Scandal la cel mai mare spaţiu dedicat artei contemporane din România. Acuzaţii grave privind banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de Interes are 3.000 de metri pătraţi de galerii şi ateliere. FOTO: Centrul de Interes
Centrul de Interes are 3.000 de metri pătraţi de galerii şi ateliere. FOTO: Centrul de Interes

Centrul de Interes, cel mai mare centru de artă contemporană din România, a rămas fără singurele galerii cu vizibilitate internaţională din oraş, Baril şi Sabot, şi este la un pas de a se destrăma. Vinovat ar fi profesorul universitar Florin Ştefan, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Artiştilor CDI. Acesta este acuzat că a blocat accesul la finanţări a peste 40 de artişti, designeri şi organizaţii. Ce spune Florin Ştefan.

La circa trei ani de la lansare, un scandal uriaş riscă să destrame Centrul de Interes, cel mai mare centru dedicat artei contemporane din România.

Centrul de Interes a fost înfiinţat în 2017 de artiştii care s-au desprins, în urma unui scandal imens, de celebra „Fabrică de pensule” din Cluj, centrul de artă contemporană despre care a scris laudativ presa internaţională, unde funcţiona galeria Plan B, al cărui co-fondator a fost Adrian Ghenie, care a devenit, în ultimii ani, pictorul român cel mai bine vândut. 

Noul proiect se profila ca un centru de artă cu viziune internaţională, fără precedent în România din punct de vedere al dimensiunii, infrastructurii şi al numărului de spaţii şi artişti care vor produce şi expune artă aici. Sprijinit de Banca Transilvania şi de Primăria Cluj-Napoca, Centrul de Interes era cel mai mare centru cultural  de acest gen din România, având la dispoziţie o suprafaţă totală de 3.000 de metri pătraţi. În noul spaţiu au fost amenajate 5 galerii – BARIL, BAZIS Contemporary, Camera, SABOT, SPAŢIU INTACT – 4 spaţii de proiecte, 3 spaţii de rezidenţă artistică, 24 de ateliere de creaţie în care activează peste 30 de artişti vizuali, designeri, arhitecţi.

Asociaţia Artiştilor CDI, unul dintre cei doi administratori ai spaţiilor din Centrul de Interes, condamnă abuzurile comise în ultimele luni de preşedintele Federaţiei Centrul de Interes, profesorul universitar şi pictorul Florin Ştefan. Asociaţia sesizează Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca cu privire la tentativa grupului constituit în jurul lui Florin Ştefan de a acapara finanţarea publică destinată întregii comunităţi artistice din Centrul de Interes.

„Trista istorie a sciziunilor şi sforăriilor de la Fabrica de Pensule se repetă”

Redăm, mai jos, comunicatul Asociaţiei:

”Trista istorie a sciziunilor şi sforăriilor de la Fabrica de Pensule se repetă, din păcate, la Centrul de Interes – cel mai mare spaţiu din România dedicat artei contemporane.

Una dintre cele două entităţi care administrează atelierele şi expoziţiile de aici, şi anume Federaţia Centrul de Interes, condusă de Florin Ştefan, se străduie să o submineze pe cealaltă, Asociaţia Artiştilor CDI , pentru a gestiona de una singură banii publici care sunt atraşi la Centrul de Interes.

Aceste acţiuni au început după numai un an de la deschiderea hub-ului din fosta fabrică Tehnofrig.

Astfel, în 2018, Federaţia lui Florin Ştefan a înregistrat marca “Centrul de Interes”, iar apoi, în 2019, marca denumită „Centrul de Interes Artă & Permisiuni”, fără a se consulta cu artiştii şi cu celelalte structuri care activau în acest spaţiu.

La finele anului trecut, Federaţia Centrul de Interes a eliminat dintre membrii săi Asociaţia Baril, fără a-l înştiinţa pe preşedintele acesteia, Sorin Neamţu.

În fine, în 2020, Federaţia lui Florin Ştefan a înfiinţat o nouă asociaţie, „Asociaţia Artiştilor din Centrul de Interes”, pentru a crea confuzie de nume şi a bloca accesul la finanţări al Asociaţiei Artiştilor CDI – celălalt administrator al spaţiilor din clădire. (De Asociaţia Artiştilor CDI depind 23 de ateliere în care îşi desfăşoară activitatea peste 40 de artişti, designeri si organizaţii.)

Toate aceste abuzuri au culminat cu îndepărtarea galeriei Sabot din spaţiul în care a activat în ultimii trei ani. Precizăm că galeria Baril şi galeria Sabot erau singurele galerii cu vizibilitate internaţională din Centrul de Interes şi, implicit, din Cluj, după ce galeria Plan B a decis, în 2018, să activeze doar la Berlin.

Noi, reprezentanţii Asociaţiei Artiştilor CDI şi ai galeriei Sabot, am sperat că Centrul de Interes va fi un spaţiu multidisciplinar, în care creativitatea să dialogheze cu arta pentru a genera inovaţie, experiment şi noi căi de interacţiune cu publicul.

Pentru a exemplifica diferenţa de viziune dintre noi şi gruparea lui Florin Ştefan, e suficient să spunem că noua asociaţie înfiinţată de el a decis să primească în rândurile sale doar absolvenţi de studii universitare de artă. Majoritatea provin din anturajul lui Florin Ştefan, fiind cadre universitare tinere şi studenţi meniţi a-i consolida poziţia de putere în Centrul de Interes şi ascensiunea în Universitatea de Artă şi Design din Cluj.

Din nefericire, ei nu fac decât să contribuie la scăderea calităţii programului de la Centrul de Interes: expoziţii cu caracter marginal, străine de orice relevanţă, în care artiştii sunt deopotrivă curatori, preşedinţii şi vicepreşedinţii sunt deopotrivă artişti, iar selecţia participanţilor se face pe bază de “adeziune la noua asociaţie”.

Dragi jurnalişti,

Considerăm că banii publici de care beneficiază Centrul de Interes trebuie să fie administraţi transparent şi nu trebuie să servească intereselor unui grup abuziv. Vă rugăm să trataţi aceste rânduri ca pe un semnal de alarmă şi ca punct de plecare pentru o investigaţie mai amplă asupra situaţiei de la Centrul de Interes”, se arată în comunicat.

Replica Federaţiei Centrul de Interes


 

Federaţia Centrul de Interes a trimis o replică la acuzaţiile  pe care le-a făcut Asociaţia Artiştilor CDI, cealaltă entitate împreună cu care au înfiinţat centrul de artă contemporană Centrul de Interes: 

„Federaţia Centrul de Interes şi-a concentrat în ultimii ani întreaga energie pentru a atrage toate sursele legale şi disponibile de finanţare pentru dezvoltarea Centrului de Interes. Munca tuturor a făcut ca în cei trei ani de existenţă, Centrul de Interes să devină un reper naţional, european şi internaţional pentru arta contemporană.

Toate finanţările atrase sunt obţinute legal, sunt comunicate public şi utilizate cu respectarea regulamentelor şi cadrului legislativ şi a contractelor în baza cărora au fost realizate. Deciziile se iau exclusiv în consiliul director în urma consultării cu membrii board-ului artistic.

Orice fel de conflict sau problemă referitoare la funcţionarea Federaţiei Centrul de Interes se soluţionează în instanţele competente între părţi care au calitate juridică. Dacă există situaţii în care entităţi sau persoane fără calitate juridică generează conflicte în care implică numele nostru, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanţelor de judecată. Nu suntem interesaţi şi nici nu vom permite să fim incluşi în scandaluri mediatice şi linşaje publice.

Anul de criză 2020, în care comunitatea artistică trece prin schimbări neimaginabile până acum, generate de pandemia de COVID-19, ar trebui şi ne dorim să fie unul în care artiştii, împreună, caută o cale pentru a trece mai uşor peste acest şoc care ne-a afectat pe toţi. Federaţia Centrul de Interes alege să îşi concentreze întreaga atenţie şi energie pentru a găsi soluţii care să susţină activitatea comunităţii artistice din Centrul de Interes şi nu numai.

În acest sens, în 26 iunie a fost vernisată o expoziţie colectivă ”Il faut cultiver notre jardin”, care expune lucrările a 24 de artişti, majoritatea lor din Cluj-Napoca, dar şi din Bucureşti, Oradea şi Trodena, Italia. În doar câteva zile de la deschidere, expoziţia a atras deja aproximativ 400 de vizitatori şi a avut ecouri favorabile în presa locală şi naţională.

Federaţia Centrul de Interes, cu fundaţiile şi asociaţiile membre, a dovedit în cei trei ani de existenţă că este deschisă şi receptivă la colaborări care se pot concretiza în mari proiecte culturale de impact în beneficiul oraşului Cluj-Napoca, acest lucru fiind ilustrat de numărul impresionant de parteneri şi un public pe măsură, peste 11.000 de vizitatori.

Federaţia Centrul de Interes îşi va continua cu seriozitate programul artistic şi rămâne deschisă la colaborări şi cu alte structuri culturale din România şi din străinătate, ca şi până acum.”


 

Citeşte şi

Final în „divorţul” de Fabrica de Pensule: apare „cel mai spectaculos centru de artă din România”. De la Ghenie la Puiu

Un nou record pentru Adrian Ghenie: 4 milioane de euro

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite