Mesajul Prinţului Charles, patronul Festivalului Transilvania Fest: „Tradiţiile şi cultura României rurale sunt lucruri pentru care merită să luptaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câţiva zeci de clujeni au participat la deschiderea Festivalului Transilvania Fest. Unii admirau fotografiile cu meşteşugari  - cum este cea cu împletitorul de coşuri - expuse în Piaţa Unirii  FOTO: Florina Pop
Câţiva zeci de clujeni au participat la deschiderea Festivalului Transilvania Fest. Unii admirau fotografiile cu meşteşugari  - cum este cea cu împletitorul de coşuri - expuse în Piaţa Unirii  FOTO: Florina Pop

Festivalul itinerant de cultură şi mâncare Transilvania Fest, ajuns la cea de-a opta ediţie, a fost deschis oficial vineri seara, 20 septembrie, cu discursurile oficialităţilor locale, dar şi prin citirea a două mesaje din partea patronilor spirituali ai acestei manifestări: Prinţul Charles de Wales şi Principesa Margareta a României.

Ediţia a opta a Festivalului itinerant de cultură şi mâncare Transilvania Fest a fost deschis oficial vineri, 20 septembrie,  cu discursuri din partea oragnizatorilor evenimentului, a partenerilor şi citirea a două mesaje din partea patronilor spirituali ai manfestării.
Publicul din Piaţa Unirii nu era unul numeros.

Mesajul Prinţul Charles

În mesajul trimis, Prinţul Charles vorbeşte despre frumuseţea peisajului şi dulceaţa produselor autohtone care l-au cucerit, despre importanţa promovării produselor locale şi pe rafturile marilor supermarketuri, dar şi despre moştenirea care trebuie să o lăsăm generaţiilor viitoare.

Cora Moţoc, consilier politic al Ambasadei Marii Britanii şi reprezentant al Centrului Raţiu pentru Democraţie (un important ONG din Turda) a citit mesajul Prinţului Charles de Wales după ce a spus că este plăcut surprinsă de căldura cu care Alteţa sa Regală, Prinţul de Wales, a scris rândurile trimise:

„Doamnelor şi domnilor

În calitatea mea de patron internaţional al acestui eveniment sunt încântat să am ocazia de a spune câteva cuvinte în deschiderea celei de-a opta ediţii a Transilvania Fest, care are loc anul acesta la Cluj-Napoca.

Am văzut programul evenimentului şi singurul meu regret este că nu pot să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Trebuie să încep prin a-i lăuda pe organizatorii acestui festival cultural şi de ospitalitate pentru sprijinul pe care îl dau dezvoltării comunitare din întreaga Transilvanie şi pentru legătura pe care o creează între rural şi urban.
Asemenea legături sunt esenţiale nu numai pentru a pune accent pe importanţa agriculturii în această frumoasă regiunie, dar şi pentru a stimula economia rurală şi, prin aceasta,  pe a întregii Românii.

Una dintre principalele atracţii ale României constă în ceea ce a reuşit să păstreze până acum: peisajul extraordinar conservat, precum şi tradiţiile rurale care influenţează meşteşugurile, muzica, dansul şi arhitectura.
Dar România trece şi prin multe schimbări, iar tendinţa îngrijorătoare pe care o observ este de exod al populaţiei de la sat.
Populaţia rurală a scăzut cu 15% în ultimii 10 ani, iar vârsta medie a agricultorilor şi fermierilor este în continuă creştere. Acesta este un subiect care trebuie să ne preocupe şi poate am putea lua exemplul altor ţări din Europa unde zonele rurale au reuşit să atragă venituri suplimentare din dezvoltarea agroturismului şi eco-turismului.

transilvania fest cluj

Astfel de forme de turism includ promovarea drumeţiilor în natură, ciclismul, observarea păsărilor şi a faunei sau pescuitul. Asta creează locuri de muncă suplimentare cum ar fi de: ghizi, meşteşugari sau proprietari de pensiuni, dar nu numai.
Totuşi, acest tip de dezvoltare trebuie făcut într-un fel care nu produce efecte negative şi cu multă grijă pentru natură şi mediul înconjurător pentru a ne asigura că ceea ce face ca România să fie un loc special nu se va pierde atât din punct de vedere al naturii şi peisajului, cât şi al tradiţiilor unice pe care le-aţi moştenit de la strămoşi.

Istoria tradiţiilor din jurul Clujului şi a biodiversităţii rezultate sunt vizibile cu ochiul liber şi face ca păşunile şi fâneţele, ca de altfel mare parte din peisajul transilvănean, să fie unice şi de neînlocuit dacă se vor pierde. Din acest punct de vedere trebuie să învăţăm din lecţiile dureroase ale Marii Britanii şi ale Europei de Vest unde multe locuri de valoare s-au pierdut pe veci în ultimii 60 de ani.

image

Este imperativ, de aceea, să luăm măsuri pentru a proteja aceste zone pentru generaţiile viitoare, iar voi toţi aveţi un cuvânt de spus şi un rol în asta. Achiziţionarea de produse locale, de cele mai multe ori produse naturale, fără folosirea chimicalelor, este bună astăzi pentru consumatori, pentru mediul înconjurător, cât şi pentru reducerea amprentei de carbon.    

Sunt încântat să aud că asociaţiile de producători bio au negociat posibilitatea de a avea raioane cu produse bio într-unul dintre marile supermarketuri. Astfel de victorii pot fi obţinute numai cu ajutorul vostru, al consumatorilor care să crească cererea pentru aşa ceva.
Acest festival poate fi un bun început. Sunt convins că vor fi multe standuri care vor vinde produse locale, naturale, foarte gustoase.

Un singur sfat am: mare atenţie la ţuică! Spun asta din propriile mele experienţe din timpul vizitei mele în România din iunie din acest an. Sper că veţi pleca de la acest festival cu forţe proaspete după ce v-aţi bucurat de tradiţiile bogate şi de cultura României rurale şi că veţi simţi că acestea sunt lucruri pentru care merită să luptaţi.

Comunitatea de fermieri şi agricultori şi generaţiile viitoare depend de sprijinul dumneavoastră.
În final, aş dori să mulţumesc echipei de la Fundaţia Raţiu, partenerilor de la Universitatea Oxford Brooks  şi tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment“
.


Un alt patron al Festivalului Transilvania Fest este Principesa Margareta a României. Alteţa Sa Regală a trimis o scrisoare care a fost citită de jurnalista Anca Dinu.

Mesajul Principesei Margareta a României:

„Anul acesta, Transilvania Fest, loc de întâlnire al tradiţiei culinare cu arta, cultura şi obiceiurile locale ale Transilvaniei, îşi reia cursul început acum nouă ani.

Am acordat şi anul acesta, cu mare bucurie, înaltul meu patronaj acestui eveniment care scoate la iveală ceea ce au mai bun oamenilor şi locurile acestea, încărcate de istorie.

Echipa festivalului s-a întrecut pe sine, ei au ales să împânzească Clujul cu evenimente pentru toate vârstele, contribuind la promovarea României şi culturii ei.
Este, de asemenea, îmbucurător că şi în acest an sunt prezenţi asociaţii şi specialişti britanici care vor duce amintirile plăcute, experienţele şi aprecierea tradiţiilor româneşti în ţara lor.

Prezenţa unui târg al organizaţiilor nonguvernamentale, specializate în turism cultural, conservarea patrimoniului şi protecţia mediului îmi dă speranţa că vor fi găsite soluţii la problema cu care moştenirea noastră industrială, culturală şi ecologică se confruntă în prezent. 

Nădăjduiesc că Transilvania Fest să reprezinte trei zile pline de bucurie, relaxare şi dialog cultural, dar şi un forum plin de energie pentru  promovarea dezvoltării responsabile a mediului tradiţional românesc“


După deschiderea oficială, pe scena din Piaţa Unirii au urcat cei de la ansamblul „Cununa transilvană“, iar de la ora 20.30, la Casa TIFF, a fost proiectat filmul „Gone wild“ (documentarul care prezintă povestea cailor sălbatici din Letea; trailerul, AICI), în prezenţa regizorului Dan Curean.

transilvania fest cluj

Pe lângă demonstraţiile culinare şi standurile cu produse naturale, la Transilvania Fest pot fi admirate şi câteva fotografii cu meşteşugari şi obiceiuri din regiune.

Vezi aici întregul program

Vă mai recomandăm:

Transilvania Fest transformă centrul Clujului într-un mic sat românesc. Programul primei zile de festival

TIFF în top 100 de festivaluri de film din lume. Cea mai importantă revistă a industriei mondiale de film promovează Clujul drept o viitoare destinaţie cinematografică de succes

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite