Muzeul copiilor din Cluj sau locul unde toate obiectele nu doar că pot fi atinse, ci îi ajută pe cei mici să descopere lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loc de joacă pentru cei mici, ca-n Vest, făcut cu fonduri europene  FOTO Florina Pop
Loc de joacă pentru cei mici, ca-n Vest, făcut cu fonduri europene  FOTO Florina Pop

La câţiva kilometri de Cluj, o familie deschidea în urmă cu un an un loc de joacă pentru copii, total diferit de ce există în ţară. Acolo cei mici nu doar că se pot juca în voie cu părinţii alături, dar învaţă jucându-se despre lumea înconjurătoare: ce e centrul de greutate, cum să rezolve diverse probleme, văd cum arată coloana vertebrală la om şi la animale. Un astfel de spaţiu e ceva obişnuit în State, unde familia Rusu a petrecut vreo 10 ani.

Muzeul copiilor de lângă Cluj e un altfel de loc de joacă creat cu multă pasiune şi entuziasm, nu doar cu bani europeni. E spaţiul unde copilăria se întâlneşte cu şcoala şi distracţia, unde cei mici pot explora în voie lumea, iar cei mari le devin pe loc camarazi de joc. Spaţiul se află la câţiva kilometri de Cluj, în comuna Apahida. Se numeşte Exploratoriu. Povestea Muzeului copiilor începe cu noi am locuit în America 10 ani, la Chicago.

Este vorba de familia Rusu. Şi-au dus băieţii la un Muzeu al copiilor din Chicago. 

muzeu
„Ne-a intrigat şi ne-am întrebat ce e cu denumirea asta. Când am intrat înăuntru şi am văzut că e opusul unui muzeu, că eşti încurajat să atingi tot ce e acolo şi să interacţionezi cu jucăriile. Şi mergeam de fiecare dată cu plăcere, cu prietenii de familie. Noi socializam în timp ce copiii noştri se jucau“, povesteşte Mircea Rusu (foto în centru; în dreapta sa, Alida Cunneen).

De câţiva ani au revenit acasă, la Cluj, şi li se părea ciudat că nu există muzee ale copiilor în România. Îşi aminteau cu nostalgie de locurile de joacă din SUA, de cât de încântaţi erau copiii de acele locuri şi de ceea ce descopeau acolo. Şi s-au apucat să creeze un astfel de loc la ei acasă.

Împreună cu alţi oameni de bine - Ioana Sbârcea de la Fundaţia Doctrina, Mihaela Tămaş (unul dintre cei ce au scris proiectul), Alida Cunneen - au scris un proiect cu fonduri europene al cărui titular este municipiul Sebeş. Aşa au pus pe hârtie ideile lor, apoi au cerut finanţare şi aşa a început totul. Au căutat acel loc care să fie potrivit pentru planurile lor şi l-au găsit la ieşire din Cluj, unde era un fost depozit de flori (foto mai jos, credit foto: Facebook/Exploratoriu).

muzeu copiilor cluj foto florina pop

Apoi au comandat din România tot felul de jucării menite să pună la încercare logica, îndemânarea şi alte abilităţi ale celor mici. O parte din jucării, adaugă Mircea Rusu, le-au primit ca donaţii de la străini.

Jocuri şi exponate interactive. Copiilor le sunt explicate şi unele fenomene fizice. „Multe exponate au fost concepute ca o familie să-şi poată aduce toţi copii, indiferent de vârstă“, subliniază Mircea Rusu, tată a doi băieţi, cu al treilea pe drum.
muzeul copiilor cluj foto florina pop

Împreună cu soţia şi cumnata sa şi-a propus ca Muzeul copiilor să fie perceput ca un spaţiu unde şi părinţi să poată experimenta anumite jocuri, doar e spaţiu destul de explorare. Muzeul are 800 de metri pătraţi în interior, iar afară o curte generoasă de 5.000/6.000 de metri pătraţi care a fost şi dată în folosire în vara asta. Spaţiul e închiriat pe 5 ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului. Ne-am bucurat de sprijinul multor oameni sufletişti care ne-au înţeles şi la bani, ne-au aşteptat, inclusiv unii furnizorii, mărturiseşte Mircea Rusu.

image

Mai puteţi citi:

„Doamna de Fier“ a învăţământului britanic. Înainte să vină în Ardeal, se întreba: „Transilvania? Chiar există?“

FOTO Celălalt BAC. Şcoala unde se dă Bacalaureatul fără stres, ca-n Anglia

FOTO-VIDEO Prima şcoală “verde”  din România: Transylvania College din Cluj. O investiţie de circa 650.000 de euro

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite