O nouă punere în scenă la Teatrul Maghiar: „Schimbarea la faţă” (GALERIE FOTO)
0
Arhitecţii Szabolcs Guttman şi Orban György au prezentat, în decembrie, autorităţilor un proiect de modernizare a zonei Teatrului şi Operei Maghiare de Stat.
Proiectul prevede extinderea clădirilor Teatrului Maghiar, cu circa 5.000 de metri pătraţi. Plan cuprinde şi realizarea, în zonă, a unei alei pietonale pe marginea Someşului şi a unui parking subteran. CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
Szabolcs Guttman (fostul arhitect-şef al Sibiului - n.r.), restabilit în Cluj, oraşul său natal, şi Orban György, un tânăr arhitect de 25 de ani, au finalizat, în luna decembrie, un studiu urbanistic de pre-fezabilitate care ar putea schimba complet zona Teatrului Maghiar de Stat. Planul prevede realizarea mai multor obiective, analizate de multă vreme de arhitecţii clujeni. Este vorba, pe de o parte, despre extinderea şi unificarea corpurilor de clădire care aparţin de Teatrul Maghiar de Stat şi Opera Maghiară, iar pe de altă parte, despre deschiderea unei alei pietonale pe malul Someşului. O altă parte importantă a proiectului este realizarea unui parking subteran în faţa Teatrului. Proiectul a fost prezentat, în decembrie, autorităţilor. După primele discuţii avute de directorul Teatrului Maghiar, Tompa Gábor, cu primarul Sorin Apostu, acesta din urmă a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că municipalitatea va sprijinii proiectul. Apostu însă nu a precizat dacă primăria va finanţa o parte din proiect.
Pasul următor, adică realizarea unui studiu de fezabilitate şi a unei licitaţii de proiectare, depinde de fondurile pe care le va primi Teatrul de la Ministerul Culturii.
Un vis de 2,5 milioane de euro
Directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Tompa Gábor, spune că întreg proiectul reprezintă „un vis de câţiva ani“ încoace. „Este posibilitatea de a despărţi Teatrul Maghiar de Opera Maghiară din punct de vedere fizic. Pentru că împărţirea unei scene fără alte posibilităţi adecvate de repetiţii este ceva foarte greu“, a declarat regizorul Tompa Gábor. Astfel, atât Teatrul cât şi Opera îşi desfăşoară spectacolele şi o mare parte din repetiţii în aceeaşi sală.
Extinderea clădirii prevede realizarea unei săli de spectacole de circa 400 de locuri pentru Teatrul Maghiar. De asemenea, proiectul prevedea realizarea a încă două noi corpuri de clădire, care împreună cu noua sală de spectacole, ar totaliza un spaţiu de 5.000 de metri pătraţi utili pentru cele două instituţii. Aici se vor amenaja birouri, săli de repetiţie, spaţii comerciale şi un foaier modern. Costurile de extidere sunt estimate de Tompa Gábor la 2 - 2,5 milioane de euro. „Care nu este o sumă atât de importantă. Să ne gândim la transferul unor jucători de la CFR Cluj, nu ?“, spune Tompa Gábor.
Investiţie cu mai mulţi „actori“
Pentru ca proiectul să revigoreze întreaga zonă, cei doi arhitecţi au gândit un plan urbanistic mai amplu. Acesta prevede realizarea unui parking subteran cu trei niveluri în faţa Operei Maghiare, care va avea 300-350 de locuri. De asemenea, se prevede şi realizarea unei alei pietonală pe malul Someşului, de la Teatru până la Podul Astoria.
Aceasta, înseamnă, conform, directorului Tompa Gábor că la realizarea proiectului ar trebui să contribuie şi alte instituţii. „Arhitecţii au venit cu un proiect foarte interesant şi foarte bun în care actorii se înmulţesc. De la Primărie, la Ministerul Culturii, Teatru, băncile cu sedii în zonă. Direcţia de Ape, Electrica şi altele. Toţi ar fi nişte actori ai unui proiect de amploare în care Teatrul ar reprezenta 20 la sută“, spune Tompa Gábor.
Ce prevede proiectul
Unificarea clădirilor Teatrului şi Operei Maghiare
Demolarea clădirii vechi de birouri a Operei Maghiare, care are probleme de rezistenţă
Realizarea unei noi săli de teatru de 350-400 de locuri
Realizarea unei alei de promenadă de la Operă până la podul „Astoria“
Realizarea unui parking subteran de 300-350 de locuri în faţa noii clădiri
Un nou foaier şi noi spaţii de birouri