Protest în apă la Cluj contra primarului. Este vizat şeful numit de Boc la Cultură, care crede că drama de la Colectiv a fost cauzată de „invocarea spiritelor malefice“
0
Un grup de artişti anonimi au creat vineri, 21 iulie, două instalaţii - fiecare consta într-o plută - pe care le-au eliberat pe râul Someş, în zona podurilor Garibaldi şi Elisabeta din Cluj-Napoca. Prin gestul lor contestă numirea lui Ioan Vasile Ţene ca şef al Biroului Învăţământ-Cultură.
Potrivit unei postări pe Facebook a lui Szakáts István, cele două instalaţii identice au fost create de „un grup de artişti anonimi“, iar fiecare consta „dintr-o plută de 120cm x 60cm, cu înălţimea de 70cm, afişând un fotomontaj reprezentându-i pe: 1. Emil Boc - primarul municipiului Cluj-Napoca, şi 2. Ioan Vasile Ţene - şeful Biroului învăţământ, cultură, culte, sport, societate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, alături de inscripţia "Boc, nu-l mai Ţene că ne scufunzi“.
Postarea este scrisă în limbile română, maghiară şi engleză.
În postarea acestuia se mai precizează că „fotomontajul mai conţinea o imagine de ansamblu a oraşului Cluj-Napoca şi o reprezentare a personajului Hynkel din Tomania din filmul Dictatorul (1940, r. Charlie Chaplin), iar ”instalaţiile erau dotate cu difuzoare Meier M-U603, de 1W, care asigurau coloana sonoră a instalaţiei“.
Scopul acestui gest este de a atrage atenţia clujenilor privind importanţa unui „climat cetăţenesc bazat pe încredere şi respect reciproc“, unei „administraţii locale care contribuie activ la acest deziderat” şi ”conştientizării faptului că toţi factorii societali sunt parte a unui proces de învăţare“.
Cele două instalaţii au fost luate de reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca în jurul orelor 8.15, respectiv 9.00.
Mesajul integral al artiştilor:
„În data de 21.07.2017 au fost expuse, la podul Garibaldi şi podul Elisabeta din Cluj-Napoca, două instalaţii identice, create de un grup de artişti anonimi. Fiecare instalaţie consta dintr-o plută de 120cm x 60cm, cu înălţimea de 70cm, afişând un fotomontaj reprezentându-i pe: 1. Emil Boc - primarul municipiului Cluj-Napoca, şi 2. Ioan Vasile Ţene - şeful Biroului învăţământ, cultură, culte, sport, societate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, alături de inscripţia "Boc, nu-l mai Ţene că ne scufunzi."
Totodată, fotomontajul mai conţinea o imagine de ansamblu a oraşului Cluj-Napoca şi o reprezentare a personajului Hynkel din Tomania din filmul Dictatorul (1940, r. Charlie Chaplin). Instalaţiile erau dotate cu difuzoare Meier M-U603, de 1W, care asigurau coloana sonoră a instalaţiei.
Coloana sonoră era un remix al textelor
1. "Asociaţiile ungureşti iredentiste şi revizioniste încă se bucură de finanţare din banii noştri ai tuturor clujenilor"
2. "Este de ajuns să vedem alocaţiile bugatare care se dau la anumite asociaţii culturale în municipiul Cluj-Napoca, şi vom vedea foarte clar că majoritatea banilor clujenilor din taxe şi impozite ajung la asociaţiile ungureşti care finanţează extremismul maghiar şi autonomia Ţinutului Secuiesc. Este foarte grav ce se întâmplă. Autorităţie se fac că nu văd."
3. "Din păcate românii din Ardeal şi chiar şi la Cluj-Napoca sunt în continuare umiliţi şi obidiţi."
4. "De aceea, acest marş al lui Avram Iancu are şi rolul de a trezi minţile românilor ca în sfârşit să fim la noi acasă stăpâni"
5. "Clujul nu e Kolozsvár"
toate citatele fiind preluate din cuvântările publice ale domnului Ioan Vasile Ţene, din 2015 (https://www.youtube.com/watch?v=W2CgNv548cM&t=7s) respectiv 2016 (https://www.youtube.com/watch?v=TMrhntuxes4)
Muzica coloanei sonore era creată folosind intro-ul instrumental al piesei Sfânta Tinereţe Legionară, - ales Poemul Zilei de către site-ul NapocaNews în 24 februarie 2011. Conform Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, reprezentantul legal al www.napocanews.ro este domnul Ioan Vasile Ţene.
Instalaţiile au fost ancorate în mijlocul Someşului, în amonte de podurile Garibaldi şi Elisabeta, folosind 4m respectiv 3m de cablu de oţel de 2mm, şi câte un bolţar fundatie BF3 500x200x195mm.
Clujenii au fost invitaţi să vizioneze instalaţiile descrise mai sus prin evenimentul Facebook https://www.facebook.com/events/250797205427321/
Conform acestul eveniment, instalaţia era prevăzută:
-să aibă o durată de viaţă de 5 ore (între 7:00 şi 12:00) -să fie demontată vineri 21 iulie la 12:00, evitând orice poluare a mediului.
Lucrarea avea scopul de a atrage atenţia clujenilor asupra importanţei:
-de a avea un climat cetăţenesc bazat pe încredere şi respect reciproc în Cluj-Napoca -de a avea o administraţie locală care contribuie activ la acest deziderat -conştientizării faptului că toţi factorii societali sunt parte a unui proces de învăţare
Caracterul surpriză al instalaţiilor este specific lucrărilor de artă contemporană pop-up.
Din păcate în 21.07.2017, în jurul orei 8:15 şi 9:00 instalaţiile au fost înlăturate de autorităţile clujene. Totuşi, ne exprimăm încrederea că un număr mare de clujeni a putut viziona instalaţiile sus-menţionate. Purtătorii de cuvânt a grupului de artişti, Dumitru Cornel Vîlcu (0766 583 496) şi Szakáts István (0724 510464) stau la dispoziţia dumneavoastră.
Filmul reprezentând instalaţiile va fi publicat în 21 iulie 2017.
Vă mulţumim“, se mai arată pe Facebook.
Artiştii au realizat şi un scurt filmuleţ cu un mesaj sugestiv, credit video: declick.co/Facebook
În primăvară, Szakáts István, preşedintele Fundaţiei Altart, a iniţiat, în urmă cu câteva luni, o campanie numită „Opriţi instalarea extremistului Ţene la şefia Culturii clujene!” pe platforma „de-clic.ro”, pe care a fost publicat filmuleţul realizat de artiştii anonimi. Campania are circa 2.300 de semnături şi poate fi semnată AICI.
Szakáts atrăgea atenţia primarului Emil Boc că statutul de funcţionar al lui Ioan Vasile Ţene este ”incompatibil cu numeroasele lui articole instigatoare la ură împotriva minorităţilor etnice, a comunităţilor religioase sau sexuale. În scrierile sale, Ţene Ioan Vasile dezinformează în mod voit opinia publică, înfierând grupuri etnice şi religioase ca inamici ai statului şi poporului român şi se alătură, în repetate rânduri, valorilor promovate de organizaţia fascistă Garda de Fier şi de Ion Antonescu”.
Ţene este şi proprietarul site-ului Napoca News.
UDMR Cluj a depus plângere la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici
Ioan Vasile Ţene a fost subiectul unor adrese trimise tot vineri, 21 iulie, de către UDMR Cluj şi USR Cluj.
Reprezentanţii UDMR Cluj au declarat vineri, într-un comunicat de presă, că se vor adresa Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici unde vor depune o plângere legat de numirea lui Ioan Ţene ca şef al Departamentului pentru Învăţământ, Cultură, Culte, Sport şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
”Urmând seria procedurilor oficiale, primul demers pe care îl vom întreprinde va fi formularea unei plângeri la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi la Primăria municipiului Cluj Napoca referitor la numirea lui Ioan Ţene”, a declarat Csoma Botond, preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR Cluj.
Reprezentanţii UDMR au contesta, în ultima perioadă, şi la CNCD numirea Ioan Ţene - pe care-l califică drept ”extremist” - în postul de conducere al Departamentului pentru învăţământ, cultură, culte, sport şi protecţie socială din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
La sfârşitul lui iunie, UDMR Cluj a semnalat că Ioan Ţene nu ar fi compatibil cu exercitarea unei funcţii publice deoarece ”declaraţiile sale din spaţiul public au fost de multe ori ofensatoare şi discriminatoare la adresa comunităţii maghiare”.
UDMR a depus deja o plângere în acest sens la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, iar în urma demersului a fost deschisă o anchetă administrativă cu scopul de a fi retrasă numirea lui Ţene din această funcţie.
„În baza Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ am formulat o contestaţie la ANFP şi la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Aceste două instituţii sunt responsabile de organizarea concursului pentru ocuparea acestui post şi în urma căruia un funcţionar extremist, naţionalist, simpatizant al Gărzii de Fier a reuşit performanţa de a fi numit la conducerea Departamentului Cultural din cadrul Primăriei. Azi am depus plângere oficială la ambele instituţii. Suntem conştienţi de faptul că şi societatea civilă de multă vreme este preocupată de această problemă, au fost adunate peste 2.300 de semnături din partea ONG-urilor pentru retragerea numirii în funcţie a lui Ioan Ţene”, a mai declarat deputatul UDMR de Cluj.
Botond precizează că CNCD a solicitat completări la dosarul de contestare depus de UDMR şi că dosar a fost trimis în cursul săptămânii la Bucureşti. Cât priveşte contestaţia formulată în cadrul procedurii iniţiale, aceasta are semnături de la reprezentanţi de la mai multe organizaţii precum UDMR Cluj, USR, Comunitatea Evreiască din Cluj, Grupul pentru Dialog Social şi organizaţia Romani Criss.
USR Cluj trage de mânecă primăria
Şi deputatul USR Adrian Dohotaru a trimis azi o cerere Primăriei Cluj-Napoca, se arată pe site-ul USR Cluj în care cere o copie a deciziei prin care Ioan Vasile Ţene a fost numit şef la Biroul Învăţământ, Cultură, Culte, Sport şi Societate.
Conţinutul cererii:
„Către Primăria Municipiului Cluj-Napoca,
Subsemnatul Adrian Octavian Dohotaru, în calitate de membru al Parlamentului României, Camera Deputaţilor, circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, şi de membru al partidului Uniunea Salvaţi România (USR), cu sediul în Bucureşti, Str. Carol Davila Nr. 91, Parter, Ap. 1, Sectorul 5, formulez prezenta cerere în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Vă rog să-mi comunicaţi o copie a deciziei prin care a fost numit d-nul Ţene Ioan Vasile în funcţia de şef al Biroului Învăţământ, cultură, culte, sport, societate. Menţionez că nu este necesară şi copia contractului individual de muncă. Totodată, vă rog să cenzuraţi elementele care ţin de remuneraţie.
Doresc ca informaţiile solicitate să îmi fie furnizare în format electronic la cl@usrcluj.ro
Vă mulţumesc anticipat pentru amabilitate,
Cu stimă,
Adrian Octavian Dohotaru“
Mai puteţi citi: