Purtarea măştii revine în actualitate. Un virolog român din SUA şi directorul OMS Europa trag un semnal de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca este, din nou, recomandată în spaţiile închise şi în transportul în comun. FOTO: Shutterstock
Masca este, din nou, recomandată în spaţiile închise şi în transportul în comun. FOTO: Shutterstock

Virologul Cristian Apetrei spune că şi-a refăcut stocul şi nu intră în spaţii închise fără mască. Acelaşi mesaj l-a transmis şi directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, care a insistat asupra reintroducerii măştii în transportul public şi în spaţiile închise şi administrării celei de-a doua doze de vaccin booster.

Profesor universitar şi cercetător în cadrul Diviziei de Boli Infecţioase a Departamentului de Medicină, la Şcoala de Medicină şi la Departamentul de Boli Infecţioase şi Microbiologie a Şcolii de Sănătate Publică al Universităţii din Pittsburgh, virologul Cristian Apetrei trage un semnal de alarmă asupra evoluţiei virsului SARS-CoV-2. 

„Vă spun sincer că nu-mi face nici o plăcere să reiau această serie. Am crezut că după vaccinare şi câteva valuri epidemice, lucrurile se vor limpezi şi o să avem o variantă endemică similară precedentelor patru coronaviroze, pe care le facem de vreo câteva ori pe an şi nici capul nu ne doare (de fapt, nu: doar ne doare puţin capul!)”, scria Ciprian Apetrei, zilele trecute, pe Facebook.
 

El atrage atenţia că numărul de cazuri este în creştere şi, chiar dacă se pare că variantele şi subvariantele omicron sunt mai puţin patogene decât predecesorii lor, încă nu ştim cum vă arata infecţia cu BA5 într-o populaţie nevaccinata ca cea din Romania. În plus, „nu ştim cât de patogenă este noua variantă emergentă zilele astea în India, cred că trebuie să ne punem centurile şi să ne pregătim pentru încă nişte hurducături.”


Apetrei concluzionează că şi acum, ca de fiecare dată, „suntem condamnaţi să ne purtam singuri de grijă”. El crede că ideea de a nu testa decât simptomaticii este „la fel de cretina că şi internarea asimptomaticilor din urmă cu doi ani”; În plus, spune virologul, apariţia unui vaccin nou şi bun în octombrie nu poate veni din partea unui specialist microbiolog, pentru că un microbiolog ar trebui să ştie că până în septembrie s-ar putea să avem în circulaţie o noua variantă.

El este de părere că virusul evoleaza absolut după principiul reginei roşii şi aleargă din răsputeri că să rămână în acelaşi loc (adică în nişa ecologică reprezentată de populaţia umană gazdă). 

„Fiecare reinfecţie creşte riscurile de mortalitate, boala gravă şi sechele”

În condiţiile în care nou val înseamnă risc crescut de infecţie/reinfecţie, Apetrei atrage atenţia asupra unui studiu efectuat pe 5.693.208 milioane de persoane, dintre care 257.427 de persoane în primoinfecţie, 38.926 de persoane cu reinfectii şi 5.396.855 martori neinfectaţi. Concluziile studiului sunt următoarele:

- în comparaţie cu persoanele cu primoinfecţie, persoanele cu reinfecţie au prezentat creşteri ale riscului de mortalitate cauză, creşteri ale riscului de spitalizare şi câteva rezultate prespecificate. Riscurile au fost evidente în subgrupuri, inclusiv la nevaccinaţi, vaccinaţi cu o doza sau cu doua înainte de reinfecţie


- Riscurile cele mai pronunţate au fost în faza acută a infecţiei, dar au persistat şi în faza postacută a reinfectării, iar riscurile pentru majoritatea sechelelor erau încă evidente la 6 luni.


- Comparativ cu grupul control neinfectat, evaluarea riscurilor cumulate de infecţie repetată a arătat că riscul şi ratele mortalităţii de toate cauzele şi rezultatele prespecificate asupra sănătăţii au crescut în mod gradual cu numărul de reinfecţii (adică riscurile au fost cele mai scăzute la persoanele cu 1 infecţie, a crescut la persoanele cu 2 infecţii şi cel mai mare la persoanele cu 3 sau mai multe infecţii).


-În total, rezultatele arată că reinfecţia adaugă riscuri non-triviale de mortalitate de orice cauză şi efecte adverse.

„În concluzie, fiecare reinfecţie creşte riscurile de mortalitate, boală gravă şi sechele, subliniind importanţa prevenirii reinfectării cu SARS-CoV-2”, arată specialistul. 

„Eu mi-am refăcut provizia de măşti”


Apetrei susţine că şi-am refăcut provizia de măşti şi nu mai intră în spaţii închise fară. „Asta e. Sunt foarte dezamăgit, dar încă n-am făcut infecţie naturală şi aş dori să rămân aşa. Mi-am făcut al doilea booster, încât aştept să-mi crească solzii. Ştiu că nu mai am decât un an şi jumătate de trăit (până la cifra fatidică de 3 ani când am să cad mort secerat). Asta e. Singurul meu regret este că Anna fiind pubera, a primit microcip de la Pfizer, în timp ce noi avem de la Moderna. Aşa că nu ne mai înţelegem defel. Poate de la al 20-lea booster încolo”, a concluzionat el într-o notă amuzantă.  

Directorul OMS pentru Europa: „este nevoie de purtarea măştii”  

În timp ce subvariantele Omicron ale coronavirusului provoacă un nou val de infectări în Europa, ţările trebuie să intensifice vaccinarea şi să reinstituie măsuri precum purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise, pentru a evita măsuri mai stricte odată cu apropierea sezoanelor de toamnă şi iarnă, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform - stiri.tvr.ro.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat statele de pe continent să acţioneze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condiţiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândeşte intens.

„Avem o creştere a numărului cazurilor (...), într-o societate care funcţionează aproape la fel ca înainte” de pandemie, a remarcat responsabilul OMS, care a insistat că este nevoie de purtarea măştii, de aerisirea spaţiilor închise şi de administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă.

Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte, a subliniat Hans Kluge. „Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”, după cele care au existat de când a început pandemia, a mai constatat el.

„Acum este suficient de clar că ne aflăm într-o situaţie similară celei de vara trecută”, cu singura diferenţă că varianta Omicron este cea dominantă, a menţionat acelaşi responsabil al OMS într-un comunicat citat de agenţia EFE.

„Odată cu creşterea numărului cazurilor vedem şi o creştere a spitalizărilor, care nu vor face decât să crească şi mai mult în lunile de toamnă şi iarnă, după ce şcolile se vor redeschide, oamenii vor reveni din vacanţe şi odată cu venirea iernii interacţiunea socială se va muta în spaţii închise”, anticipează Hans Kluge, insistând din nou asupra reintroducerii măştii în transportul public şi în spaţiile închise şi administrării celei de-a doua doze de vaccin booster.

Aproape trei milioane de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în Europa săptămâna trecută, circa jumătate din cele înregistrate la nivel mondial. În acelaşi interval de timp spitalizările s-au dublat şi aproape 3.000 de oameni au murit în urma COVID-19. 

Vă mai recomandăm şi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite