Şcoala de la ţară care le bate pe toate de la oraş. Puştiul de 14 ani care demonstrează că performanţa se învaţă şi la sat

0
0

Cristian Daniel Rus e un puşti de 14 ani din comuna clujeană Ţaga care a obţinut media 9,90 la Evaluarea Naţională. Iar surpriza constă în faptul că el a luat note mai bune decât elevi de la licee de prestigiu din Cluj-Napoca. „Dacă se învaţă, şi la sat pot fi rezultate“, crede mama lui Cristian, profesoară de engleză.

A terminat cu 10 toţi anii de gimnaziu. Şi puţin i-a lipsit să aibă 10 pe linie şi la Evaluarea Naţională. Notele lui de la examen - 10 la matematică şi 9,80 la Română – sunt dovada clară că dacă vrei să înveţi carte nu te opreşte nimeni. Performanţa e cu atât mai lăudabilă cu cât el provine dintr-o clasă de învăţământ simultan, cu efectiv redus, care făcea Română şi Matematică separat, iar restul materiilor cu colegii de a VI-a. Şi nu a luat meditaţii.

Cum a reuşit?

„Nu pot să spun că subiectele au fost uşoare, nici grele. Dacă am învăţat, am reuşit“.

Nu a văzut o problemă în cerinţa subiectului 3 de la Matematică, la care părinţii au făcut petiţie. Îşi doreşte să intre la un profil de Matematică-Informatică, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ fiind prima sa opţiune. „Vreau să mă străduiesc să am o medie mare, la fel. Şi mai departe, vreau să urmez o carieră în IT“, zice puştiul. Stăpâneşte destul de bine engleza, disciplină la care are atestat. Profesoară i-a fost chiar mama sa. Şi nu a avut parte de tratament preferenţial.

„Elevi sârguincioşi sunt peste tot“

Media lui Cristian nu au fost o surpriză pentru nimeni. Nici pentru mama lui, nici pentru profesoara de matematică. 

„Mă aşteptam la note aşa mari pentru că tot timpul a fost un elev sârguincios şi a participat şi la concursuri naţionale, unde a avut locul I pe judeţ“, crede Mihaela Rus, mama puştiului.

În opinia ei, totul depinde de copii, de profesori şi de munca lor împreună.

„Elevi sârguincioşi sunt peste tot. Şi la sta pot fi rezultate dacă se învaţă. S-a făcut foarte mult discriminarea asta dintre copiii de oraş şi cei de la sat“, adaugă Mihaela Rus. E optimistă că se va descurca mai departe.

Ce zic dascălii despre el

Ţaga e la vreo 50 de kilometri de Cluj. La şcoala din comună învaţă 120 de copii. Cristian făcea parte dintr-o clasă cu puţin copii, de aceea Româna şi Matematica le făcea separat, iar restul materiilor cu colegii de gimnaziu. „Era foarte serios în orice făcea. Bun la orice materie, şi extraşcolar. Când îi dădea o sarcină te puteai baza că o face foarte bine. Un copil nemaipomenit. Cred că oricine şi-ar dori un astfel de copil“, spune Elena Mârza, profesoara sa de matematică, şi directoarea şcolii din Ţaga.

De 19 ani e profesoară la Ţaga şi fiecare sfârşit de an îi aduce surprize plăcute. „În fiecare an am avut copii buni, care au mers la olimpiada. I-am antrenat în concursuri ca să-şi înfrâneze temerile şi emoţiile. Şi la şcoala din Ţaga, dacă vrei  să înveţi, ai profesori cu care să înveţi. Ţin legătura cu foşti elevi, care acum sunt în liceu. Vin să-i ajut la teme şi mi-e drag să lucrez cu ei“, zice mândră dăscăliţa. 

Notele fiicei sale, de acum 2 ani, au fost una din acele surprize de sfârşit de an. Şi ”tradiţia” a continuat anul acesta cu Cristian: „Mă aşteptam la o notă peste 9 din partea lui pentru că în fiecare an, din clasa a V-a, am participat cu el la Olimpiada Satelor. S-a clasat bine, nici primul, nici ultimul. N-am insistat foarte mult să nu-l solicit mult înainte de examen“.

Acum pentru Cristian urmează admiterea la „Emil Racoviţă“, apoi marea şi valurile.

Mai puteţi citi:

Fetele de 10 din Cluj: „Cred că ar fi corect ca ministerul să se ţină de cuvânt şi atunci când face o promisiune“

Rezultate Evaluare Naţională 2016 Cluj. Patru elevi au obţinut medii de 10

Evaluare Naţională. Elev din Cluj, despre examenul la Matematică. „A fost chiar un subiect penibil“

Evaluarea Naţională. Peste 4.000 de elevi clujeni au susţinut prima probă a examenului. Ce subiecte au primit şi ce zic elevii

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 CLUJ. Elevii din judeţ au obţinut locul II pe ţară la Capacitate

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite