Ghid practic pentru alegerile parlamentare: unde poţi vota, ce e interzis în cabina de vot şi cum va fi vremea duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Weekend Adevărul“ vă spune tot ce trebuie să ştiţi  despre alegerile de duminică: unde puteţi vota, ce acte sunt necesare, care este programul la urne şi ce e interzis să faceţi în cabina de vot.

Duminică ne alegem noul Parlament, care va susţine ulterior viitorul Guvern. După ce la alegerile legislative din 2008 şi 2012 s-a folosit sistemul de vot uninominal (omul, nu partidul), la scrutinul de duminică se va reveni la votul pe listă: vom vota o listă de candidaţi propusă de partide.Pentru a ajunge în Parlament, partidele trebuie să treacă pragul de 5%, iar candidaţii independenţi să atingă coeficientul electoral, care variază în funcţie de numărul total de voturi  pe fiecare judeţ. Spre exemplu, la Bucureşti, un candidat independent trebuie să obţină 3,5% din voturi. „Adevărul“ vă prezintă toate informaţiile importante legate de alegeri.

Unde puteţi vota

Atenţie, veţi putea vota numai în raza judeţului unde aveţi domiciliul! Deci nu e nevoie să mergeţi neapărat la secţia de votare unde sunteţi arondaţi - de obicei, cea mai apropiată şcoală. Puteţi vota în orice localitate, dar să fie neapărat din judeţul unde aveţi buletinul. În Bucureşti, indiferent de adresă, puteţi vota în orice sector, dar, spre exemplu, nu puteţi vota în judeţuil Ilfov. Elevii şi studenţii pot merge acasă, gratuit, cu trenul, pentru a vota. Cei cu vize de flotant pot vota la adresa de reşedinţă, nu la cea de domiciliu – unde a fost eliberat buletinul.

Ce acte sunt necesare pentru vot

Se poate vota cu următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Fără selfie în cabina de vot!

Secţiile de vot se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. La fel ca la alegerile locale, se va folosi sistemul informatic de prevenire a votului multiplu. Fiecare secţie de votare  este dotată cu o tabletă unică, înseriată şi identificată cu secţia de vot respectivă. Tableta este operată de un expert, persoană independentă de biroul secţiei de vot şi de partide. „Alegătorul va prezenta expertului documentul de identitate, care va fi scanat, pentru a se elimina posibilitatea votului multiplu“, arată Ministerul de Interne, organizatorul alegerilor. Apoi veţi primi o ştampilă şi două buletine de vot: unul pentru Senat, altul pentru Camera Deputaţilor.

În cabină, veţi pune ştampila pe lista cu candidaţi pe care o preferaţi. Dacă vreţi să votaţi un independent, trebuie să răsfoiţi câteva pagini, pentru că ei sunt abia la coada buletinului de vot. Atenţie, nu aveţi voie să fotografiaţi sau să filmaţi buletinul de vot în cabină! Riscaţi o amendă între 600 şi 1.000 de lei. De asemenea, în cabina de vot nu pot intra în acelaşi timp două persoane După închiderea urnelor, numărătoarea voturilor va fi supravegheată video, o măsură luată de Ministerul de Interne împotriva fraudelor electorale. 

Cine poate vota

Potrivit legii, cetăţenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot: debilii sau alienaţii mint, persoanele puse sub interdicţie şi persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Urnă mobilă pentru votanţii imobili

„Pentru persoanele care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată la cea mai apropiată secţie de votare de locul în care se află în ziua votării, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială“, arată legea.

Alte infracţiuni

• Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare  se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.

• Oferirea de bani, bunuri sau de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, sau împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

• Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte tot cu închisoare de la 6 luni la trei ani.

Vreme bună de mers la vot

Vremea va fi mai caldă decât în mod normal în duminica alegerilor. Ziua, cerul va fi senin, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade Celsius. În Bucureşti, se anunţă o vreme frumoasă, cu o temperatură de până la 12 grade. Mai frig va fi în Transilvania, unde se aşteaptă cele mai mici grade în termometru, dar, oricum,  peste media perioadei de iarnă.

Reguli pentru diaspora

Românii din străinătate pot vota la alegerile parlamentare de duminică la cea mai apropiată secţie de vot. „Este cel mai mare număr de secţii de votare organizat vreodată in străinătate. Sunt cu 111 secţii de votare mai multe decât la alegerile parlamentare din 2012 şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidenţiale din 2014“, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Ionuţ Vâlcu. Pentru a vota, românii din diaspora au nevoie de un document românesc de identitate valabil - paşaport sau carte de identitate, plus un document care atestă reşedinţa în străinătate.

Program prelungit pentru eliberarea actelor de identitate

Programul de lucru al serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor din toată ţara va fi extins pentru eliberarea actelor de identitate ale persoanelor cu drept de vot, ale căror documente au termen de valabilitate expirat.

Potrivit oficialilor din cadrul Ministerului de Interne, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor va extinde programul de lucru cu publicul, în vederea eliberării actelor de identitate necesare participării la alegerile de duminică Astfel, sâmbătă, 10 decembrie, programul de lucru va fi între orele 08.00 - 16.00, în timp ce duminică, în ziua alegerilor, programul va fi la cele mai multe Servicii de Evidenţă a Populaţiei între 7.00 - 21.00. „Sunt şi zone din ţară unde programul va fi între orele  8-20, dar acestea nu sunt multe”, a explicat sursa citată.

Persoanele care doresc eliberarea cărţilor de identitate trebuie să prezinte o cerere scrisă, însoţită de documentele care fac dovada numelui, a stării civile, cetăţeniei române şi a domiciliului. Costul eliberării cărţilor de identitate este de 7 lei şi se va achita la ghişeele de evidenţă a persoanelor, acolo unde se poate face acest lucru, sau la unităţile CEC Bank, oficiile poştale sau ghişeele direcţiilor de impozite şi taxe locale. Pentru cazurile în care cetăţenii nu prezintă toate documentele necesare, se va elibera o carte de identitate provizorie, situaţie în care se vor depune şi trei fotografii de ¾ centimetri şi se va achita taxa de un leu, în condiţiile amintite.

Alegerile în cifre


330 de deputaţi vor fi în viitorul Parlament, 18 fiind reprezentanţi ai minorităţilor, iar patru fiind aleşi de diaspora.

136 de senatori vor fi în viitorul Parlament, doi fiind aleşi în diaspora.

4.251 de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi 2.226 pentru Senat.

18.297.431 este numărul total al alegătorilor români.

1.000 lei amendă riscă cei care îşi fotografiază sau filmează buletinul de vot în cabină.

227 de milioane de lei vor costa alegerile parlamentare.

35 de dosare penale au fost deschise în campania electorală, dintre care 21 pentru coruperea alegătorului


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite