Protest pe jos, de la Cluj la Bucureşti, pentru legile justiţiei. Grupului i se vor alătura patru nevăzători. Cine a avut ideea iniţiativei

0
0
Imagine de la evenimentul creat pe Facebook ”Marsul Sperantei. Toti pentru Justitie. De la Cluj La Bucuresti!”
Imagine de la evenimentul creat pe Facebook ”Marsul Sperantei. Toti pentru Justitie. De la Cluj La Bucuresti!”

Un grup de mai multe persoane, printre care şi o nevăzătoare şi un cetăţean francez, pleacă miercuri, 10 ianuarie, pe jos, de la Monumentul Memorandiştilor din Cluj spre Bucureşti, într-un marş de 11 zile, ca să ajungă la protestul din 20 ianuarie privind modificările aduse legilor justiţiei.

UPDATE 22.35 Prima etapă a traseului Cluj-Bucureşti s-a încheiat la Turda. Iniţiatorul marşului, Sorin Bobiş, nota pe Facebook că, până la urmă, azi au fost cinci participanţi şi că au parcurs 32 de kilometri:

„Am fost impresionaţi de reacţiile oamenilor cu care am intrat în contact. Mulţumesc tuturor pentru gesturile de omenie de care au dat dovadă. Vreau să mulţumesc şi echipajului Poliţiei Locale Cluj şi echipajelor de la Poliţia Rutieră Cluj şi Turda care ne-au însoţit pe unele porţiuni ale traseului. Mâine va urma etapa a doua, Turda- Iernut. Să auzim de bine“.

UPDATE 14.50 Grupul de clujeni au trecut de comuna Feleacu şi au mesaj pentru Bucureşti: „Dacă noi putem sa mergem pe jos de la Cluj la Bucuresti, puteţi şi voi să coborâţi din apartamente pe 20 ianuarie“.

Drumul lor, pe jos, până în capitală îl puteţi urmări pe evenimentul creat pe Facebook în acest sens, sursa imaginilor de mai jos).

mars pe jos spre bucuresti foto facebook coruptia ucide
mars pe jos spre bucuresti foto facebook coruptia ucide

UPDATE 11.11  Înainte să plece în marş alături de grupul de clujeni, Sorin Bobiş a declarat jurnaliştilor prezenţi că şi-ar dori să păstreze legătura cu ceilalţi clujeni ce participă la protesul din 20 ianuarie şi să s eîntâlnească undeva, la intrarea în Bucureşti, şi să plece ca un grup până în piaţa unde va avea loc manifestaţia din 20 ianuarie.

Iniţial se anunţaseră că vor fi 4 oameni - printre care o tânără studentă nevăzătoare, un francez şi fiul major al iniţiatorului marşului - care vor pleca în marş, dar numărul celor din grup va fluctua. Bobiş a afirmat că unii oameni îi vor însoţi o anumită porţiune de drum, alţii vor fi alături 2 sau 3 zile, iar alţii li se vor alătura pe parcurs.

Potrivit video-ului realizat de cei de la pagina de Facebook Corupţia ucide, mesajul lui Sorin Bobiş este următorul:

„Mesajul nostru e pentru bucureşteni: dacă noi putem, şi voi trebuie să puteţi, să ieşiţi din scara blocului, să fiţi în piaţă, să scandaţi“.

Sorin Bobiş a declarat, pentru Corupţia ucide, că de la Sighişoara spre Bucureşti a găsit cazare pentru membrii grupului. Oameni de bine de la câteva pensiuni l-au căutat şi s-au oferit să-i de o mână de ajutor. Nu a găsit cazare pentru oraşele Târgu-Mureş şi Sighişoara.

Bobiş se ocupă cu cultura plantelor, are 5 copii. 

UPDATE 10.30 Organizatorii evenimentului apelează la oameni să-i ajute pe cei plecaţi în marş cu cazare în Târgu-Mureş şi Sighişoara. Sorin Bobiş declara, înainte să plece în marş, că i-au plăcea ca atunci când ajunge la Bucureşti să fie întâmpinat de cât mai mulţi oameni.

UPDATE 10.25 Manifestanţii au plecat de la Monumentul Memorandiştilor. Ei şi-au propus să ajungă diseară în Turda, iar de acolo vor parcurge traseul - Târgu-Mureş-Sighişoara-Braşov-Sinaia-Ploieşti-Bucureşti. 

Ar urma să parcurgă undeva la 40-45 de kilometri pe zi.

UPDATE 10.18 Imagini live de la eveniment pe pagina de Facebook „Marşul Speranţei. Toţi pentru Justiţie. De la Cluj la Bucureşti“.

Ştirea iniţială:

Un grup din Cluj pleacă azi, 10 ianuarie, pe jos spre Bucureşti ca să se alăture manifestanţilor care vor ieşi în stradă pe 20 ianuarie ca să proteste legat de modificările aduse legilor justiţiei.  

Plecarea a fost programată azi la ora 10.00 la Monumentul Memorandistilor, locul de întâlnire al protestatarilor clujeni. Marşul va dura circa 11 zile.

Detalii despre evenimentul din 20 ianuarie găsiţi AICI.

Potrivit unui comunicat, grupul de 4 este alcătuit din clujeanul Sorin Bobiş, cel care a avtut ideea acestui marş, Alexandre Lacaille - un cetăţean francez căsătorit cu o româncă - şi Reka Denes - o tânără de etnie maghiară din Târgu Mureş. 

Soţia lui Sorin Bobiş şi fiul săi mai mic îl vor însoţi o bucată de drum, ei călătorind într-o maşină care va asigură suportul şi bagajele grupului. 

Cei patru îi vor invita să li se alăture pe cei pe care îi vor întâlni în drumul lor.

Mesajul lui Sorin Bobiş: „Aşa cum am anunţat, voi participa la un marş pe jos de la Cluj la Bucureşti. Pe tot parcursul marşului vom fi bucuroşi să fim însoţiţi chiar şi pe parcursul a câţiva km de cei ce au aceleaşi idei ca şi noi. Voi încerca să va ţin la curent cu traseul nostru”.

Acesta nota, pe 8 ianuarie, pe pagina sa de Facebook:

„Bună tuturor. Aşa cum am anunţat voi participa la un marş pe jos de la Cluj la Bucureşti astfel încât să ajungem în capitală în data de 20 Ianuarie, ziua marelui miting. Mulţumesc acelora care au susţinut acestă acţiune. Vom pleca miercuri la ora 10 de la clopot. Pe tot parcursul marşului vom fi bucuroşi să fim însoţiţi chiar şi pe parcursul a câţiva km de cei ce au aceleaşi idei ca şi noi. Voi încerca să vă ţin la curent cu traseul nostru. Să auzim de bine“.

La invitaţia clujeanului au dat curs până acum patru persoane nevăzătoare. Ele se vor alătura clujenilor sâmbătă, 13 ianuarie, când grupul ar urma să ajungă la Sighişoara. Potrivit unui comunicat, cei 4 - Cristinel Ciolacu, Gheorghe Bratu, Valeriu Borsan, Ionel Popa şi George Vîrgolici - au declarat:

„Nu este permis să nu tragem semnalul de alarmă: Nu dorim modificarea legilor justiţiei! Jos comuniştii! Libertate! Revoluţia continuă! Nu vrem să emigrăm şi a două oară! Nu vrem să emigrăm nici măcar prima oară!“.

Informaţii şi imagini despre călătoria clujenilor şi a celor ce li se vor alătura pot si aflate de pe pagina de Facebook a evenimentului, „Marşul Speranţei. Toţi pentru Justiţie. De la Cluj La Bucureşti!“, dar şi de pe paginile de Facebook Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela Anticorupţie Cluj, Corupţia Ucide, Rezist Galaţi.

Pe pagina de Facebook „Toate drumurile duc la Bucureşti. "Revoluţia" generaţiei noastre“ se arată că primele două luni din 2018 „vor fi decisive pentru consolidarea democraţiei“ şi se adresează un îndemn tuturor să ia parte la protestul din 20 ianuarie, din Bucureşti:

„Sâmbătă, 20 ianuarie, încurajăm lumea din întreaga ţară să se alature protestelor din Bucureşti. Nu este nevoie să iesim de multe ori în stradă. Este nevoie să ieşim mulţi, o dată. Propunem un marş Piaţa Universitatii - Piaţa Unirii - Fântâni - Parlament, cu vizite la instituţiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA)“.

Mai puteţi citi:

Clujenii, din nou, în stradă. Mesajul lor: „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor!“

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite