Nutriţionistul Nicolae Hâncu: peste jumătate din clujenii testaţi sunt obezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţionistul Nicolae Hâncu a prezentat, duminică, bilanţul acţiunii demarate săptămâna trecută de verificare a stării de sănătate a clujenilor. Potrivit lui Hâncu, în cele trei zile de campanie, s-au prezentat peste 4600 de clujeni pentru a-şi testa tensiunea, greutatea sau glicemia.

Mai mulţi politicieni clujeni din partea USL l-au cooptat pe medicul nutriţionist Nicolae Hâncu într-o acţiune de verificare a stării de sănătate a clujenilor, acţiune demarată săptămâna trecută în cele mai importante cartiere din oraş.

„În primul rând, obiectivul cel mai important a fost alertatea populaţiei asupra supraponderalităţii, obezităţii, fumatului, alimentaţiei nesănătoase, hipertensiunii arteriale. Potrivit datelor preliminare despre starea de sănătate a populaţiei, din cei 4600 de clujeni testaţi, mai mult de jumătate suferă de obezitate şi au probleme cu controlul supraponderal. Un număr important au probleme cu tensiunea arterială, destul de mulţi au fost depistaţi cu glicemie crescută. Persoanele cu probleme au fost îndrumate spre medicii de familie, spre nutriţionişti, cardiologi", a precizat nutriţionistul Nicolae Hâncu.

Potrivit lui Marius Bojiţă, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie, acţiunea de prevenţie este foarte importantă într-un stat în care banii pentru sănătate nu sunt suficienţi.

„Într-un sistem de sănătate care funcţionează normal prevenţia e una din etapele obligatorii ca sistemul de sănătate să funcţioneze pentru ca economiile la bugetul statului să se facă mult mai uşor. Dacă aceşti cetăţeni nu erau depistaţi la timp, boala evoluează, costurile de sănătate se dublează. E normal ca într-o ţară în care finanţarea sistemului de sănătate este cum este, să nu ne batem joc de puţinii bani pe care îi avem", a precizat Bojiţă.

adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Cluj despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla în timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012.



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite