Masteratul care îţi asigură jobul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Flore a absolvit acest master şi spune că este unul foarte practic FOTO Florina Pop
Anca Flore a absolvit acest master şi spune că este unul foarte practic FOTO Florina Pop

Prima generaţie de masteranzi care ştiu scrie proiecte europene, pot lucra şi ca auditori financiari, dar şi ca specialişti în Resurse Umane a ieşit de curând de pe băncile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj şi ale Universităţii de Vest Timişoara.

Masterul pe care l-au făcut cele 430 de persoane din Cluj şi Timişoara este unul nou în România, a durat 2 ani, diplomele sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei, iar finanţarea a venit dintr-un proiect european şi nu a fost deloc mică: 2,8 milioane de euro.

De unde a pornit

„În 2007 nu prea înţelegeam ce înseamnă că România nu e pregătită să absoarbă fonduri europene. Am aflat mai târziu că nu există specialişti. De aici a plecat ideea acestui master: să creăm specialişti care să scrie proiecte europene. Sunt convins că în timp rezultatele acestui master o să fie vizibile“, a afirmat universitarul clujean Irimie Popa, co-manager de proiect.

70-75% dintre cei care au absolvit acest master numit „Auditul şi managementul financiar al fondurilor europene“ lucrează în domeniu, fie ca economişti, contabili, auditori financiari, fie care specialişti de Resurse Umane.

Ce zic absolvenţii

Un exemplu este Anca Flore. Are 24 de ani, este din Bistriţa şi a făcut Contabilitate la Cluj-Napoca, unde s-a şi stabilit, iar datorită acestui master a fost angajată ca şi economist la o firmă de specialitate din Cluj.

„Am terminat Contabilitate la FSEGA (n.r. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor) şi ideea acestui master mi s-a părut foarte bună. La cursuri am făcut foarte multă practică, cam 70-80% din cursuri a fost practică, ceea ce ne-a ajutat foarte mult să înţelegem tot ce înseamnă scriere de proiect european din punct de vedere tehnic şi financiar.
Mi-a mai plăcut faptul că s-a lucrat în echipă, fiecare ştia ce avea de făcut şi astfel am fost foarte eficienţi. Acum după ce am făcut acest master, ideea mi se pare şi mai bună pentru că poţi fi şi expert contabil, specialist în scrierea de proiecte europene, dar şi specialist în HR. Eşti triplu specializat şi nu ai probleme în a-ţi găsi un loc de muncă“, spune tânăra.

La cursuri, ţinute şi la Cluj şi la Timişoara, au participat şi experţi practicieni în aşa fel încât masteranzii şi-au însuşit foarte multe abilităţi practice.

Ce zic profesorii

„La fiecare disciplină predată au fost câte un profesor şi un expert practician. În cadrul acestui proiect s-au publicat şi 30 de articole de specialitate în reviste internaţionale bine cotate“, susţine Răzvan Nistor, manager de proiect şi profesor la UBB.

Programul de masterat a fost sprijinit de Camera Auditorilor Financiari din România şi este singurul de acest gen din ţară recunoscut de această instituţie.

master cluj

Coordonatorii proiectului - de la stânga la dreapta - Răzvan Nistor, manager de proiect şi profesor la FSEGA, Ovidiu-Constantin Bunget, co-manager de proiect şi profesor la Universitatea de Vest, Irimie Popa, co-manager şi profesor la FSEGA

„Prima dată credeam că e un master de nişă, dar ulterior am observat că e foarte apreciat de studenţi, fie ei din promoţia 2013, fie din rândul angajaţilor în domeniul economic, absolvenţi din promoţii anterioare. Am mai văzut că masteranzii au apreciat foarte mult prezenţa şi experienţa experţilor practicieni“, a afirmat Ovidiu-Constantin Bunget, co-manager de proiect şi profesor la Universitatea de Vest.

Se mai fac înscrieri

Acest master va continua şi din toamnă. Va fi derulat de cele două universităţi, de această dată fără bani de la UE. Au fost scose 220 de locuri pe Cluj şi Timişoara.

Dintre cele 110 locuri de pe Cluj mai sunt libere 23. Acestea pot fi ocupate în a doua sesiune de înscriere, din septembrie.

Mai puteţi citi:

Un academician de 57 de ani, cu doctorat şi două masterate, a devenit student la Facultatea de Fizică

ADMITERE FACULTATE 2013 Antrenor de fitness, profesia viitorului. Cum a ajuns Educaţia Fizică cea mai căutată la cea mai mare universitate din Ardeal

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite