Video Nod rutier important construit între Cluj-Napoca și Turda. Cum s-a lucrat pe noul drum expres al Clujului
0La mijlocul acestui an ar putea fi deschiși traficului rutier primii kilometri din Drumul Expres DEx4 Turda–Dej, un tronson de cinci kilometri care va lega Autostrada Transilvania de șoseaua Cluj Napoca - Turda, în nodul rutier Tureni.

Din toamna anului 2023, în vecinătatea municipiului Turda se află în șantier un tronson de cinci kilometri din DEx4, care va funcționa ca o legătură între Autostrada Transilvania A3 și DN1, în zona localității Tureni.
Pe acest sector se construiesc șapte poduri și viaducte. Restul traseului dintre Turda și Dej, cu o lungime estimată de aproximativ 70 de kilometri, se află în prezent în faza de planificare.
Lucrările la cei cinci kilometri ai șoselei de mare viteză, care va scoate o parte a traficului greu din Turda, respectiv camioanele care tranzitează municipiul dinspre Alba spre Cluj - Napoca, spre centura din zona Aeroportului se apropie de final.
Constructorii au mobilizat utilajele pentru a finaliza noul nod rutier, construit la Tureni, pentru a lega prima parte a DEx4 de șoseaua DN1 Turda - Cluj- Napoca.
„Avans semnificativ pe șantierul drumului expres care va asigura legătura între DN1 și A3 (DEx4). Lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 85 la sută. Pe șantier lucrează 380 de muncitori și sunt folosite 170 de utilaje. Se desfășoară, în special, lucrări la terasamente, consolidări, amenajarea drenurilor, rigolelor și șanțurilor. Dacă ritmul se menține, lucrările ar putea fi finalizate în luna iunie a acestui an (2025)”, informa recent Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe pagina sa de Facebook.














Contractul atribuit de statul român în 2023 Asocierii Dimex2000 - Obras - OPR - Autotehnorom este finanțat prin Programul Transport 2021–2027 și are o valoare de 562,61 milioane de lei (fără TVA). După deschiderea circulației, DEx4 va conecta localitatea Tureni de municipiul Cluj-Napoca (prin DN1 și A3), completa reprezentantul CNAIR.
Circa 30 de kilometri de drumuri expres, finalizate în 2025
În 2025, este estimată finalizarea altor două secțiuni de drumuri expres. În faza finală a construcției se află și șoseaua DEx6 Brăila-Galați, cu o lungime de 10,76 kilometri. Pe acest sector este construit un pod hobanat (n.r. suspendat pe cabluri) peste râul Siret, cu o lungime de 307 metri.
Sunt în curs de finalizare și lucrările la ultimii 13 kilometri din tronsonul 4 din Drumul Expres Craiova–Pitești (DEx12), pe care autoritățile l-au numit și „Oltenia Expres" sau „Autostrada Ford", cu o lungime totală de 121 de kilometri.
Triunghiul de autostrăzi al Turzii
Municipiul Turda (județul Cluj), înființat pe ruinele orașului antic Potaissa, are puțin peste 43.000 de locuitori și este cunoscut turiștilor mai ales pentru Cheile Turzii și Salina Turda. A fost, mult timp, un nod de tranzit aglomerat pentru cei care călătoreau spre Cluj-Napoca, aflat la circa 30 de kilometri distanță.
Din 2021, odată cu finalizarea Autostrăzii A10 Sebeș–Turda, municipiul a devenit unul dintre cele mai importante noduri de infrastructură rutieră din România.
Așa-numitul „triunghi de autostrăzi” al Turzii, aflat la intrarea în municipiu dinspre Alba Iulia și Târgu Mureș, conectează A10 (Sebeș–Turda), A3 (Târgu Mureș–Cluj-Napoca) și Drumul Național 1. Acesta a fost construit la circa cinci kilometri de centrul orașului, în vecinătatea localităților Mihai Viteazu și Cheile Turzii.
Prima autostradă care a traversat Turda – un sector al Autostrăzii Transilvania, între Turda și Gilău – a fost finalizată în 2010. Nodul rutier a fost completat în 2018, odată cu inaugurarea unor sectoare din A10. Nodul de la Tureni, a cărei finalizare este programată în 2025, se află la ieșirea din Turda spre Cluj-Napoca, în apropiere de Cheile Tureni.