacat Michelle Lachenmeier. 

Având însă experienţa Genevei, autorităţile din Basel au ezitat acum să voteze legea pentru interzicerea cerşetoriei şi au găsit o soluţie, pe care o consideră salvatoare: să le acorde cerşetorilor vouchere pentru transportul feroviar şi bani de buzunar ca să se întoarcă în România.

Vă mai recomandăm şi:

O franţuzoaică de 37 de ani, mamă a trei copii, s-a îndrăgostit nebuneşte de un puşti român de 14 ani. Cum s-a încheiat povestea de amor

Doctoriţă româncă din Germania, ucisă după ce a fost hăituită cu sute de mesaje de ameninţare. „Bucură-te până mai poţi”

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite