Peste 130 de angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii vor fi concediaţi în noiembrie. La combinat rămân 230 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii angajaţi ai Mechel de la Câmpia Turzii au ieşit în stradă pentru primirea salariilor compensatorii. FOTO: Remus Florescu
Foştii angajaţi ai Mechel de la Câmpia Turzii au ieşit în stradă pentru primirea salariilor compensatorii. FOTO: Remus Florescu

Angajaţii de la Mechel Câmpia Turzii - 134 de persoane - au început să primească, de astăzi, preavizele în care sunt anunţaţi că vor fi disponibilizaţi din luna noiembrie. Ei vor primi trei salarii compensatorii. La combinat rămân 230 de persoane. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj are pentru aceştia un proiect asemănător cu cel pentru recalificarea şomerilor de la Nokia.

"Preavizele sunt pentru 20 de zile lucrătoare, astfel încât aceste persoane vor pleca din combinat undeva prin 5 noiembrie, urmând să primească trei salarii compensatorii. La Mechel Câmpia Turzii mai rămân circa 230 de persoane care aşteaptă depunerea de către administratorul judiciar a planului de reorganizare judiciară, în 5 decembrie, pentru a vedea care va fi viitorul combinatului. Acesta plan trebuia depus mai demult, dar s-a tot amânat depunerea lui", a spus liderul de sindicat Ioan Pascu, pentru Mediafax. Potrivit acestuia, cei 230 de angajaţi care mai rămân la Mechel Câmpia Turzii au de lucru, în condiţiile în care se înregistrează comenzi din partea unor parteneri ai societăţii. Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj, Daniel Don, a declarat pentru "Adevărul" că aceşti disponibilizaţi nu sunt cuprinşi în proiectul combinatului social de la Câmpia Turzii. Combinatul social este un proiect european cu ajutorul căriua 250 de şomeri de la Mechel Câmpia Turzii vor munci în primul combinat social din ţară. Cei mai mulţi dintre ei vor face şoşoni pentru clăpari care vor ajunge în Europa şi America de Nord, însă doar după ce vor urma un stagiu la o fabrică din Oradea. Combinatul va fi deschis din ianuarie 2014. "Totuşi avem în proiect pentru aceste persoane un program asemănător cu cel care a vizat recalificarea şomerilor de la Nokia", a susţinut Don. Printr-un proiect european în valoare de circa 6 milioane de euro au fost recalificaţi circa 2.000 de şomeri de la Nokia, dintre care foarte mulţi şi-au găsit locuri de muncă. Aceştia au beneficiat pe lângă cursuri de training, inclusiv de bani de transport sau de achiziţionarea de haine pentru a se prezenta la interviuri sau achiziţionarea unor truse cu unelte pentru desfăşurarea diferitelor tipuri de activităţi.  

Concediere colectivă

Administratorul judiciar care se ocupă de Mechel Câmpia Turzii după intrarea în insolvenţă a anunţat conducerea sindicatului, în 29 iulie, despre intenţia de concediere colectivă a 134 de angajaţi, aceştia urmând să primească trei salarii compensatorii. Atunci, liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, declara că procedura de concediere colectivă declanşată este legală, în conformitate cu Codul Muncii. Anterior, mai exact la începutul lunii iulie, administratorul judiciar al combinatului Mechel Câmpia Turzii, care a intrat în insolvenţă în 17 aprilie, a dispus disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajaţi ai societăţii, măsura fiind considerată atunci "ilegală" de către sindicat.

LItigiu în instanţă

Tribunalul Comercial Cluj a admis, în 17 iulie, solicitarea sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii de anulare a procedurii de concediere a celor peste 140 de angajaţi ai combinatului şi a dispus anularea preavizelor acestora. Preşedintele Tribunalului Comercial Cluj, Flavius Moţu, declara că procedura de concediere colectivă derulată în cazul angajaţilor de la Mechel Câmpia Turzii nu a fost legală.  Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii (INSI) este a treia fostă companie a grupului Mechel care a solicitat intrarea în insolvenţă. Cererea de intrare în insolvenţă a fost înaintată instanţei în 22 martie, potrivit unui comunicat transmis de companie, în 12 aprilie, pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Alte două companii care au fost deţinute de grupul rus Mechel în România, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, au intrat în insolvenţă în luna februarie, respectiv în luna martie.

Combinat în insolvenţă

Grupul rus Mechel a vândut, în februarie, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 de euro) combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.  Firma Invest Nikarom, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă. Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii, intrat în insolvenţă în luna aprilie, şi-a reluat, în 20 mai, activitatea de producţie.

Citeşte şi 

FOTO VIDEO Şomerii de la Mechel Câmpia Turzii vor face şoşoni de schi pentru compania franceză Salomon

Gigantul Bosch angajează 1.000 de persoane. Ce salarii se vor plăti şi ce cer nemţii de la muncitorii lor

Bosch organizează special un târg de joburi la Cluj ca să-şi angajeze circa 100 de oameni

Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investiţie din Alba în ultimii 10 ani

Compania Bosch inaugurează a treia fabrică la Blaj: 45 de milioane de euro investiţie şi 320 de noi locuri de muncă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite