Rezultate alegeri parlamentare 2012. Cornel Itu, la al doilea mandat în Parlament, vrea legi care să-i ajute pe ţărani să acceseze fonduri europene şi parc industrial la Dej

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Itu FOTO: Adevărul
Cornel Itu FOTO: Adevărul

Cornel Itu a obţinut în urma voturilor de duminică, 9 decembrie, al doilea mandat în Parlamentul României. Acesta îşi propune să creeze o Agenţie de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură mobilă care să-i ajute pe ţărani, să facă legi care să le uşureze acestora accesul la fonduri europene, să transforme Salina Ocna-Dej într-o atracţie turistică şi să creeze la Dej un parc industrial.

Cornel Itu a candidat în Colegiul 6 Camera Deputaţilor Cluj (Dej şi 10 comune: Bobâlna, Căşeiu, Câţcău, Chiueşti, Cuzdrioara, Jichişu de Jos, Mintiu Gherlii, Unguraş şi Vad) şi i-a avut ca şi contracandidaţi pe Mihaela Rodica Suciu (ARD), Szasz Stefan Rudolf (UDMR) şi Petre Gîdar (PPDD).

Lider de voturi

Cornel Itu (USL) - 59,44 % voturi 13.238
Mihaela Rodica Suciu (ARD) - 17,79 % voturi 3963
Szasz Stefan Rudolf (UDMR) - 8,02% voturi 1787
Petre Gîdar (PPDD) - 10,58 % voturi 2357

Viitorul deputat spune că a demonstrat în primul mandat (2008-2012) că este interesat de problemele celor din colegiul pe care îl reprezintă. „Colegiul 6 a fost unul vitregit pentru că mereu ni s-au pus piedici din partea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean”, a afirmat Itu.

O promisiune

Întrebat ce le promite oamenilor din colegiul său, acesta a răspuns că va sprijini toate proiectele primăriilor şi va încerca să creeze cât mai multe locuri de muncă prin parteneriate publice-private.
„În primul rând, toate proiectele primăriilor din colegiu sunt şi proiectele mele. Încercăm să creăm cât mai multe locuri de muncă şi prin înfiinţarea unui parc industrial la Dej care să atragă investitori. Un alt plan este scoaterea din Dej a maşinilor de mare tonaj prin construirea unei centuri ocolitoare”, explică Itu.

Planuri

Acesta mai spune că Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură trebuie să aibă o unitate mobilă, să colaboreze mai mult cu administraţiile locale şi să meargă pe sate, nu să-i cheme pe ţărani la ea.
„O mare problemă sunt drumurile. Trebuie pusă la punct infrastructura şi trebuie să luăm măsuri legislative care să îi ajute pe oameni să aibă un acces mai uşor la proiectele finanţate cu fonduri europene, să reducem birocraţia”, adaugă Cornel Itu.

Un proiect de-al său, unul de suflet, cum spune parlamentarul, este cel legat de turismul pastoral – includerea mănăstirilor din zonă într-un circuit turistic, lucru care s-a realizat. Un alt plan pe care vrea să-l pună în practică este legat de Salina Ocna-Dej, pe care intenţionează să o treacă în patrimoniul administraţiei din Dej. Scopul: dezvoltarea în zonă a turismului, inclusiv a celui balnear.

Scurt CV

Cornel Itu este, conform declaraţiei de avere, cel mai bogat dintre candidaţii Colegiului 6. El a început de jos, la SC Someş Dej, cu funcţia de stagiar şi a ajuns în 2002 director. Din 2006 e membru PSD, iar în 2008 a obţinut un mandat de deputat.

A fost unul dintre pesediştii care au votat, anul trecut, împotriva legii care interzice cămătăria, deşi el însuşi a recunoscut că „la Dej am avut cazuri tragice legate de cămătărie“.

Itu deţine un teren intravilan cu suprafaţa de 934 mp şi o casă de 300 mp, ambele situate în Dej, dar nu are autovehicul. Are mai multe conturi şi depozite bancare: de 7.288 lei, 30.460lei şi 3.817 euro şi  5.972 lei.

Anul trecut, Cornel Itu a obţinut 50.784 lei, salariul de parlamentar, în timp ce soţia sa, a avut un venit de 61.588 lei, ea fiind auditor la Curtea de Conturi a României. Itu e şi acţionar la 4 firme: SC PARC REX SRL DEJ,  SC ITCOMAR PRODSERV SRL DEJ,  SC MECSOM SA DEJ şi SC AGRO 33 SRL DEJ. El este şi membru al Comitetului Director la CS UNIREA DEJ şi al FC Unirea Dej.
Itu este preşedinte al organizaţiei PSD Dej şi membru în Consiliul Naţional al PSD.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite