Oraşul unde găseşti biblioteca în parc
0Clujeanul Victor Miron, cel care a creat conceptul de book-selfie, continuă campania sa de promovare a lecturii începută prin februarie-martie cu o nouă acţiune: o bibliotecă în aer liber în Parcul Central. Zeci de volume stau pe „rafturile“ unei cafenele pe bicicletă din parc.
„O carte e bună dacă te face să citeşti şi alte cărţi“, crede Victor Miron, un clujean care se încăpăţânează, de luni bune, să-i facă pe oameni să citească oriunde s-ar afla, la service-ul auto, la stomatolog, la coafor sau în parc. Prin campania pe care o coordonează şi care se numeşte „Cărţile pe faţă“ vrea să-I convingă pe oameni de importanţa lecturii.
Noua sa ispravă este o bibliotecă în aer liber în Parcul Central, locul unde trec zilnic zeci de oameni şi unde, în timpul anului, au loc numeroase evenimente precum Festivalul Jazz in the Park şi Marea Hămăceală.
„La ambele evenimente am avut cărţi pe o pătură, iar alături mesajul: «Cărţile sunt aici pentru a fi citite. Ia una şi lasă alta în schimb»“. Oamenilor le-a plăcut iniţiativa noastră şi ne-au întrebat dacă nu am putea face asta zilnic. Aşa a apărut ideea bibliotecii în aer liber“, povesteşte Victor Miron.

Relaxare în parc cu cărţi şi hamace FOTO: pagina de Facebook a campaniei „Cărţile pe faţă“
Iar din primele zile ale lui august biblioteca în aer liber funcţionează cot la cot cu cafeneaua pe bicicletă Queen’s, de la intrarea în Parcul Central, lângă Chios. Cei care cumpără cafea sunt îmbiaţi de proprietara cafenelei, Laura Apahidean (foto mai jos, bruneta în fustă), să ia şi o carte cu împrumut.
Cum funcţionează „împrumutul“ la această bibliotecă? Cei care iau un volum îl pot citi fie în parc, fie acasă. Dacă oamenii vor să plece din parc cu cartea, atunci trebuie să lase o altă carte în schimb ca să fie mereu un anume număr de cărţi în biblioteca din parc. Nu se ţine nicăieri o evidenţă cu numele celor care împrumută şi cărţile pe care le împrumută.

Cafeneaua pe bicicletă din Parcul Central FOTO: pagina de Facebook a cafenelei
Dintre cărţile care pot fi citite sunt atât autori români precum Mircea Eliade, cât şi cărţi recente („Ce mi-a şoptit o vrăbiuţă“ de Biz Stone, unul dintre fondatorii Twitter), beletristică, memorii, cărţi de bussines, volumele din seria "Cărţile care ne-au făcut oameni" (care conţine mărturisiri despre cărţile care au avut impact în vieţile a 19 personalităţi culturale din România printre care amintim Neagu Djuvara, Andrei Pleşu sau Victor Rebengiuc).
Programul acesti biblioteci inedite este de la ora 11.00 până seara, la ora 21.00.

Căsuţe cu cărţi
„Zilele acestea vrem să punem o căsuţă cu cărţi în Parcul Iulius Mall. Căsuţa are scrisă pe ea sigla campaniei (foto dreapta, sursa foto: pagina de Facebook a campaniei „Cărţile pe faţă“). Ne-am propus să avem cel puţin 100 astfel de căsuţe în aer liber în Cluj“, spune Victor Miron.
Căsuţe vor fi puse şi în Parcul Central, lângă bănci, însoţite de mesajul „Împrumută de la o bancă“. „Inevitabil, oamenii vor alege o carte“, crede clujeanul.
Mai puteţi citi:
Oraşul unde cafenelele se clasifică după stele, ca hotelurile
Clujeanul care a creat noul selfie, book-selfie: „Românii nu citesc pentru că nu e cool să citeşti“
VIDEO Cum să-i faci pe oameni să citească: un service din Cluj şi-a deschis bibliotecă