Secretul lui Teszári, „miliardarul fără chip“ din Ardeal: cum să faci avere şi să fii unul dintre cei mai discreţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zoltán Teszári este cel mai bogat om de afaceri din Transilvania, cu o avere estimată la 560 de milioane de euro, potrivit Top 300 publicat în revista „Capital“. Pe cât este de bogat, pe atât e şi de discret, fapt ce i-a adus eticheta de „miliardarul fără chip“. Conduce compania RCS&RDS, lider pe piaţa serviciilor de televiziune şi internet din România, şi a avut o singură apariţie publică în 20 de ani.

Zoltán Teszári este, şi în acest an, cel mai bogat om de afaceri din Ardeal, potrivit „Top 300 cei mai bogaţi români“ realizat de revista „Capital“. Averea lui Teszári, acţionarul principal al RCS&RDS, cel mai mare furnizor de televiziune şi date din România, a fost estimată la circa 560 de milioane de euro, se arată în Top 300, publicat de revista „Capital“ în noiembrie 2014.. Patronul RCS&RDS este foarte discret şi a avut o singură apariţie publică în 20 de ani, la Gala Oskar Capital 2002, ca să i se acorde a primi premiul „Speranţa anului”.

Pe lângă piaţa românească, RCS&RDS este sau a fost prezent în Ungaria, Cehia, Serbia, Spania, Italia, Slovacia şi Croaţia. Zoltán Teszári (44 de ani) locuieşte în anexa unui hotel de două stele din vecinătatea unei păduri de lângă Oradea. Are un Porsche Cayenne şi un Ferrari 430. A fost practicant de judo, iar în 1990 a câştigat medalia de argint la Campionatul European pentru juniori din Turcia, scrie capital.ro.

În opinia lui Teszári, că orice persoană trebuie să îşi permită să plătească un abonament TV şi să aibă acces la internet, se arată într-un material din Adevărul din noiembrie 2013 despre legendele urbane apărute pe seama acestui „miliardar fără chip“, numit astfel datorită discreţiei sale.

Teoria conspiraţiei

Una dintre cele mai cunoscute poveşti (redată pe larg în materialul din noiembrie 2013) sună în felul următor:„Legenda no. 1. Parcă timpul se oprise în loc pentru o echipă de muncitori care aveau de făcut o lucrare de infrastructură, de înlocuit un nod de fibră optică, într-un site RCS&RDS de la Braşov. Cineva, un bărbat atletic, tuns scurt, cu buze subţiri se apropie de ei şi îi întreabă de ce stau pe loc. „Aşteptăm”, a venit răspunsul, „aşteptăm să ni se spună dacă putem tăia comunicaţiile ca să ne apucăm de lucrare”. Bărbatul cu buze subţiri nu stă prea mult pe gânduri, le cere un şfic şi taie cablul, spre stupoarea generală. Taie, într-un fel, nodul gordian. Acum, sigur nu se mai face transfer de date prin acel cablu. Acum, sigur lumea poate trece la treabă. Niciunul dintre membrii echipei nu bănuieşte că omul care le-a rezolvat atât de neconvenţional problema este Zoltán Teszári, acţionarul principal al RCS&RDS, cel mai mare furnizor de televiziune şi date din România, Omul a cărui discreţie proverbială i-a adus eticheta de „miliardarul fără chip.”

Scena de mai sus ar fi trebuit să înceapă cu ”se povesteşte că”, întrucât nu am fost martorul întâmplării şi nici nu mi-a fost relatată de un participant direct, ci de cineva care a auzit-o de la altcineva. În jurul lui Teszári, omul care a avut în ultimele două decenii o singură apariţie publică (a venit la gala Oskar Capital în 2002 unde i-a fost decernat premiul ”Speranţa anului”) s-a creat un veritabil folclor. Zoltán Teszári răspunde, în continuare, prompt la telefon inginerilor RCS&RDS din zona Ardealului atunci când apare o problemă tehnică. Dacă ştie rezolvarea o dă pe loc. Dacă nu, în cel mult 24 de ore, problema e soluţionată. Tocmai aţi citit mitul no. 1“.

Tot în jurul lui Teszári se vorbeşte şi de o teorie a conspiraţiei, care pleacă de la faptul că practica judo. Se spune că Zoltán Teszári are o relaţie extrem de apropiată cu Marius Vizer, om de afaceri austriac cu origini române şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo. Iar Vizer ar avea o puternică relaţie de prietenie cu liderul rus Vladimir Putin, la rându-i fost practicant de judo.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite