Poştaşii clujeni ies în stradă: „Vrem salarii decente“
0Peste 200 de salariaţi din cadrul Poştei Române regiunea Cluj vor ieşi in stradă, nemulţumiţi de situaţia actuală a companiei. Ei cer depolitizarea managementului, stoparea desfiinţării unităţilor poştale, oprirea disponibilizărilor, dar şi revenirea la programul complet de lucru al salariaţilor.
Sindicaliştii de la Poştă vor picheta sediul Prefecturii Cluj vineri, între orele 14.00 şi 15.00. „Compania Naţională Poşta Română are probleme destul de serioase din punct de vedere al salarizării şi a condiţiilor de muncă. În primul rând, am dori stoparea desfiinţării subunităţilor poştale, păstrarea locurilor de muncă şi aceste locuri de muncă să fie sigure şi să fie plătite 100%, nu cu diminuarea salarială prin reducerea zilelor de lucru de la cinci la patru zile de lucru sau chiar mai mult pe lună. Vrem foarte mult să se încerce să se aducă nişte contracte viabile şi să se facă nişte venituri ca această companie să reziste“, a declarat Carol Sinka, preşedinte Sindicatul Poşta Română Cluj.
Potrivit lui Sinka, la nivelul judeţului Cluj, urmează să fie disponibilizaţi, începând cu 1 aprilie, 25 de salariaţi care vor pleca cu salarii compensatorii.
La rândul său, Marcel Giurge, din cadrul conducerii Sindicatului Naţional al Poştei Române, a atras atenţia că 36.000 salariaţi se află într-o situaţie economică dezastroasă, iar compania se îndreaptă spre un declin financiar.
„Au desfiinţat subunităţile şi au transferat salariaţii la oficiul poştal cel mai apropiat. Ei sunt afectaţi şi cetăţenii din acele localităţi care beneficiu de servicii poştale acasă. În acest fel o să scadă veniturile poştei, dar şi clienţii. Măsura luată cu reducerea programului de lucru a salariaţilor a redus salariul“, a declarat Marcel Giurge.
Potrivit lui Giurge, salariul mediu net în cadrul companiei e 1.100 lei. „Dacă din sumă reducem 12%, vă daţi seama cu cât rămân salariaţii, nu ştiu dacă suma rămasă le permite să-şi plătească întreţinerea şi strictul necesar pentru o lună. 4.000 de subunităţi poştale, de tip agenţie, funcţionau în locuinţa salariatului, unde nu plăteau niciun tip de chirie", a declarat Marcel Giurge.