Povestea menajerei române care a comis „jafurile secolului” la Londra. Printre păgubiţi, Tamara Ecclestone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O poză în care Maria apare purtând la gât colierul Tamarei a ajuns la procurori. FOTO: BBC
O poză în care Maria apare purtând la gât colierul Tamarei a ajuns la procurori. FOTO: BBC

O româncă de 47 de ani, angajată ca menajeră, a reuşit „jafurile secolului” în Londra. Ajutată de fiul ei şi de încă doi români, Maria Meşter a furat bani şi bunuri în valoare de peste 25 de milioane de lire sterline, adică peste 30 de milioane de euro.

Maria Meşter a fost angajată ca menajeră în Italia, la Milano, dar a găsit repede o modalitate prin care putea procura mult mai mulţi bani decât îi oferea slujba sa modestă. Sătulă să şteargă praful şi să se ocupe de curăţenie în casele italienilor, ea şi-a descoperit veleităţi nebănuite, aşa că şi-a dat demisia şi a părăsit Italia. Şi a dat dovadă de o inventivitate şi de un curaj ieşite din comun când, alături de fiul ei, Bogdan Savastru şi de alţi doi români, Alexandru Stan şi Sorin Marcovici, a comis mai multe spargeri, cele mai multe în Londra. 

Lovitura vieţii

Conform BBC, Maria Meşter, ajutată de ceilaţi trei membri ai bandei, a dat lovitura vieţii sale pe 13 decembrie 2019. Pe 13 decembrie 2019, românca a jefuit vila Tamarei Ecclestone, fiica magnatului care a deţinut Formula 1, de unde a sustras bijuterii şi obiecte în valoare de 25 milioane de lire sterline.

Maria a profitat de faptul că Tamara şi soţul ei, Jay Rutland, plecaseră într-o vacanţă de trei săptămâni şi au pătruns nestingheriţi în reşedinţa somptuoasă, de unde au furat o serie de obiecte de valoare. Jurnaliştii englezi spun că românii au acţionat precum Spiderman.

Potrivit procurorilor, ei ar fi furat numai din casa fiicei miliardarului o colecţie preţioasă de bijuterii, printre care şi un ceas Cartier primit cadou de nuntă, în valoare de 95.000 de euro. Totodată, fiica magnatului a mai reclamat dispariţia unor inele şi cercei de mare valoare, precum şi a unei brăţări în valoare de peste 100.000 de dolari. Mai devreme, pe 1 decembrie, românii dăduseră o spargere la vila lui Frank Lapard, antrenorul lui Chelsea, de unde au plecat de asemenea cu o pradă bogată. 

Procurorul Paul Jarvis a remarcat dificultatea acţiunii, pentru că membrii bandei au fost nevoiţi să escaladeze mai multe garduri şi să treacă peste alte două proprietăţi, astfel că riscul la care s-au expus a fost unul semnificativ. Între cele două spargeri, cei patru români au spart şi reşedinţa familiei lui Vichai Srivaddhanaprabha, regretatul patron al echipei de fotbal Leicester, de unde au furat obiecte în valoare de un milion de lire.

Se plimba cu cerceii furaţi la ureche

Cu toate acestea, procurorii britanici nu exclus varianta ca Maria Meşter să fi dat şi alte lovituri, în discuţie fiind furturi care ajung la impresionanta sumă de 60 de milioane de lire sterline. 

Românca a fost prinsă  şi arestată la scurt timp după jaf, pe aeroportul Standsted din Londra, când se pregătea să fugă în Japonia. În acel moment, ea purta o pereche de cercei de 300.000 de lire sterline, dintre cei furaţi din vila Tamarei Ecclestone. Anchetatorii au găsit şi alte dovezi, printre care şi o fotografie postată de Maria pe Facebook unde poartă un colier aparţinându-i tot fiicei magnatului.  

Şi fiul ei, Bogdan Savastru, a fost arestat câteva zile mai târziu, dar pe un alt aeroport londonez, Heathrow.  Ulterior, au fost arestaţi şi ceilalţi doi membri ai bandei, Alexandru Stan, agent de securitate, alături de barmanul Sorin Marcovici. Toţi patru neagă că ar fi luat parte la jafuri, însă sunt acuzaţi oficial în acest caz, iar procesul se derulează la Isleworth Crown Court.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Chinurile îndurate de o româncă sechestrată şi violată de un cuplu de spanioli. „Au fost doar săruturi, fără jucării sau ceva“

Ilona Scott, românca arhitect din SUA: „M-am născut într-un lagăr din Kazahstan“

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite