Rezultate alegeri parlamentare 2016 Cluj. Portretele viitorilor senatori şi deputaţi de Cluj: cine sunt şi ce au făcut până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri parlamentare 2016  FOTO Adevărul
Alegeri parlamentare 2016  FOTO Adevărul

Rezultate alegeri parlamentare 2016 Cluj. În Parlament vor intra 10 deputaţi şi 4 senatori din judeţul Cluj. Listele nu sunt finale.

„Adevărul“ vă prezintă cine sunt deputaţii şi senatorii de Cluj şi ce au făcut până să obţinăm acest mandat în Parlament.

PSD. Oameni noi

Horia Nasra. Lista PSD Cluj pentru Camera Deputaţilor este deschisă de preşedintele interimar al filialei, consilierul local Horia Nasra (32 de ani). Fostul purtător de cuvânt al PSD Cluj a devenit preşedinte după rezultatul dezastruos de la locale. Candidatul independent susţinut de PSD, Octavian Buzoianu, a obţinut 8,7%, la distanţă mare de primarul în funcţie, Emil Boc, care aproape a atins pragul de 70%. Rezultatul l-a decontat fostul preşedinte al PSD Cluj, Remus Lăpuşan, cel care a decis scoaterea din cursa pentru primărie a Aureliei Cristea, iniţiatoarea Legii antifumat, în favoarea susţinerii unui om de afaceri controversat.

image

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a decis să-l demită pe Remus Lăpuşan, dar şi pe preşedintele PSD Cluj-Napoca, iar în locul acestora a fost desemnat Horia Nasra. Alegeri urmează să se organizeze abia după parlamentare. Opţiunea pentru tânărul social-democrat a venit ca o supriză pentru social-democraţii din garda veche. Noului preşedinte i s-a reproşat, în primul rând, lipsa de experienţă şi de comunicare. Horia Nasra a devenit cunoscut în PSD Cluj în 2012, când a fost desemnat drept purtător de cuvânt al filialei. Din 2008, el a fost membru al PES, organizaţie în care membrii şi simpatizanţii de stânga din România pot activa direct la nivelul politicii europene prin intermediul Partidului Socialiştilor Europeni.

Nasra a ajuns chiar preşedintele PES România între 2010 şi 2013, an în care a devenit şi preşedintele TSD Cluj. Tot atunci, a obţinut funcţia de consilier în comunicare la cabinetul parlamentar al deputatei Aurelia Cristea. În 2014, a fost consilier pe comunicare la cabinetul de europarlamentar din Cluj-Napoca al Corinei Creţu. Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, Nasra s-a mutat la Cluj-Napoca în 2007. Aici a făcut un master în Antropologie şi socio-antropologie la UBB. A fost voluntar la Crucea Roşie şi la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Serviciul Investigaţii Speciale, în perioada martie-iulie 2009.

Nasra nu a avut vreo realizare specială în cadrul partidului, dar a fost unul dintre cei mai activi şi vocali social-democraţi clujeni, în contextul în care membri cu ştate vechi de plată în PSD Cluj făceau o opoziţie amorţită în Consiliul local şi în cel judeţean. După ce s-au închis urnele la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, Nasra a fost probabil singurul social-democrat care a încercat să facă o contra-demonstraţie la un miting organizat în faţa prefecturii de PNL şi PDL. Manifestanţii protestau în legătură cu faptul că românii din diaspora nu au putut vota. Prezenţa lui Nasra l-a enervat pe unul dintre protestatari, care a sărit să-l ia pe acesta la bătaie, dar conflictul a fost rapid stins de către jandarmi. Nasra a militat pentru schimbarea candidaţilor vechi la parlamentare şi în mare parte a reuşit să aducă în prim-plan feţe noi din PSD.

Cornel Itu. Parlamentar împătimit de pelerinaje

Singurul parlamentar care se regăseşte pe un loc eligibil în listele PSD Cluj pentru alegerile din decembrie este dejeanul Cornel Itu. Fost preşedinte executiv al PSD Cluj, acesta a fost debarcat după alegerile locale de la începutul anului. El este deputat din 2008. În ultimul mandat a iniţiat 82 de propuneri legislative dintre care 20 au fost promulgate ca legi. De asemenea, el a avut 72 de luări de cuvânt şi 43 de întrebări şi interpelări.

image

Absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, de profesie inginer, Itu a fost consilier local la Dej şi apoi consilier judeţean. Alături de 227 de parlamentari social-democraţi, Itu a fost iniţiatorul legii prin care deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă. 

Social-democratul este, conform presei locale, un împătimit al pelerinajelor, el închiriază de câteva ori pe an mai multe autocare pentru a-şi duce potenţialii alegători pe la mănăstirile din zonă. „Valorificarea trecutului nostru istoric, precum şi punerea în valoare a potenţialului arheologic, turistic, cultural spiritual pe care îl oferă zona noastră, constituie un obiectiv călăuzitor al întregii mele activităţi ca deputat. De aceea am considerat necesar, să invit o parte a cetăţenilor municipiului Dej, prin Cabinetul parlamentar, într-un pelerinaj la Mănăstirile Rohia, Rohiiţa şi Căşiel, pe drumul istoric al lui Grigore Pintea Viteazul cu oprire la Troiţa pe care am ridicat-o în memeoria acestuia. Cu toţii ne-am bucurat de frumuseţile locurilor vizitate, ne-am îmbogăţit spiritual într-o comuniune de gânduri şi sentimente alese”, se arată într-un comunicat trimis presei de Itu după un astfel de pelerinaj.

Cristina Burciu

Locul III pe lista pentru Camera deputaţilor este ocupat de Cristina Burciu, director general interimar al Companiei de Apă Arieş SA. Absolventă a Facultaţii de Ştiinţe Economice Cluj, Burciu are o vastă experienţă de economistă în mediul privat: până în 2013 a fost şef de agenţie al Intesa Sanpaolo Bank (Turda), Deputy Branch Manager la Piraeus Bank (Turda), ofiţer de tranzacţii la Raiffeisen Bank şi finance Officer la Kraft Foods. 

image

Apariţia ei pe listă face parte din strategia PSD de promovare a tinerilor şi femeilor.

Vasile Ilea. De la tocă şi robă, în Senat

Şi locul I pe listele PSD Cluj pentru Senat aduce o noutate: Vasile Ilea (46 de ani), de profesie inginer specialist în biotehnologie, calificare obţinută la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Ilea s-a lansat în afaceri comercializând toci şi robe pentru absolvenţii universităţilor clujene.

image

După mai bine de 15 ani, afacerea lui Ilea a crescut, iar acum se ocupă de organizarea festivităţilor de absolvire de la A la Z, incluzând aici şi filmări, sonorizări, diplome, albume şi catering. În 2015, Ilea a fost ales în funcţia de secretar general al filialei municipale a PSD Cluj-Napoca, iar în 2016, a devenit consilier judeţean şi unul dintre membri ai Biroului Permanent Judeţean al PSD Cluj.

PNL

Marius Nicoară. PNL deschide lista de la Senat cu un candidat trimis în judecată

Marius-Petre Nicoară, senator liberal, deschide lista PNL pentru Senat, astfel încălcându-se unul dintre cele 10 criterii de integritate stabilite în această vară de conducerea partidului. Este vorba despre punctul 10, care se referă la problemele penale şi stabileşte, la subpunctul d, că nu vor fi desemnaţi candidaţi liberalii care au fost “trimişi în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie”.

La începutul lunii noiembrie, Marius Nicoară a fost trimis în judecată pentru conducere sub influenţa alcoolului. Incidentul s-a petrecut în noiembrie 2014 pe o stradă din Cluj-Napoca. "În jurul orei 23,45, inculpatul Nicoară Marius Petre a condus un autoturism pe strada Eugen Ionescu, pe sensul de mers către Calea Turzii, (...) iar în momentul în care a ajuns în dreptul imobilului cu nr. 13 nu a păstrat o distanţă corespunzătoare faţă de maşina din faţa sa, producând un accident de circulaţie şi intrând în coliziune cu un autovehicul care frânase pentru a efectua un viraj la stânga. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a martorului V.C.R. , conducătorul auto al maşinii cu care a intrat în coliziune şi care a refuzat să depună plângere", se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

image

Raportul de expertiză medico-legală a arătat că Nicoară avea la ora producerii evenimentului rutier o alcoolemie de circa 1,65 la mie. Între 2004 şi 2008, a fost preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, iar din 2008, a devenit senator. În ultimul mandat, 2012-2016, el a avut 55 de iniţiative legislative în comun cu alţi colegi, dintre care 10 au devenit legi. Liberalul nu a reuşit să şteargă prin activitatea sa parlamentară incidentul din 10 mai 2010, când a fost filmat în Senat în timp ce viziona ceea ce părea a fi o secvenţă dintr-un film porno. Nicoară s-a apărat arătând că nu a fost vorba despre un film pentru adulţi, ci pur şi simplu despre un “mail glumeţ. Nu este absolut nimic acolo indecent. Este doar un masaj thailandez versus masaj american.”

Florin Stamatian. Cel mai bun ginecolog clujean în Parlament

Lista PNL pentru Camera deputaţilor este deschisă de Florin Stamatian, unul dintre cei mai buni medici ginecologi din Cluj. Conduce Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca şi este profesor universitar. Are o experienţă de circa 40 de ani în medicină şi de peste 20 de ani în politică. A început la Partidul Democrat, care apoi s-a transformal în PDL, iar acum este PNL. A fost director al Direcţiei de Sănătate Publică şi prefect al judeţului Cluj.

image

La alegerile locale din acest an a fost ales consilier local. Stamatian a pus bazele la Cluj-Napoca ale primului centru din România care cercetează viaţa intra-uterină, cu o investiţie de 11 milioane de euro, bani de la UE.

Adrian Oros

Locul II al listei pentru Camera Deputaţilor este ocupat de Nechita-Adrian Oros, care este parlamentar încă din 2012, fiind ales pe listele USL. De profesie medic veterinar, Oros este conferenţiar universitar doctor la  disciplina “Toxicologie” în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Din 2012 este prorector al Universităţii. A debutat în politică în 2003 în PNŢCD, unde a ajuns membru în Biroul Naţional de Conducere. Din 2008, a trecut la PNL, iar între 2009 şi 2012 a fost preşedinte al filialei municipale. A fostdirector al Direcţiei Sanitare Veterinare Cluj şi al Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj. În primul mandat de deputat a depus 123 de iniţiative legislative, alături de alţi colegi, dintre care 20 au devenit legi.

Sorin Moldovan. Pila lui Blaga, candidat la Cluj

Locul III al listei PNL pentru parlamentare este ocupat de orădeanul Sorin Dan Moldovan, care a fost paraşutat la Cluj-Napoca la cererea fostului copreşedinte al PNL, Vasile Blaga. Zvonurile cum că ar exista o legătură de rudenie întrei cei doi nu sunt fondate.

image

Blaga a recunoscut însă că îl leagă o prietenie veche de tatăl lui Sorin. Familia Moldovan s-a abonat la banii publici din Oradea printr-o firmă de construcţii care a obţinut contractul de reabilitare a liniei de tramvai din Oradea (8,3 milioane de euro) şi reabilitarea unui tronson al Drumului Naţional 76, între judeţele Arad şi Bihor (38 de milioane de euro). În timp ce firma tatălul încasa bani publici, Sorin Moldovan s-a lansat în cariera politică: în 2008 a devenit preşedinte al organizaţiei studenţeşti naţionale a PDL.
El explică pe blogul personal de ce a intrat în politică: „Nu pentru că aveam nu ştiu ce <<unchi>> sau <<mătuşi>> prin partid, aşa cum o parte a presei în mod <<eronat>> a relatat, ci pur şi simplu din curiozitate”. 

Ceea ce nu explică pe blog, Sorin Moldovan este cum a ajuns la 23 de ani director general al  Direcţiei de Relaţii Internaţionale în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, după numai 7 luni în care a lucrat pe un post de consilier. Apoi, a ajuns preşedinte al Comisiei Naţionale de Acţiune împotriva Violenţei în Sport, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Tineret. Tot pe blog, Moldovan se bate cu pumnii în piept că în 2012 a plecat din sistemul public “fără a mă refugia pe un loc călduţ din sistemul bugetar, aşa cum mulţi politicieni o fac”. Realitatea este însă că a nimerit tot pe un loc călduţ, la firma familiei care face afaceri de milioane de euro cu statul.

USR

Emanuel Ungureanu, omul care vrea să se lupte cu mafia transplanturilor

Listele USR Cluj pentru Camera Deputaţilor sunt deschise de Emanuel Ungureanu, care este cunoscut în oraş pentru activitatea în cadrul Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”, pe care a înfiinţat-o în 2007. Asociaţia are grijă de peste 100 de copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică dependenţi de hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal din toată ţara. Ungureanu a fost primul asistent social din România specializat în asistenţa bolnavilor care suferă de insuficienţă renală cronică. El a activat în Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Clujeanul a intrat în conflict cu şeful institutului, medicul Mihai Lucan, denunţând inechitatea din sistemul de transplant. De la el a pornit scandalul naţional în care a fost implicat actorul Alexandru Arşinel, căruia i-a fost transplantat un rinichi la Cluj.

image

“Eu cred că dacă aveaţi 70 de ani şi nu eraţi un VIP, nu aţi fi primit acel rinichi. Cineva mai tânăr care aştepta de mulţi ani un rinichi şi care ar fi avut o compatibilitate bună cu primitorul ar fi primit această şansă. Domnule Arşinel sunteţi una dintre multele vedete operate de Lucan pentru ca acesta să apară din nou pe prima pagină a ziarelor”, a susţinut Ungureanu în scrisoarea deschisă pe care a adresat-o actorului. Principalul motiv pentru care vrea să ajungă în Parlament este: “modificarea Legii Transplantului de organe şi ţesuturi umane cu scopul de a elimina criteriile discreţionare de alocare a organelor pentru transplant şi asigurarea cadrului legal pentru funcţionarea unui sistem eficient de îngrijire a pacientului transplantat”.

De asemenea, Ungureanu care cunoaşte foarte bine situaţia dezastruoasă din spitalele clujene, spune că va milita pentru  alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate şi Educaţie şi pentru creşterea salariilor medicilor şi profesorilor la un nivel decent cu scopul declarat de a opri „exodul” acestora în Occident cu efecte catastrofale asupra calităţii îngrijirii pacienţilor din România. Este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai şi a susţinut public teza de doctorat în Istorie Orală la sfârşitul lunii septembrie a acestui an. Din anul 2003 predă istorie la un liceu din Cluj-Napoca. Anchetele sale privind sistemul de sănătate din Cluj şi articolele de opinie, publicate în presa locală, au fost premiate de asociaţia jurnaliştilor clujeni, APPC.

Adrian Dohotaru – nu e sigur că va lua un mandat de deputat

Pe locul II al listei USR pentru Camera Deputaţilor este Adrian Dohotaru, unul dintre cei mai vocali activişti clujeni, care a fost implicat în problemele comunităţii clujene (SOS Parcul Gheorgheni, Someşul nostru), cele naţionale (manifestaţiile de susţinere a lui Raed Arafat, alegerile prezidenţiale din 2014), probleme de mediu (campania anti- RMGC, tăierile ilegale de păduri) şi de problemele mass-media. Absolvent al Facultăţii de Jurnalism, a activat sporadic în presa clujeană, iar acum este doctorand în cadrul Institutului de Istorie „George Bariţiu” Cluj-Napoca. A publicat recent o carte despre Pata Rât, locul unde o comunitate formată din câteva mii de romi trăieşte la câteva sute de metri de groapa de gunoi a oraşului. A lucrat pentru câteva luni ca şi consilier în cadrul cabinetului parlamentar al Aureliei Cristea (PSD), deputata care a promovat Legea antifumat.

image

Mihai Goţiu. Jurnalist şi activist pe lista USR – a câştigat un mandat de senator

Lista USR Cluj pentru Senat este deschisă de jurnalistul Mihai Goţiu, care are peste 20 de ani de experienţă în radio şi presa scrisă, tipărită şi online. Având studii de Drept şi de Jurnalistică la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, a optat pentru o carieră în mass-media, acoperind toate domeniile, de la jurnalism sportiv şi cultural, la jurnalism administrativ, social, de investigaţie, opinie, analiză şi comentarii.

A fost redactor-şef al publicaţiilor locale ale MediaPro: ”Clujeanul” (săptămânal) şi ”Ziarul Clujeanului” (cotidian), între 2006 şi 2009. A fost unul dintre jurnaliştii care au respins oferta preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de ”susţinere” (cumpărare mascată) a presei locale cu 250.000 de euro. Din ianuarie 2010 a colaborat ca analist-comentator cu platforma VoxPublica.ro. Cele mai cunoscute articole au fost cele de investigaţie, reportaje, analize şi comentarii legate de cazul Roşia Montană, pe care l-a documentat începând cu anul 2002.

mihai gotiu foto usr cluj

Pentru articolele despre Roşia Montană şi cartea ”Afacerea Roşia Montană” a primit numeroase premii: din partea societăţii civile – ”Green Awards Romania 2011); din partea profesioniştilor din presă – Gala Superscrieri 2012 (unde a fost singurul dublu premiat, şi pt. ”reportaj” şi pentru ”opinie”); din partea criticilor culturali, sociali şi din industria cărţilor – ”Premiul special al juriului” la Gala Industriei de Carte din România, ”Cartea anului 2013”, în anchetele revistei ”Cultura”, respectiv a platformei Criticatac, Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România, Cluj. De asemenea, în 2013, a obţinut unul dintre cele mai importante premii europene din domeniul jurnalismului, bursa de excelenţă în jurnalism Milena Jesenska, pentru tema de cercetare ”Transformers MMXX. The Power of Culture in Social Changes”, la Institute for Humane Sciences din Viena (cercetare care se regăseşte în cartea ”Fraierilor!”, ed. Tact, 2015).

După întoarcerea de la Viena, în 2014, Mihai Goţiu a preluat coordonarea editorială a site-lui România Curată, post la care a renunţat în momentul în care şi-a asumat candidatura la parlamentare.

ALDE – s-ar putea să obţină un mandat de deputat, după redistribuire

ALDE a avut la Cluj un candidat inedit - cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu, care a devenit faimos în întreaga ţară pentru proiectul său de cercetare privind sângele artificial. Conferenţiarul ocupă primul loc pe listele pentru Senat. “În opinia multor cetăţeni, responsabilii care au gestionat aceste întârzieri cronice trebuie - simplu şi decent - să fie înlocuiţi cu oameni mai eficienţi. Pe de altă parte şi noi, restul... dacă ni se pare suficient să criticăm de pe margine o dată la patru ani, sau chiar şi o dată pe zi, atunci avem ţara pe care o merităm (...)Pentru mine ziua de 11 decembrie nu va fi despre funcţii, fotolii, imagine sau bani. Indiferent de alegerea pe care o vom face, va fi o ocazie pentru fiecare dintre noi să demonstrăm că ne merităm ţara. Noi, nu alţii”, a explicat cercetătorul de la Facultatea de Chimie a Universităţii "Babeş-Bolyai"(UBB) dorinţa sa de a se implica în politică.

Totuşi, locul obţinut de Silaghi-Dumitrescu este neeligibil, în condiţiile în care la Cluj, ALDE speră să obţină un singur fotoliu de deputat. Dovadă şi lupta crâncenă pentru locul I de pe lista pentru Camera Deputaţilor care a dus aproape la scindarea filialei clujene. În final, câştigătoare a ieşit avocata Steluţa Cătăniciu, care mai vrea un mandat în Parlament. Fostă membră a PDL, apoi a PNL, sub sigla căruia a devenit deputată, Cătăniciu a devenit parlamentar independent în 2014, iar de curând a fost desemnată preşedinta ALDE Cluj.

Potrivit site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, Steluţa Cătăniciu figurează pe „lista neagră” a funcţionarilor publici găsiţi în conflict de interese: în calitate de consilier local al Municipiului Cluj-Napoca, avocata a participat, în 2009, la adoptarea Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie al unei firme cu care a încheiat ulterior un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

La aceştia se adaugă reprezentanţii UDMR Cluj - Csoma Botond, Hegedus csilla şi Laszlo Attila. 

Mai puteţi citi:

VIDEO Mare bucurie mare la sediul PSD Cluj: „Pentru prima dată, în foarte multe judeţe din Transilvania, stânga a învins dreapta, ceea ce e o premieră“

Rezultate alegeri generale 2016 în judeţul Cluj. Date parţiale. PNL Cluj - circa 27%, PSD Cluj - circa 26%, USR şi UDMR - circa 14%

Alegeri parlamentare 2016 Cluj. Pe cine trimite Clujul în Parlament

Alegeri parlamentare 2016. Preşedintele UDMR a votat în Harghita „pentru un Parlament care va fi capabil să remedieze greşelile trecutului“

Alegeri parlamentare 2016. Alexandru Cordoş: „Îi îndemn pe clujeni să meargă la vot“

VIDEO Vicepremierul Vasile Dîncu a votat la Cluj: ”Trebuie să ne gândim la fericirea oamenilor şi mai puţin la statistici şi la scheme de dezvoltare” | adevarul.ro

Alegeri generale 2016. Prezenţa la vot în judeţul Cluj

Ghid practic pentru alegerile parlamentare: unde poţi vota, ce e interzis în cabina de vot şi cum va fi vremea duminică

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite